Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#1561 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 23 luty 2021 - 21:25

A to łańcuch z wapnia że ocet go ma rozpuścić ?:D

Na rdze to raczej kwas fosforowy i szczawiowy zwany odrdzewiaczem lub w mniejszym stężeniu coca-colą.

• artho lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1562 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 23 luty 2021 - 21:39

Albo ocet + soda. Niestety ja z tych co nie znają się na wszystkim. Chemik ze mnie lichy to i pytania dla dzieci, wybaczcie ;).

#1563 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 luty 2021 - 22:56

Ocet plus soda nie ma sensu, bo oba związki się neutralizują (a w dodatku powstaje z nich sól, która może tylko potęgować rdzewienie, jeżeli nie zostanie usunięta). Zresztą do odrdzewiania zawsze lepiej użyć kwasu niż zasady, więc prędzej ocet tu pomoże niż soda.

BTW odrdzewianie chemiczne ma IMHO sens tylko na powierzchniach, które planujesz malować. Łańcuch wystarczy po prostu oczyścić i nasmarować.

• stryjek i artho lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1564 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 24 luty 2021 - 14:22

dzięki mikros!

Łańcuch niestety nie dał rady..
23988628f8a61f3c95954b875a2fc066.jpg

#1565 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 luty 2021 - 14:27

U mnie już też 3x się urwało
Kilka miesięcy temu już Ultegry był na tyle krótki, że bym połowy przełożeń nie obsłużył. A że został mi kawałek z KMC, to się okazało, że są kompatybilne i teraz jeżdżę w Fuji na Shimano X11EL

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1566 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 24 luty 2021 - 14:38

Temu chyba moja alchemia zaszkodziła.. Ultegra na razie się trzyma ale do gravela póki nie zeobię napędu 11-rzędowego wjezdzie na szybko:

0f1f1f97044f37e0e9157b4423d8b7e0.jpg

PS: pewnie przepłaciłem srogo ale taka pogoda...

#1567 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 26 luty 2021 - 20:43

2x KMC X11EL

Myślicie, że mogę je dobrze wymoczyć w rozpuszczalniku do 100% oczyszczenia (aż będą skrzypić) i do pudła, a po założeniu (w przyszłości) dopiero posmaruję Squirtem ?

• artho lubi to

#1568 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 26 luty 2021 - 20:55

Niezabezpieczony może zardzewieć...

... chociaż w suchym może i nie ... ?

#1569 hi_im_krzysiu

hi_im_krzysiu
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 26 luty 2021 - 21:27

2x KMC X11EL

Myślicie, że mogę je dobrze wymoczyć w rozpuszczalniku do 100% oczyszczenia (aż będą skrzypić) i do pudła, a po założeniu (w przyszłości) dopiero posmaruję Squirtem ?

zrobiłem podobnie u siebie z lanuchem shimano, po wyjęciu z pudełka umylem w benzynie, potem założyłem i nasmarowałem c3 ceramic, rower stał z 2 miesiące nieużywany w mieszkaniu i pojawił się lekki nalot rdzy, zniknął jak zacząłem jeździć na trenażerze

#1570 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 luty 2021 - 22:00

Po szejku w benzynie wieszam suchy łańcuch na gwoździu w piwnicy bez ogrzewania i nigdy nic mi nie zardzewiało. Łańcuchy na poziomie xt/ultegra.

#1571 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 27 luty 2021 - 08:33

2x KMC X11EL

Do przechowywania wg mnie lepiej zostawić łańcuch posmarowany.
  • impa i 4gotten lubią to

#1572 renton

renton
  • Użytkownik
  • 441 postów

Napisano 27 luty 2021 - 10:09

Do przechowywania wg mnie lepiej zostawić łańcuch posmarowany.

Dokładnie.
Później, przetrzeć z zewnątrz z fabrycznego smaru ( nie szejkować ) i w drogę.
Zawsze nowy łańcuch na fabrycznym smarze pracował u mnie najdłużej i najciszej.
  • admsk lubi to

#1573 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 luty 2021 - 14:21

Smar fabryczny nadaje się dobrze do tego, do czego został stworzony czyli do transportu i przechowywania.

#1574 renton

renton
  • Użytkownik
  • 441 postów

Napisano 27 luty 2021 - 15:28

Smar fabryczny nadaje się dobrze do tego, do czego został stworzony czyli do transportu i przechowywania.

Nie chcę robić gównoburzy, ale idąc Twoim tokiem myślenia "smar fabryczny" w łożyskach , też jest do transportu i przechowywania?

#1575 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 luty 2021 - 16:02

Nie chcę robić gównoburzy, ale idąc Twoim tokiem myślenia "smar fabryczny" w łożyskach , też jest do transportu i przechowywania?

