Skocz do zawartości

sredni puls ...

364 odpowiedzi w tym temacie

#81 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 28 kwiecień 2008 - 16:44

IMHO trzeba mieć wytrenowane, stosunkowo długie przebywanie w beztlenie. Oczywiście nic nie jest za darmo, i czasami lepiej odpuścić koło i dać odpocząć organizmowi, ale czasami właśnie wytrzymanie jeszcze kilku minut na max obrotach pozwala dojechać w grupie na szczyt wzniesienia, gdzie można trochę zluzować, albo ... jeszcze trzeba zdobyć się na przetrzymanie przez chwilę bólu, aby nie dać się odjechać na zjeździe. Wychodzi na to, że trzeba trenować różne sytuacje ;-)
Trzeba pamiętać, że trening w strefie lekko poniżej progu LT podwyższa go, a powyżej LT obniża, dlatego IMHO, lepiej zbyt często nie trenować jazdy powyżej progu.

pozdro horny

#82 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 12 maj 2008 - 21:42

Odświeże troszke teamt:-)
Dostałem dzis swój pierwszy pulsometr i chciałbym ropoczać badziej zaawansowane treningi, ale pojawaia się problem ustwaienia odpowiednich granic. Mój pulsometr pozwala na ustalenie 3.
np. do 65%
65%-80%
powyżej 80%

I tutaj wielka prośba do bardziej zorientowanych w temaci - jakie granice posczzególnych progów mam ustalić??
Jeżeli potrzebujecie więcej informacji to chetnie ich udziele:)

#83 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2008 - 19:02

Trzy to trochę mało. Wg literatury powinno być :
60-65 trening regeneracyjny
65-70 wytrzymałość
70-80 wydolność aerobowa
80-85 trening na progu mleczanowym
+86 zwiększenie VO2 max.
Może ustalaj jedną bezpośrednio przed treningiem w zależności jaki trening planujesz.

#84 jesion

jesion
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 13 maj 2008 - 19:36

Cytat

Trzy to trochę mało. Wg literatury powinno być :
60-65 trening regeneracyjny
65-70 wytrzymałość
70-80 wydolność aerobowa
80-85 trening na progu mleczanowym
+86 zwiększenie VO2 max.
Może ustalaj jedną bezpośrednio przed treningiem w zależności jaki trening planujesz.

Zgadzam się z tym jednak ja mam ustawione również tylko 2 progi w pulsometrze. Te wiadomości, o których napisałeś - owszem są ważne, ale moim zdaniem raczej nie ma większego sensu ustawiać wszystkich na pulsometrze, bo może się zrobić bałagan. Ja głównie opieram się na tym, że jeśli ustawiłem sobie jeden z progów np. kilka jednostek ponad próg mleczanowy to zwalniam lub "uspokajam się" jak zacznie pikać sygnał informujący o przekroczeniu danej wartości. A co do reszty danych dotyczących odpowiednich stref to już je zapamiętałem na dobre więc nie ma większego problemu :-D

#85 Gosc_jacekz_*

Gosc_jacekz_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2008 - 19:50

Cóż, Arthur pytał to odpowiedziałem. Osobiście nie ustawiam stref w pulsometrze bo nie lubie jak mi coś co chwilę pika.Od czasu do czasu zerkam na wskazania i to mi wystarczy. Strefy mam ustawione w programie, do którego wrzucam dane z pulsometru.
Moge sobie potem popatrzec jak to wygląda na wykresie lub poanalizować ile czasu w jakimś miesiącu, tygodniu itp. przetrenowałem w jakiejś strefie. Taka sobie zabawka.

#86 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 13 maj 2008 - 21:14

Kurcze, dzinwa sprawa... Dzis zaliczyłem pierwsza jazdę z pulsometrem i zrobiłem test na HRmax opisany w książce Lance'a. I co mi wyszło - 180 - to max jaki pojawił sie na tarczy, mimo, że ze wzoru powinno wyjść coś w okolicach 199.
Co może być przyczną takiego wyniku??? To, że jestem nie wytrenowany, czy może takie juz mam predyspozycje??

