Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#1821 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 October 2018 - 13:24

Sponsorem byłby, gdyby przestrzegał warunków umowy sponsorskiej. Tymczasem sam przyznał, że notorycznie łamie prawo.

Inna sprawa, że tylko śmiechem można zareagować na sytuację, w której oczekuje się od organów publicznych wiedzy o wszystkim graniczącej z jasnowidztwem, kiedy jednocześnie narzeka się na inwigilację i przerost administracji, a z trzeciej strony samemu nie chce się nawet wskazać problemu ze znakiem drogowym w okolicy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1822 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 October 2018 - 19:29

Sponsorem byłby, gdyby przestrzegał warunków umowy sponsorskiej. Tymczasem sam przyznał, że notorycznie łamie prawo.

Inna sprawa, że tylko śmiechem można zareagować na sytuację, w której oczekuje się od organów publicznych wiedzy o wszystkim graniczącej z jasnowidztwem, kiedy jednocześnie narzeka się na inwigilację i przerost administracji, a z trzeciej strony samemu nie chce się nawet wskazać problemu ze znakiem drogowym w okolicy.

Ja tam nie oczekuję od administracji cudów, tylko żeby wykonywali swoja pracę należycie. Na drogach przepisy maja być dla ludzi i dbać o ich bezpieczeństwo, a nie by można było mandacik wlepić. Masz niemiecko-socjalistyczne podejście, w Polsce zawsze było inaczej. To jest piękne, że dla każdego jest miejsce na ziemi.
Inwigilacja jest gwałceniem podstawy Rzeczpospolitej.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1823 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 13 October 2018 - 00:05

#1824 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 16 October 2018 - 10:35

Obowiązkowe kaski dla wszystkich rowerzystów, zawsze i wszędzie, a teraz talkie pomysły.

Mam nadzieję, że nie będziemy tego kopiować.

#1825 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 18 October 2018 - 14:52

Osobiście bardziej ufam na drodze kierowcom, którzy dostosowują sposób jazdy do aktualnych warunków w ruchu, a nie do samych przepisów i ograniczeń. Podobnie jestem ostrożny wobec tych, którzy bezgranicznie polegają na  "systemach bezpieczeństwa"  w swoich samochodach. A już najbardziej boję się tych, którzy prowadzenie samochodu traktują bez należytej atencji i załatwiają z samochodu swoje sprawy służbowe, jedzą, piją (i nie chodzi mi bynajmniej tylko o alkohol), palą, a nawet tylko słuchają głośnej muzyki. Współczesne samochody są coraz bardziej "multimedialne" i łączą nas ze światem, a z drugiej strony coraz bardziej izolują nas od bezpośrednich bodźców zewnętrznego świata oraz maskują nasze błędy, np. zapobiegając poślizgowi przy ruszaniu, hamowaniu czy w zakrętach. O wielu popełnionych przez siebie błędach kierowca może nie wiedzieć (lub być informowany tylko przez zapalającą się na chwilę kontrolkę np. ESC), a z drugiej strony otrzymuje nadmiar zbędnych informacji, w sposób jedynie pośredni. Świadomemu kierowcy nie są potrzebne żadne czujniki ciśnienia w kołach, a wystarczy manometr za 20 zł i pobrudzenie sobie rąk raz w miesiącu. Zwykle już kontrola wzrokowa opon pozwala zauważyć większy spadek ciśnienia, albo zmiana reakcji układu kierowniczego i zachowania samochodu.

Stawiam tezę, że większość wypadków na drogach wynika nie z nadmiernej prędkości czy przejeżdżania linii ciągłych, ale z powodu tego, że kierowca nie ma świadomości realnych zagrożeń, bo wybaczający błędy samochód uśpił jego czujność, ale tylko do czasu sytuacji krytycznej. Wtedy jest już często za późno. A liczenie tylko na przestrzeganie litery prawa to zdecydowanie za mało.

O coraz większym deficycie uwagi wśród kierowców, pieszych i rowerzystów chyba nie trzeba wspominać.

• Pirx likes this

#1826 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 19 October 2018 - 15:08

Problem w tym, że większość kierowców stosuje liczbę na znaku jako cel. Króluje podejście typu "jedzie wolniej ode mnie - łajza, frajer, jedzie szybciej ode mnie - wariat, idiota.

