no ba. Kleją się do asfaltu
Posted 30 July 2020 - 14:01
Posted 30 July 2020 - 14:20
Jeżdżę na GP5000TL 25mm od 2800 km i jestem zadowolony. Nie widzę nadmiernego stanu zużycia, wszystkie znaczniki jeszcze widoczne.
Gum nie było.
Posted 30 July 2020 - 14:36
To chyba pójdę w Continentale GP5000, na mokrym da się też na nich jezdzić ?
Da się. Co prawda więcej przejechałem na Ultra Sport II, ale wszystkie pozytywne opinie o Continentalach na tym forum i u masy recenzentów się sprawdziły. Kleją niesamowicie .
Posted 03 August 2020 - 05:52
Niestety jest jakiś problem z Continental GP 5000 ostatnio, szczególnie w rozmiarze 28mm.
Dowiedziałem się w Evanlite, że nie chcą już ich zakładać, bo bardzo duży odsetek opon ma fabryczne bicie. Nie wiem czy dotyczy to tylko wersji tubeles, ale na forum też kilka osób potwierdziło tą przypadłość :/
W Evanlite rekomendują oponę IRC Formuła, ale nie wiem czy ją wybiorę, bo to jakaś nowość.
Wycieczka w góry zaliczona, wyrównałem swoje FTP, więc jechałem najmocniej jak potfaiłem
Wjazd na salmopol od strony szczyrku dał mi trochę w kość, ale zjazd był super. Rower jest bardzo stabilny a hamulce naprawdę dają radę, choć na zwykłych u -breakech nigdy nie jeździłem. Moim zdaniem warto dopłacić do tarcz, szczególnie jak ktoś myśli o karbonowych kołach. Poczułem też co robi opór powietrza przy 70km/h i jak pozycja na to wpływa pozycja na rowerze.
Dzisiaj robię mały przegląd, bo już czuje, że kilka rzeczy się poluzowało i trzeba je dokręcić.
Zapisałem się też na Bikefitting do Częstochowy za 2 tygodnie, więc na razie ustawień nie ruszam.
- artho and lukaszzsch like this
Posted 03 August 2020 - 12:42
... bo już czuje, że kilka rzeczy się poluzowało i trzeba je dokręcić.
No bez jaj 😆
Posted 03 August 2020 - 13:36
No przecież linki to są dosyć szybko do pierwszej mikroregulacji .
Posted 04 August 2020 - 06:09
Linki to sobie zrobiłem po pierwszej jeździe Jest w instrukcji tabela z siłami dokręcania śrub, więc po 300 km wypada to ogarnąć
Dzisiaj przyszedł pomiar mocy w korbie Inpeak, więc będzie się teraz precyzyjniej jeździć.
Posted 04 August 2020 - 13:46
Tak, już kiedyś sprawdzałem i mam 48/52 % więc prawie równo.
Posted 04 August 2020 - 14:22
Jak InPeak to chyba zawsze lewe, oni chyba nie mają w ofercie obsługi dla obu nóg.
Jeździłem kilka dni na tym rowerze, sztywność jest świetna, 105-tka klika wspaniale, hamulce sprawowały się na zjazdach rewelacyjnie siodełko wygodne, owijka komfortowa, nawet opony się dobrze sprawowały w górach a powiedz mi jak sztyca? Czy po dokręceniu ze stosownym momentem nie skrzypi?
Posted 05 August 2020 - 05:16
Nie skrzypiała sztyca od początku Co do Siodełka to nie jest złe ale dupsko po godzinie bolało, jest dość miękkie.
Przełożyłem siodło prologo z poprzedniego roweru i jest ok. Opony są przyzwoite, ale sporo ważą, no i ja nie przepadam za drutowanymi.
Dzisiaj zamówiłem koła Evanlite 50mm z oponami IRC formula pod tubeles Były jeszcze na celowniku Nolomited ale trochę zraziła mnie obsługa, jak zadałem kilka pytań. W Evanlite super kontakt, rzeczowe odpowiedzi i mam nadzieję 2-3 tygodniowa realizacja zamówienia.
Po bikefittingu wjedzie jeszcze nowa kierownica aero bontragera, ale ze zwykłym mostkiem nie zintegrowanym.
Posted 05 August 2020 - 07:18
Zakładam sytuację gdy rower jest na pełnym przeglądzie i zmieniane są wszystkie linki i pancerze, wyciągane/wymieniane wszystkie łożyska itd. Właścicielowi nie sugeruje się żeby przyjechał w tym przypadku na "przegląd zerowy"
Posted 05 August 2020 - 12:07
Z każdym pojazdem tak jest, miałem podobnie z przyczepą i motocyklem nawet Jak coś jest nowe to trzeba niektóre śruby dokręcić po kilku jazdach i "składacz" nie ma tu nic do rzeczy, skoro dokręca fabrycznie śruby odpowiednim momentem obrotowym.
Posted 05 August 2020 - 12:12
Jak kupisz nowy samochód to raczej masz nadzieję, że do najbliższego przeglądu nie powinieneś robić nic poza tankowaniem benzyny i płynu do spryskiwaczy, a nie nasłuchiwać co się akurat odkręca.
Posted 05 August 2020 - 12:14
To byś się zdziwił co sie potrafi w nowym acuie poluzować. Czepiasz się trochę na siłe, ale zawsze możesz napisać do treka - pewnie wyjaśnią.
Posted 05 August 2020 - 12:29
Do roweru dostałem takie coś:
Jedyne co musiałem zrobić to wyregulować przerzutki po wyjęciu roweru z kartonu (poza oczywistością jak złożenie kokpitu i ustawieniem pod siebie).
Kupowałem już dwa nowe samochody i w żadnym z nich przez pierwszy rok nie robiłem nic poza tym co pisałem.
Posted 05 August 2020 - 12:32
Ja tam mam uraz do przeglądów zerowych, bo mam wrażenie, że zerowy znaczy zero roboty.
Specjalnie oddałem do jednego z serwisów rower w którym trzeba było naciągnąć linkę do tylnej przerzutki.
Rower oddano mi w takim samym stanie jak go oddałem. Nawet ciśnienie w oponach się nie zmieniło.
Posted 05 August 2020 - 12:34
Nie chodzi o czepianie się na siłę.
Do roweru dostałem takie coś:
Jedyne co musiałem zrobić to wyregulować przerzutki po wyjęciu roweru z kartonu (poza oczywistością jak złożenie kokpitu i ustawieniem pod siebie).
Kupowałem już dwa nowe samochody i w żadnym z nich przez pierwszy rok nie robiłem nic poza tym co pisałem.
Jakbyś zakręcił kluczem dynamometrycznym, to byś zobaczył co jest niedokręcone.
Posted 05 August 2020 - 12:35
Ja tam mam uraz do przeglądów zerowych, bo mam wrażenie, że zerowy znaczy zero roboty.
Specjalnie oddałem do jednego z serwisów rower w którym trzeba było naciągnąć linkę do tylnej przerzutki.
Rower oddano mi w takim samym stanie jak go oddałem. Nawet ciśnienie w oponach się nie zmieniło.
to już chyba zależy od konkretnego serwisu a nie wytycznych producenta
Also tagged with one or more of these keywords: emonda, sl5
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Trek Domane Czy Emonda Jako Pierwsza SzosaStarted by empet , 03 Jan 2019 szosa, trek, domane, emonda |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Rowery RoseStarted by Gac89 , 26 Apr 2018 rose, trek, emonda, sl6 |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Trek Emonda Sl5 Vs. Domane S5Started by WojtekPL , 23 Mar 2017 trek, emonda, domane |
|