#87 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 maj 2008 - 22:19

Cytat

Kurcze, dzinwa sprawa... Dzis zaliczyłem pierwsza jazdę z pulsometrem i zrobiłem test na HRmax opisany w książce Lance'a. I co mi wyszło - 180 - to max jaki pojawił sie na tarczy, mimo, że ze wzoru powinno wyjść coś w okolicach 199.
Co może być przyczną takiego wyniku??? To, że jestem nie wytrenowany, czy może takie juz mam predyspozycje??

Zrobiłeś ten test na który składają sie dwie 5km czaśówki :?: . Jeśli tak to normalna rzećz że śr. puls z tych czasówek bedzie niższy od twojego chwilowego HRmax.

#88 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 13 maj 2008 - 23:04

Cytat

Zrobiłeś ten test na który składają sie dwie 5km czaśówki . Jeśli tak to normalna rzećz że śr. puls z tych czasówek bedzie niższy od twojego chwilowego HRmax.

Za bardzo nie rozumiem o co i chodzi:-)

#89 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 maj 2008 - 07:35

chodzi o to ze jestes slabo wytrenowanym kolarzem i co za tym idzie nie masz umiejetnosci, aby utrzymac wysoka intensywnosc przez 5km czasowki.

dobrze wytrenowany kolarz potrafi utrzymac przez kilka mimut puls na poziomie porownywalnym z HRmax teoretycznym. (czesto nawet powyzej tego poziomu).
dlatego tak Tobie wyszło.

w ksiazce Lance'a jako Max bierze sie wyzsza z dwoch srednich HR z 8 minutowych wysilkow maksymalnych poprzedzonych rozgrzewka i rozdzielonych 20 minutowa jazda odpoczynkowa (kad. > 90. HR < 75% HRmax)

ale nie lam sie ustal 88% [KB] z tego co Ci wyszlo i codziennie (5x w tygodniu) zgodnie z ksiazeczka na rozgrzeweczke + 2h jazdy do maksymalnie tego poziomu co wyszlo z obliczen [KB]. do 3 z tych 5 treningow dodaj [SS] czyli 3x30s wysilkow maksymalnych. dwa razy, po 20minutach pierwsza seria i po 80minutach druga.
po 5 tygodniach zrob sobie tydzien przerwy - czyli 4x w tygodniu po 1,5h (+ rozgrzewka) z tetnem do 75% [PO] tego co wyszlo z obliczen.
a za 6 tygodni powtorz test. bedziesz zdziwiony rezultatem.
dzien przed testem nie wsiadaj na rower.

ja sie nagadalem jak glupi zamiast zapytac: Zrobiles rozgrzewke???

#90 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 14 maj 2008 - 09:07

Cytat

ja sie nagadalem jak glupi zamiast zapytac: Zrobiles rozgrzewke???

Oczywiście - 15 km spokojnego kręcenia.

Cytat

w ksiazce Lance'a jako Max bierze sie wyzsza z dwoch srednich HR z 8 minutowych wysilkow maksymalnych poprzedzonych rozgrzewka i rozdzielonych 20 minutowa jazda odpoczynkowa (kad. > 90. HR < 75% HRmax)

A nie przypadkiem najwyższy puls, który osiągamy podczas przejazdy na 8 kilometrowym odcinku drogi z odpowiednim obciążeniem a potem z 200 metrowym sprintem??

#91 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 maj 2008 - 11:01

Cytat

A nie przypadkiem najwyższy puls, który osiągamy podczas przejazdy na 8 kilometrowym odcinku drogi z odpowiednim obciążeniem a potem z 200 metrowym sprintem??

chyba ze. ja mowie o ksiazce "dogonic mistrza". ale rzeczywiscie to nie jest ksiazka Armstronga tylko Chrisa Carmichaela.
mea culpa.

