Jump to content

Suplementacja w kolarstwie

667 replies to this topic

#441 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 05 May 2015 - 18:48

Co ciekawe Beta-alanine improves sprint performance in endurance cycling. W tym przypadku badani wykonywali 10 minutową czasówkę (300W) zakończoną 30 sekundowym izokinetycznym sprintem (100 rpm) po 110 minutach symulowanego wyścigu szosowego. 10 minutowa czasówka skutkuje sporym wyzwaniem z buforowaniem laktatu, zakończenie sprintem stanowi spore wyzwanie dla organizmu, po 8 tygodniowej suplementacji wzrost mocy kształtował się na poziomie 11.4% w końcowym sprincie, przy identycznym poziomi zakwaszenia mięśni - może stąd wziąłeś te krótkie sprinty?

Właśnie ten test jest najbardziej zbliżony do warunków na wyścigu, to by się zgadzało z tym co mi wiadomo o BA.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#442 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 May 2015 - 10:05

Przy okazji polecam użycie wyszukiwarki w serwisie Journal of Applied Physiology

The Journal of Applied Physiology publishes original papers that deal with diverse areas of research in applied physiology, especially those papers emphasizing adaptive and integrative mechanisms. In all areas of applied physiology, the use of cutting-edge techniques including molecular and cellular biology is strongly encouraged.

Wystarczy wpisać w wyszukiwarce zwrot np. HMB, albo beta-alanine (choć lepsze wyniki wyszukiwania da w tym przypadku "carnosine") i otrzymamy pokaźną ilość artykułów na dany temat. Super!

Oczywiście w wyszukiwarce NCBI można uzyskać dostęp do jeszcze większej ilości baz danych, warto spróbować i wykorzystać (tu uzyskać można dostęp również do książek, choć z punktu widzenia tematu najważniejszą bazą będzie pewno PMC - PubMed Central)

• severall likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#443 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 15 May 2015 - 07:45

Tak w wolnym czasie szperam sobie po dostępnych badaniach na temat dostępnej suplementacji, póki co, żeby nie odbiegać od w/w i uściślić temat B-A:

Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis

From the data available to date, it can be concluded that β-alanine supplementation elicits a significant ergogenic effect on high-intensity exercise, particularly in exercise capacity tests and measures, and where the exercise lasts between 1 and 4 min. Areas which warrant further investigation due to the borderline efficacy of β-alanine, i.e., exercise lasting over 240 s, have also been highlighted. This meta-analysis has shown that exercise performance tests and measures, and exercise of less than 60 s duration are not improved by β-alanine supplementation. Given the types, intensities and durations of exercise positively influenced by β-alanine supplementation, we maintain that the most likely mechanism supporting a benefit is through an increase in intracellular pH buffering as the result of increased muscle carnosine levels.

Z powyższego wynika, że efekt lepszego sprintu na koniec wyścigu właściwie wynikał z tego, że mięśnie bez suplementacji tuż przed finiszem były już na tyle mocno zakwaszone, że sprint 30s był mało efektywny. Mięśnie z suplementacją lepiej radziły sobie z buforowaniem pH i efektywność sprintu była zdecydowanie lepsza.

Nie zmienia to faktu, że suplementacja B-A wpływa głównie na wysiłki trwające od 1 do 4 minut (i nieco wyżej), jednak można liczyć na wzrost o średnio 13% (po 4 tygodniach suplementacji) do 16% (po 10 tygodniach) w stosunku do placebo. Dla kolarza generującego średnią moc np. 400W w ciągu 4 minut, wzrost mocy o 16% oznaczać będzie możliwość wygenerowania średniej mocy 464W wynikającej tylko z suplementacji (a pewno byłoby więcej z uwagi na efekty treningowe).

• patolog and shmoo like this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#444 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 09 June 2015 - 17:20

Dr.Jose Antonio on BETA ALANINE Benefits, Dosage, Side Effects & Research Reviews

Nie wiem tylko czy ten Pan to opłacany przez korporacje marketingowiec czy dr który zajmował się badaniami. Tu też opinia o sprintach. Trudno rozstrzygnąć tak na prawdę, ale na pewno pomaga na dość krótkich odcinkach.

#445 nerona

nerona
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 22 June 2015 - 23:23

Tak na prawdę moim jedynym suplememntem jaki biorę to jest BCAA+multiwitaminy, biorę codziennie od kilku tygodni.

#446 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 23 June 2015 - 15:33

Tak na prawdę moim jedynym suplememntem jaki biorę to jest BCAA+multiwitaminy, biorę codziennie od kilku tygodni.

Chcesz przeprowadzić ranking? Nie wiem czy to coś wniesie do dyskusji. Ja nie biorę nawet BCAA. Jedynie magnez + kwasy omega + beta karoten(na redukcji tłuszczu).

