sredni puls ...
Napisano 28 kwiecień 2008 - 16:44
Trzeba pamiętać, że trening w strefie lekko poniżej progu LT podwyższa go, a powyżej LT obniża, dlatego IMHO, lepiej zbyt często nie trenować jazdy powyżej progu.
pozdro horny
Napisano 12 maj 2008 - 21:42
Dostałem dzis swój pierwszy pulsometr i chciałbym ropoczać badziej zaawansowane treningi, ale pojawaia się problem ustwaienia odpowiednich granic. Mój pulsometr pozwala na ustalenie 3.
np. do 65%
65%-80%
powyżej 80%
I tutaj wielka prośba do bardziej zorientowanych w temaci - jakie granice posczzególnych progów mam ustalić??
Jeżeli potrzebujecie więcej informacji to chetnie ich udziele:)
Gosc_jacekz_*
Napisano 13 maj 2008 - 19:02
60-65 trening regeneracyjny
65-70 wytrzymałość
70-80 wydolność aerobowa
80-85 trening na progu mleczanowym
+86 zwiększenie VO2 max.
Może ustalaj jedną bezpośrednio przed treningiem w zależności jaki trening planujesz.
Napisano 13 maj 2008 - 19:36
Cytat
Trzy to trochę mało. Wg literatury powinno być :
60-65 trening regeneracyjny
65-70 wytrzymałość
70-80 wydolność aerobowa
80-85 trening na progu mleczanowym
+86 zwiększenie VO2 max.
Może ustalaj jedną bezpośrednio przed treningiem w zależności jaki trening planujesz.
Zgadzam się z tym jednak ja mam ustawione również tylko 2 progi w pulsometrze. Te wiadomości, o których napisałeś - owszem są ważne, ale moim zdaniem raczej nie ma większego sensu ustawiać wszystkich na pulsometrze, bo może się zrobić bałagan. Ja głównie opieram się na tym, że jeśli ustawiłem sobie jeden z progów np. kilka jednostek ponad próg mleczanowy to zwalniam lub "uspokajam się" jak zacznie pikać sygnał informujący o przekroczeniu danej wartości. A co do reszty danych dotyczących odpowiednich stref to już je zapamiętałem na dobre więc nie ma większego problemu :-D
Gosc_jacekz_*
Napisano 13 maj 2008 - 19:50
Moge sobie potem popatrzec jak to wygląda na wykresie lub poanalizować ile czasu w jakimś miesiącu, tygodniu itp. przetrenowałem w jakiejś strefie. Taka sobie zabawka.
Napisano 13 maj 2008 - 21:14
Co może być przyczną takiego wyniku??? To, że jestem nie wytrenowany, czy może takie juz mam predyspozycje??
Napisano 13 maj 2008 - 22:19
Cytat
Kurcze, dzinwa sprawa... Dzis zaliczyłem pierwsza jazdę z pulsometrem i zrobiłem test na HRmax opisany w książce Lance'a. I co mi wyszło - 180 - to max jaki pojawił sie na tarczy, mimo, że ze wzoru powinno wyjść coś w okolicach 199.
Co może być przyczną takiego wyniku??? To, że jestem nie wytrenowany, czy może takie juz mam predyspozycje??
Zrobiłeś ten test na który składają sie dwie 5km czaśówki :?: . Jeśli tak to normalna rzećz że śr. puls z tych czasówek bedzie niższy od twojego chwilowego HRmax.
