Tarcze w szosie ?
Posted 05 September 2018 - 11:10
Ciekawą sprawę można było też zaobserwować wczoraj na Tour of Britain - Jungels jechał na rowerze z tarczówkami, a rozprowadzony przez niego Alaphilippe z klasycznymi hamulcami, więc na ten moment to raczej kwestia wygody lub przyzwyczajenia.
Przyzwyczajenia to jedno, ale Jungels jedzie na Venge ktory jest tylko na tarczach a Alaphilipe na Tarmacu, a poniewaz Alaphilipe to typowy goral wiec jezdzi na tym co najlzejsze
#1329 Gosc_marvelo_*
Posted 05 September 2018 - 14:51
W mtb znalezienie obecnie ramy pod koła 29 cali i v-ki graniczy z cudem, podobnie z widelcami. Jedynie w najtańszych gotowych rowerach widać jeszcze takie hamulce, ale już nawet za 1600 zł da się kupić cały rower na hydraulicznych tarczówkach.
Ja chciałbym mieć mimo wszystko wybór.
Posted 05 September 2018 - 15:48
Tyle, że w MTB to jest od lat standard, a w szosie wchodzi od niedawna i do tej pory producenci podchodzili do tego jak pies do jeża, bo nikt nie wiedział jak środowisko zareaguje i w którą stronę to się potoczy. A teraz gdy są już opracowane standardy (flat mount, adopcja sztywnych osi) to galopuje na łeb na szyję.
Szkoda tylko, że ciągle mało lekkich kół pod tarcze. A nieraz żeby znaleźć u danego producenta model pod tarcze trzeba się nieźle naszukać. Mało jest szukajek po typie hamulca. Może w przyszłym roku to się zmieni i się producenci kopsną z fajnymi kołami w normalnych cenach a nie za milion pińcet sto dziewińcet.
Posted 05 September 2018 - 22:20
W XC cały czas waga jest ważna. Aczkolwiek wraz z coraz trudniejszymi trasami wzrasta tam popularność rowerów full suspension (100mm/100mm). Waga tych "kloców" w topowych specyfikacjach schodzi w okolice 9kg.
Generalnie waga nie gra takiej roli jak się wielu wydaje, ale opony 29+ do XC raczej nie wejdą nigdy xD
Tarcze w szosie? Jak najbardziej na tak, ale może za 4-5 lat, jak faktycznie klamko manetki będą wszystkie w fajnej - kompaktowej wielkości. W dodatku wszystkie rowery zostaną pod to projektowane, a nie tylko "dokładane" jak w 90% jest obecnie. Temat z pewnością się rozwinie, to tylko kwestia czasu. Tarczówki są lepsze pod wieloma względami, a pomijając estetykę, to niedługo nie będzie żadnych minusów.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 06 September 2018 - 07:37
Te "90 %" i "dokładanie"to jest oczywiście bajka: wiele firm wypuszcza całe serie rowerów (szczególnie gran fondo) wyłącznie z hamulcami tarczowymi więc siłą rzeczy ramy są wyłącznie pod ten typ hamulców projektowane.
A jakie konkretnie -poza wagą i tak subiektywną sprawą jak wygląd- są obecnie minusy, których "niedlugo nie będzie"?
- Marcin321 likes this
Posted 06 September 2018 - 11:55
No własnie, nie ma praktycznie żadnych minusów, poza wspominanymi kwestiami estetycznymi samych hamulców, klamko manetek oraz wagi. Dodatkowo można jeszcze doliczyć "wolniejszą" wymianę koła w przypadku hamulców tarczowych.
Generalnie dla mnie amatora, poza ceną, to na ten moment nie ma dla mnie minusów .
Ramy tylko pod tarcze traktowałbym jako nowość. Głównie przodujące marki na razie dysponują takimi rowerami, a wiele zaprezentowało takie modele na sezon 2019 (przykładowo cannondale czy spec w przypadku swoich rowerów aero).
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 06 September 2018 - 12:28
niekoniecznie... osobiście jak tylko wyjdzie nowy ritchey na tarcze to przekładam obecny osprzęt, do tego mechaniczne zaciski TRP Spyre i wszystko gra. Regulacja jedną baryłką w przypadku gdy po wymianie koła trą zaciski. Tyle w temacie
CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych
Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie
Sklep - obręcze, piasty, szprychy
Wrocław
Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04
Posted 06 September 2018 - 12:31
Jeździłem 1.5 sezonu na mechanicznych tarczach i ich jedyny plus w stosunku do zwykłych hampli jest taki że nie zużywają obręczy. Niestety cała kultura pracy nijak się ma do hudrauliki. To jest półśrodek, którego wg mnie nie powinno już być w przyszłym sezonie.
Posted 06 September 2018 - 12:45
Jeździłem 1.5 sezonu na mechanicznych tarczach i ich jedyny plus w stosunku do zwykłych hampli jest taki że nie zużywają obręczy. Niestety cała kultura pracy nijak się ma do hudrauliki. To jest półśrodek, którego wg mnie nie powinno już być w przyszłym sezonie.
To pewnie kwestia wymagań. Mechaniki mam od 4 lat w przełaju i złego słowa nie mogę powiedzieć. Może to też kwestia dobrych tarcz, klocków i linek.
CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych
Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie
Sklep - obręcze, piasty, szprychy
Wrocław
Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04
Posted 06 September 2018 - 14:44
Ja nie wiem czego to kwestia, ale doświadczenia mam jakie mam, obręczówki ustawisz byle jak i działają, nie martwisz się o krzywe tarcze, o odpowietrzanie, o piszczenie etc. itp. Niższa waga w zestawie. Po prostu są niskie wymagania co do obsługi.
Dla mnie podstawowy argument za tarczami to ofc lepsze hamowanie w deszczu i możliwość wsadzenia szerszej oponki(ofc w zależności od tego jaka jest pozostała konstrukcja roweru). A że w deszczu na obręczach alu nie ma tragedii, a jak leje to po prostu jeżdżę też ostrożniej, to jakoś mi niespecjalnie zależy. Nawet w góralu wolałem dobre V-ki niż tarcze .