#447 nerona

nerona
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 30 July 2015 - 20:06

Jaki ranking? Napisałam jakie suplementy biorę i tyle :)

#448 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 395 posts
  • SkądReykjavík

Posted 30 July 2015 - 23:52

Rynek suplementów wymkną się z pod kontroli. Dla to istnieją witaminy, minerały i sterydy ^_^

#449 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 July 2015 - 08:38

kiedyś jadłem sporo supli ,witaminy,staki kreatynowe,beta alanina,różeniec górski ,resveratrol, no masę tego było ,pomagało o tyle że ta średnia z całego sezonu była o 1 km /h większa niż obecnie co ograniczam się tylko od czasu do czasu do witamin i kreatyny.Przekalkulowałem sobie i dla tego 1 km/h nie ma sensu wydawać ładnych paru tysięcy rocznie na suplementy bo można to zyskać zapewne poprzez modyfikację treningu albo roweru

#450 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 July 2015 - 08:46

nie ma sensu wydawać ładnych paru tysięcy (...) można to zyskać zapewne poprzez modyfikację treningu albo roweru

To tak, jak ze zrzucaniem wagi: po co zrzucać 100 g z obręczy, skoro bidon z wodą waży 550 g, a dętka kolejne 100? Tyle tylko, że w pewnym momencie wyciska się 100% możliwości z wszystkich tańszych opcji. A wtedy pozostaje tylko taka droga, o ile oczywiście jest się zainteresowanym takim rozwiązaniem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#451 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 July 2015 - 08:58

ktoś się ściga zawodowo gdzie ma z tego z 5 razy więcej niż wyda to czemu nie ale na poziomie amatorskim to sztuka dla sztuki

#452 Gosc_tyranek_*

Gosc_tyranek_*
  • Gość

Posted 21 August 2015 - 10:23

Mi odpowiadają te z firmy http://tanie-odzywki.pl/38_myprotein:) Bialko należy uzupełniać szczególnie przy intesywnych treningach!

#453 dany18

dany18
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • Skądśląsk

Posted 26 November 2015 - 13:15

Czy używacie zimą BCAA ?  treningi teraz krótsze i mniej intensywne więc nie wiem czy warto. W tzw sezonie przy przejażdżkach 3-4 godziny stosowałem choć efekty były jakoś nie zauważalne

#454 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 26 November 2015 - 14:19

W tzw sezonie przy przejażdżkach 3-4 godziny stosowałem choć efekty były jakoś nie zauważalne

Trudno zauważać efekty suplementacji, gdy nie popycha się organizmu do maksimum (mówię o maksimum w skali poszczególnych bloków treningowych) ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#455 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 26 November 2015 - 23:37

Tak jak wyżej wspomniałem ten 1 km/h więcej można odczuć po cyklu na jakichś prekursorach ATP typu kreatyna, beta alanina, inozyna czy nawet magnez,chociaż druga strona medalu jest taka że efektem nazwijmy to "ubocznym" może być niewielki wzrost masy więc miłośnicy wspinaczek niekoniecznie mogą coś odczuć a nawet może być na odwrót

Co do bcaa,  regeneracja nieco się poprawia, choć to też zależy ile i jak się jeździ.

#456 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skądz Internetu

Posted 27 November 2015 - 00:05

Ja zima stosuje BCAA Olimpu, bardzo pomocne w regeneracji i duzo mniejsze zakwasy na drugi dzien. Jezdze caly rok, ale zima jest tez duzo dni, ze zamiast roweru sporo biegam.  Bardzo ciekawe jest dawkowanie podane na opakowaniu w wersji polskiej 5 kapsulek 3 razy dziennie, a w weresji angielskiej 3 kapsulki 3 razy dziennie Czyli jak co kraj to obyczaj? ;-)

#457 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 27 November 2015 - 00:25

przypuszczam że kwestie prawne.

#458 Nosek

Nosek
  • Użytkownik
  • 151 posts
  • SkądDębica

Posted 27 November 2015 - 12:00

Zastanawiam się czy aby napewno BCAA może odpowiadać za mniejsze zakwaszenie. Generalnie białka raczej powodują zakwaszenie większe, natomiast węglowodany je zmniejszają, zatem może nie po BCAA odczuwasz mniejsze zakwaszenie tylko po prawidłowo zbilansowanej diecie lub czystym przypadku :)

#459 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 27 November 2015 - 12:10

Bo to chodzi o D.O.M.S. a nie o zakwaszenie https://pl.wikipedia...olesność_mięśni. Tak ogólnie suple to raczej wyciąganie kasy.

#460 dany18

dany18
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • Skądśląsk

Posted 27 November 2015 - 12:13

Ja zima stosuje BCAA Olimpu, bardzo pomocne w regeneracji i duzo mniejsze zakwasy na drugi dzien. Jezdze caly rok, ale zima jest tez duzo dni, ze zamiast roweru sporo biegam.  Bardzo ciekawe jest dawkowanie podane na opakowaniu w wersji polskiej 5 kapsulek 3 razy dziennie, a w weresji angielskiej 3 kapsulki 3 razy dziennie Czyli jak co kraj to obyczaj? ;-)

Właśnie o bieganie mi chodziło, godzinka biegania bardziej daje mi w kość  niż 2h roweru, może dlatego że nigdy nie biegałem. A dawkowanie  od wagi jest uzależnione , Jak ktoś waży 60 kg to potrzebuje mniej niż ten co waży 90

Reply to this topic