Napisano 14 maj 2008 - 07:35
dobrze wytrenowany kolarz potrafi utrzymac przez kilka mimut puls na poziomie porownywalnym z HRmax teoretycznym. (czesto nawet powyzej tego poziomu).
dlatego tak Tobie wyszło.
w ksiazce Lance'a jako Max bierze sie wyzsza z dwoch srednich HR z 8 minutowych wysilkow maksymalnych poprzedzonych rozgrzewka i rozdzielonych 20 minutowa jazda odpoczynkowa (kad. > 90. HR < 75% HRmax)
ale nie lam sie ustal 88% [KB] z tego co Ci wyszlo i codziennie (5x w tygodniu) zgodnie z ksiazeczka na rozgrzeweczke + 2h jazdy do maksymalnie tego poziomu co wyszlo z obliczen [KB]. do 3 z tych 5 treningow dodaj [SS] czyli 3x30s wysilkow maksymalnych. dwa razy, po 20minutach pierwsza seria i po 80minutach druga.
po 5 tygodniach zrob sobie tydzien przerwy - czyli 4x w tygodniu po 1,5h (+ rozgrzewka) z tetnem do 75% [PO] tego co wyszlo z obliczen.
a za 6 tygodni powtorz test. bedziesz zdziwiony rezultatem.
dzien przed testem nie wsiadaj na rower.
ja sie nagadalem jak glupi zamiast zapytac: Zrobiles rozgrzewke???
Napisano 14 maj 2008 - 09:07
Cytat
ja sie nagadalem jak glupi zamiast zapytac: Zrobiles rozgrzewke???
Oczywiście - 15 km spokojnego kręcenia.
Cytat
w ksiazce Lance'a jako Max bierze sie wyzsza z dwoch srednich HR z 8 minutowych wysilkow maksymalnych poprzedzonych rozgrzewka i rozdzielonych 20 minutowa jazda odpoczynkowa (kad. > 90. HR < 75% HRmax)
A nie przypadkiem najwyższy puls, który osiągamy podczas przejazdy na 8 kilometrowym odcinku drogi z odpowiednim obciążeniem a potem z 200 metrowym sprintem??
Napisano 14 maj 2008 - 11:01
Cytat
chyba ze. ja mowie o ksiazce "dogonic mistrza". ale rzeczywiscie to nie jest ksiazka Armstronga tylko Chrisa Carmichaela.A nie przypadkiem najwyższy puls, który osiągamy podczas przejazdy na 8 kilometrowym odcinku drogi z odpowiednim obciążeniem a potem z 200 metrowym sprintem??
mea culpa.
Napisano 19 maj 2008 - 13:02
pozdro!
Napisano 13 sierpień 2008 - 19:36
Ja dzisiaj pierwszy raz jechałem z pulsometrem. Zrobiłem krótki trening aby sprawdzić nowy licznik Sigma Rox.
- dystans 23 km
- średnia prędkość 24,73 km/h
- średnia kadencja 80 obr/min
- Vmax 48,79 km/h
- średni puls 115 bpm
- max puls 145 bpm (pod górkę)
- puls w strefie I 73,08% ( strefa I 103-130)
- puls w strefie II 11,22% (strefa II 131-150)
- max wzniesienie 103 m
W zasadzie gdyby nie górki to bym nie wszedł w strefę II. Mocno pedałując po płaskim po wiatr nie przekraczałem 127.
Napisano 13 sierpień 2008 - 21:03
Cytat
wystarczy byc mlodym. ale nie lam sie, kiedys tez bedziemy tak starzy jak Ty i serce nie za bardzo bedzie chcialo walic nawet 130/min :mrgreen:Podziwiam tych co jeżdżą ze średnim pulsem 160.
ale na razie da sie tak:
Cytat
200Mocno pedałując po płaskim po wiatr nie przekraczałem
[potem wcale nie bylo lepiej]
Załączone pliki
Napisano 13 sierpień 2008 - 21:48
PS Taki stary to nie jestem (35), puls spoczynkowy 52 wynika z wytrenowania ( regularny kilkuletni wysiłek na basenie procentuje ;-) )
Fakt, żę szosówkę mam od niedawna (przesiadka z MTB) i dopiero się oswajam z tą piękną gazelą.
Napisano 13 sierpień 2008 - 22:18
Gdy jechałem bez przeciwnego wiatru prędkość wzrosła do 35-38 km/h.
Napisano 14 sierpień 2008 - 08:56
[i sprawdz czy twoje prawe oko nie jest czerwone :mrgreen: ]
Dodaj odpowiedź