Spokojnego weekendu.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#1827 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 20 October 2018 - 20:13

Taki przykład z Kanady:

#1828 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 21 October 2018 - 15:50

https://photos.googl...0tLWjhDZjNsVnJn

Gdyby autor zdjęcia wpadł pod koła tego żółtego bolidu wskutek utraty równowagi podczas robienia sobie selfie, to oczywiście winnym byłby morderca w samochodzie, a nie odpowiedzialny kolarz.

I jeszcze takie coś:

Albo podczas przejazdu przez skrzyżowanie:

W trakcie wyprzedzania przez ciężarówkę (z kategorii "Selfie przedśmiertne"):

A co na to stróże prawa?

Chcecie więcej?

#1829 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 October 2018 - 10:33

co za koleś :) mistrz selfiaczków :D

#1830 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 October 2018 - 10:54

aaaa to nasz kolega co wkleja w swoim temacie ciągle linki do selfiaczków, już nabił 18 stron mimo że nikt tego nie komentuje ani chyba już nie ogląda :) co za koleś.. 

#1831 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 posts
  • SkądGarwolin

Posted 22 October 2018 - 11:33

Zdjęcia Łukasza które nikomu nie przeszkadzają i są związane z forum.

Posty kolegi marvelo coraz bardziej odlatują od treści, mam wrażenie że już na siłę chce być kontrowersyjny. 

Jeszcze troszkę a będzie nam udowadniał, że ziemia jest płaska i wszelkie przewyższenia to bzdury.

#1832 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 22 October 2018 - 11:43

W sytuacji jak poniżej każdy zdrowy na umyśle kierowca  zignorowałby ciągłą linię i gdy tylko miałby trochę miejsca wyprzedziłby tego "kolarza" szerokim łukiem, by mieć go już za sobą. Jak chce się wpakować komuś pod koła, to przynajmniej nie mi.

#1833 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 posts
  • SkądGarwolin

Posted 22 October 2018 - 11:50

Przecież pojazdy wolnobieżne, można wyprzedzać pomimo ciągłej. 

#1834 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 posts

Posted 22 October 2018 - 11:52

Pojazd wolnobieżny – według ustawy o ruchu drogowym w Polsce pojazdsilnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyjątkiem ciągników rolniczych.

:)

Pomijając technikalia - skąd ta myśl, że można wyprzedzać na ciągłej?

Ribble R872 - Octane One Gridd

#1835 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 22 October 2018 - 12:11

https://motoryzacja....tor,nId,1923616

clavdivs, łukasz80 ma prawo pielęgnować swój narcyzm tu na forum w swoim temacie, a ja mam prawo komentować jego poczynania na szosie, podając przykłady jego niebezpiecznych zachowań. Nie wiem, czy wynikają one z braku wyobraźni, czy z jakiegoś zaburzenia psychicznego. Dla mnie w każdym razie wyciąganie aparatu do zdjęcia w lejącym deszczu, w momencie gdy obok jedzie wielotonowa ciężarówka świadczy o jakimś zaburzeniu psychicznym albo o totalnej ignorancji podstaw bezpiecznej jazdy rowerem. 

• Born Ready likes this

#1836 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 posts

Posted 22 October 2018 - 12:39

Dla mnie w każdym razie wyciąganie aparatu do zdjęcia w lejącym deszczu, w momencie gdy obok jedzie wielotonowa ciężarówka świadczy o jakimś zaburzeniu psychicznym albo o totalnej ignorancji podstaw bezpiecznej jazdy rowerem. 

Z tym wyjątkowo się zgodzę.

Ribble R872 - Octane One Gridd

#1837 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 October 2018 - 14:04

Pojazd wolnobieżny – według ustawy o ruchu drogowym w Polsce [/size]pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyjątkiem ciągników rolniczych.[/size]

:)[/size]

Pomijając technikalia - skąd ta myśl, że można wyprzedzać na ciągłej?[/size]

Zachowując metr odstępu i nie najeżdżając ciągłej :D
  • m.arek likes this

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1838 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 22 October 2018 - 21:19

Słyszeliście, że to się ma zmienić ? - będzie można w takich przypadkach przejeżdżać na drugi pas pomimo ciągłej.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1839 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 326 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 October 2018 - 17:20

To dopiero propozycja jakiegoś p.osła.

#1840 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 October 2018 - 17:25

I bardzo dobrze. A co lepiej, żeby wyprzedzali na gazetę, byle nie wyjechać za linię ciągłą? Swoją drogą, to jest dopiero pokrętna logika kierowców. Może za najechanie ciągłej linii jest większy mandat, niż za wyprzedzanie roweru bez zachowania bezpiecznego odstępu?

• Pirx likes this

Reply to this topic