Nie, nie jest. Oczywiście nikt nie broni zastąpić go czymś lepszym co znajdziesz i wybierzesz sobie, na rynku opcji wiele.

renton widzę, że forma jest, udowadnianie podobieństwa smaku banana oraz ciastka czekoladowego poprzez podkreślenie, że oba są słodkie 🤣

#1576 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 27 luty 2021 - 19:56

Przecież oryginalny smar z łańcucha to łapie brud i piach jak lep na muchy. W dodatku oczyszczenie go później z tego syfu jest 3 razy trudniejsze niż przy smarowanym olejem do łańcucha, który następnie wrzucimy w piasek :).

• artho lubi to

#1577 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 27 luty 2021 - 20:10

Wybenzynowałem nowy, wytarłem, założyłem i Squirtuję jedną stronę i na noc drugą. Powinno być git.

#1578 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 27 luty 2021 - 20:18

Przecież oryginalny smar z łańcucha to łapie brud i piach jak lep na muchy. [...]

W takim KMC tak. W (nowym) shimano nie.

Jest też teoria, że to całe smarowanie "nie OEM" to tylko wpływa na wrażenia akustyczne.

Elementy łańcucha są smarowane przed złożeniem w całość.

I zwyczajnie smar nie ma szansy dojść tam gdzie potrzeba potem.

Żaden producent nie zaleca szejkowania, maszynek typu barberi i całkowitego odtłuszczenia łańcucha.

Przykład:

https://www.kmcchain.eu/Maintenance

"We recommend never to degrease the chain completely. Also when changing to wax, we recommend to degrease the chain only on the outside. If you degrease the chain completely, we recommend to soak the chain in wax for 12–24 hours, so that this can penetrate into the inside of the chain."

Ale oczywiście co tam producenci łańcuchów wiedzą....

#1579 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 luty 2021 - 20:26

Wybenzynowałem nowy, wytarłem, założyłem i Squirtuję jedną stronę i na noc drugą. Powinno być git.

Będzie przy okazji ciekawy eksperyment, czyli czy sama benzyna dostatecznie odtłuści łańcuch KMC (zgaduję dobrze, że KMC?) by Squirt dobrze złapał.

Zero Friction Cycling polecają po dokładnym odtłuszczeniu porządnie przepłukać łańcuch wodą z odtłuszczacza a następnie pozostawić łańcuch do wyschnięcia przed aplikacją Squirt-a. Aplikacja jak podana przez producenta, czyli na każdy sworzeń, odczekać 5-10 minut i ponownie nasmarować na każdy sworzeń po kropelce ( https://zerofriction...7/12/Squirt.pdf).

Ja dodatkowo czystą szmatką, którą zbierałem skapujące resztki Squirta przecieram zewnętrzne strony łańcucha, ale raczej nie jest to do niczego potrzebne.

Żaden producent nie zaleca szejkowania, maszynek typu barberi i całkowitego odtłuszczenia łańcucha.

Z tym "żaden" to bym się chyba od razu tak nie rozpędzał skoro piszesz tylko o KMC, niemniej zagadka za 100 punktów: producent mojej skrzyni DSG zaleca wymianę oleju raz na 60 000km a producent mojego samochodu uważa, że nie należy wymieniać oleju w tej konkretnej skrzyni DSG i nie oferuje takiej usługi. Kogo mam słuchać?

Ja preferuję słuchać ekspertów typu Zero Friction Cycling, którzy wykonali za mnie badania i testy a nie producentów, którzy chcą zapobiec masowym reklamacjom i niezadowoleniu ze sprawności łańcucha. I nie zrozum mnie źle, jak ktoś ma ochotę jeździć na brudnym łańcuchu ze smarem fabrycznym to jego sprawa, jak ktoś ma ochotę waxować łańcuch, który nie został "wyzerowany" to też jego sprawa, tylko potem w sąsiednim wątku pojawiają się negatywne opinie o woskach tylko i wyłącznie dlatego, że ktoś nakłada wosk na oleistą powłokę któregoś rodzaju smaru a jedno z drugim nie jest w stanie się dobrze zgrać i w efekcie mamy i bród i hałas i wychodzimy z podsumowaniem: Squirt to dziadostwo! :P.

Sprostowanie: aby ktoś mnie nie zrozumiał źle i nie cytował wybiórczo: ja jestem bardzo zadowolony ze Squirta, ale zajęło mi chwilę zanim zacząłem go dobrze stosować (tzn. dobrze, skutecznie czyścić łańcuch). Z osprzętem "cośtam popsikanym" degreaserem i "niby czystym" Squirt nie zgrywał się idealnie.

#1580 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 27 luty 2021 - 20:41

Piszę o każdym znaczącym producencie lańcuchów (shimano, kmc, campa).

Słowo "przykład" znaczy (tu zdziwienie niektórych czytelników) przykład.

Zakładam, ze czytelnik nie ma dysgoogli.

Dodaj odpowiedź