#92 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 14 maj 2008 - 20:56

ale moze byc tak, ze jadac solo nie jestes w stanie ujechac sie do konca, tak jakbys zrobil to w grupie lub na wyscigu. to sa predyspozycje osobnicze i za bardzo sie tym nie przejmuj - chyba, ze idziesz na mistrza swiata. pozdr

#93 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 14 maj 2008 - 21:14

Arthur: Możesz opisać jak wygląda ten test?

#94 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 19 maj 2008 - 13:02

ja trenuje na średnim tętnie ok 160 ud/min, natomiast najwyższe średnie tętno jakie udało mi się osiągnąć to 180, na 20 km czasówce, którą przejeżdżałem samemu, ale średnia jaką osiągnąłem była dość mizerna 33 km/h możliwe ze to z powodu braku wytrenowania
pozdro!

#95 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądokolice Szczecina

Napisano 13 sierpień 2008 - 19:36

Podziwiam tych co jeżdżą ze średnim pulsem 160.

Ja dzisiaj pierwszy raz jechałem z pulsometrem. Zrobiłem krótki trening aby sprawdzić nowy licznik Sigma Rox.
- dystans 23 km
- średnia prędkość 24,73 km/h
- średnia kadencja 80 obr/min
- Vmax 48,79 km/h
- średni puls 115 bpm
- max puls 145 bpm (pod górkę)
- puls w strefie I 73,08% ( strefa I 103-130)
- puls w strefie II 11,22% (strefa II 131-150)
- max wzniesienie 103 m
W zasadzie gdyby nie górki to bym nie wszedł w strefę II. Mocno pedałując po płaskim po wiatr nie przekraczałem 127.

#96 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 sierpień 2008 - 21:03

Cytat

Podziwiam tych co jeżdżą ze średnim pulsem 160.

wystarczy byc mlodym. ale nie lam sie, kiedys tez bedziemy tak starzy jak Ty i serce nie za bardzo bedzie chcialo walic nawet 130/min :mrgreen:
ale na razie da sie tak:

Cytat

Mocno pedałując po płaskim po wiatr nie przekraczałem

200
[potem wcale nie bylo lepiej]

Załączone pliki

• Załączony plik  aaa.JPG   63,24 KB   211 Ilość pobrań

#97 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądokolice Szczecina

Napisano 13 sierpień 2008 - 21:48

Pulsometr pokazuje mój max 187 - wyliczając to z jakiegoś wzoru którego determinantami są wiek, waga i chyba płeć (!). Jutro spróbuję więcej i mocniej pojechać.

PS Taki stary to nie jestem (35), puls spoczynkowy 52 wynika z wytrenowania ( regularny kilkuletni wysiłek na basenie procentuje ;-) )
Fakt, żę szosówkę mam od niedawna (przesiadka z MTB) i dopiero się oswajam z tą piękną gazelą.

#98 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Skądwałcz

Napisano 13 sierpień 2008 - 22:03

Hmmm... wystarczy spojrzec na srednia i wszystko jasne. Przy 24 km/h to ciezko miec wyzsze tetno:)

#99 studius

studius
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądokolice Szczecina

Napisano 13 sierpień 2008 - 22:18

No nie całkiem- zdecydowaną większość trasy jechałem pod wiatr więc należy do prędkości dodać prędkość wiatru (źródło: http://www.cyfronet....ry/energia.html).
Gdy jechałem bez przeciwnego wiatru prędkość wzrosła do 35-38 km/h.

#100 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 sierpień 2008 - 08:56

sprobuj tak. po dobrej rozgrzewce, bez wiatru, na w miare plaskiej trasie na kadencji 90+, nie patrzac na zegarek, bez zatrzymania, zwolnienia, etc. pojechac z 8minut (5km) na maksa. ale na maksa to znaczy naprawde na maksa. potem powtorz wysilek po 20 minutach odpoczynku (czyli powrotu na miejsce startu). wyzszy sredni puls z tych jazd zapisz jako twoj max.
[i sprawdz czy twoje prawe oko nie jest czerwone :mrgreen: ]

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy