Skocz do zawartości

Zdjęcie

Raport USADA dot. L. Armstronga

396 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy uwa¿asz, ¿e raport i zarzuty stawiane Armstrongowi s± wiarygodne? (154 użytkowników oddało głos)

Czy uwa¿asz, ¿e raport i zarzuty stawiane Armstrongowi s± wiarygodne?

1. Głosowano TAK (94 głosów [61.04%])

Procent z głosów: 61.04%

2. NIE (48 głosów [31.17%])

Procent z głosów: 31.17%

3. Nie mam zdania (12 głosów [7.79%])

Procent z głosów: 7.79%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#361 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwiec 2014 - 10:33

Rozmawiałem z byłym kolarzem w Poznaniu. Zaczepił mnie po treningu jak zdychałem odpoczywając na ławce. Gadka szmatka. Sponsorował parę wyścigów w Poznaniu i okolicach. Przestał jak zorientował się jak wielki jest poziom koksiarstwa nawet w tego rodzaju wyścigach. A gdzie TdF!

#362 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 10:47

kugel, dnia 14 Cze 2014 - 07:43, napisał:

Nie ma lekkiej astmy i ciężkiej astmy

Oczywiście, tak samo jak nie ma lekkich krwawień i ciężkich krwawień - zatem pęknięcia aorty powinny goić się same.

Z kolei każde przeziębienie powinno się leczyć antybiotykami, prawda?

@emilioni - sporo w tym racji, z tym, że w wyścigach amatorskich nie ma żadnej kontroli, a w kolarstwie zawodowym mimo wszystko jakaś jest. Dlatego odważę się powiedzieć, ze koksiarstwa jest nawet więcej, tym bardziej, że zawodnicy nie wiedzą jak ten koks stosować, więc nietrudno sobie wyobrazić, że przyjmują dawki stwarzające bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia.

Cytat

Ale ale mikroos, akurat kortyzol też ma spore zastosowanie w dopingu czego przykładem niech będzie świetny eddy mercx i innie jemu podobni, bo to era akurat kortyzolu.

Masz chyba świadomość, że mówisz o sytuacji sprzed dobrych 40 lat? Dziś wykrywalność egzogennego kortyzolu w organizmie jest niewiarygodnie wręcz skuteczna.

Cytat

Roszerzanie drzewa oskrzelowego powoduje wzrost wydolności organizmu, więc jest to jakiś doping

Oczywiście, z tym że na stosowanie wielu leków rozszerzających oskrzela nie jest wymagane zezwolenie terapeutyczne, więc na dobrą sprawę może je brać każdy (i nie mamy absolutnie żadnej pewności, że połowa peletonu nie stosuje ich w zaciszu autobusu przed startem - powiem więcej, jestem przekonany, że to robią, skoro im wolno). A trzeba zaznaczyć, że można się Froome'a czepiać, ale z tego co mi wiadomo, nie bierze on ŻADNEGO leku wymagającego specjalnego zezwolenia. Krótko mówiąc, bierze to, co każdy inny może brać.

Zaznaczam: nie twierdzę przez to, że Froome jest czysty. Po prostu uważam, że przedstawiana tutaj argumentacja przeciw niemu jest błędna.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#363 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwiec 2014 - 10:49

Zapewne

#364 DrMike

DrMike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 11:13

mikroos, dnia 14 Cze 2014 - 09:47, napisał:

Masz chyba świadomość, że mówisz o sytuacji sprzed dobrych 40 lat? Dziś wykrywalność egzogennego kortyzolu w organizmie jest niewiarygodnie wręcz skuteczna.

Tak, mam taką świadomość i co więcej wynika to z mojego postu :) Co do astmy piszesz truizmy, ale ok, post zaliczony. Nie spodziewajmy się że kolarze czy inni zawodowi sportowcy będą czyści. W końcu średnia tdf sama z roku na rok nie spada. Metody treningowe raczej stałe, sprzęt, czy może byc lepszy?

#365 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2014 - 12:38

mikroos, dnia 14 Cze 2014 - 09:47, napisał:

Oczywiście, tak samo jak nie ma lekkich krwawień i ciężkich krwawień - zatem pęknięcia aorty powinny goić się same.

Z kolei każde przeziębienie powinno się leczyć antybiotykami, prawda?

Chyba jest dla Ciebie widoczna różnica między krwawieniem a KRWOTOKIEM ?

Przeziębienie to przeziębienie, nawet ciężkie przeziebienie nie jest poważną chorobą, i nie ma sensu używac antybiotyków.

Przepraszam Cię, nie chcę być złośliwy, ale te porównania są bez sensu.

Wracając do Froome'a - w astmie ma miejsce stan stałego podrażnienia organzimu i jego nadwrażliwości na niekorzystne bodźce zewnętrzne - zbyt zimno, gorąco, pylenie różnych roślin, brudne powietrze itp. Następuję wtedy m.in. skurcz oskrzeli i duszności. Ale są też inne nieprzyjemne rzeczy. Np. przy znacznym wysiłku organizm produkuje dużo śluzu, który się odkaszluje. Czasami to jest wręcz chwilowy ślinotok, zatkany jest nos itd. Z tym się nie da uprawiać zawodowo sportu wyczynowego o takim obciążeniu organizmu jak kolarstwo.

Pisze o tym w wątku o Armstrongu, bo nie wierzę żeby Froome czy tez np. Quintana byli czyści. Jednych się niszczy, a drugich traktuje jak nowych bohaterów dla naiwnych.

#366 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 13:55

I naprawdę twierdzisz, że astma zawsze ma ten sam poziom nasilenia? Serio?

rowerplus-logo-2.png

#367 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2014 - 15:39

Można się z tą chorobą oczywiście czuć lepiej lub gorzej, ale moim zdaniem nie da się z nią mieć takiej wydolności wysiłkowej, jaką pokazuje Froome, czy jakikolwiek kolarz zawodowy tej klasy w kilkudniowym, czy nawet kilkutygodniowym okresie czasu. Można z nią pojechać dwa - może trzy dni z rzędu mocno, także w górach. Ale duży wysiłek zrobiony jednego dnia wychodzi przy astmie następnego dnia. Byłoby widać jakieś objawy. Nie widziałem, żeby cokolwiek odkasływał, siąkał nosem, odpluwał wydzielinę z oskrzeli, czy chociażby raz miał jakiś kryzys oddechowy. Zapewne ma najlepsze i najnowsze specyfiki. Ale nie ma takiej możliwości, żeby przy najlepszej nawet opiece medycznej nie okazywał ŻADNYCH objawów dychawicy. Nie przy takim wysiłku.

#368 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 15:52

Czyli sam potwierdzasz, że astma może mieć różne nasilenie. A więc na pewno nie jest jak ciąża, w której się jest albo się nie jest.

Nie wiesz, jak nasilona jest astma u Froome'a, więc z łaski swojej odpuść sobie szkalowanie tego człowieka, bo nie masz na niego absolutnie nic. A to, że Twoje życie z astmą jest ciężkie, to przykra historia, ale dotycząca ściśle Twojego przypadku.

rowerplus-logo-2.png

#369 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2014 - 16:14

mikroos, dnia 14 Cze 2014 - 14:52, napisał:

Czyli sam potwierdzasz, że astma może mieć różne nasilenie. A więc na pewno nie jest jak ciąża, w której się jest albo się nie jest.

Nie wiesz, jak nasilona jest astma u Froome'a, więc z łaski swojej odpuść sobie szkalowanie tego człowieka, bo nie masz na niego absolutnie nic. A to, że Twoje życie z astmą jest ciężkie, to przykra historia, ale dotycząca ściśle Twojego przypadku.

Próbuję Ci wyjaśnić, że astma może nie być dolegliwa przy niezbyt nasilonym wysiłku, lub nawet sporym, ale nie trwającym długo. Przy ekstremalnym nasileniu, długotrwającym ze zdrowego pozornie, wysportowanego człowieka nagle może zrobić sie emeryt - rencista o krótkim, świszczącym oddechu.

Moje życie z astmą na szczęście nie jest ciężkie - prawie jej nie odczuwam, w ciągu sezonu zwykle robię od 6 do 8 tyś km rowerem, w tym po górach, po których także chodzę lub biegam. Wydolność i objętośc płuc mam pewnie większą niż spora część ludzi w moim wieku. To nie jest problem.

Nie szkaluję tego człowieka, tylko pamiętam, że kiedy jeździł Armstrong to różni komentatorzy pieli nad nim z zachwytu, odczytywali fragmenty jego książek podczas transmisji z TDF, i nikt nawwet nie zająknął się w sprawie wątpliwości co do jego wygranych w TDF, czy porywającej jazdy w górach. Z Froomem jest podobnie. Ty twierdzisz, że nie jest Ci nic wiadome, aby Froome brał jakieś leki - jesteś może jego lekarzem, a może adwokatem? Wiesz co on bierze? Gratuluję dojść i znajomości :) Proponuję, żebyś śpuścił nieco pary - to są tylko luźne dywagacje.

#370 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 16:33

Ależ gdzie ja się napinam? Bardzo daleko mi do tego, tym bardziej że Froome jest postacią całkowicie mi obojętną :)

Po prostu uważam (tak jak uważałem w przypadku Armstronga), że dopóki nie ma cienia dowodu, jakiekolwiek oskarżenia są niczym innym jak zwykłym szkalowaniem.

Czy wiem, czy Froome brał leki? Nie, nie wiem. Ale właśnie dlatego nie zgadzam się, na to, aby inni, którzy tak samo jak ja tego nie wiedzą, próbowali sugerować, że postępuje nieuczciwie (bo jak inaczej nazwać sugestie, że astmatyk nie może jechać równie szybko co inni przy standardowym postępowaniu lekarzy?).

Jeszcze raz podkreślam: nie bronię Froome'a i nie twierdzę, że jest czysty. Za to będę bronił zasady domniemania niewinności.

rowerplus-logo-2.png

#371 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 29 styczeń 2015 - 22:16

Dwa lata po spowiedzi u Ophry Lance udziela wywiadu dla BBC , trochę się chłopaczyna postarzał.....obszerny i wg mnie najbardziej istotny fragment wywiadu do obejrzenia:

http://www.bbc.com/s...ycling/30984312

całość powinna być wkrótce dostępna na BBC , premierowa emisja była dziś

#372 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2015 - 19:05

http://m.dziennik.pl...-tour-de-france

#373 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marzec 2015 - 08:07

Cookson po raz kolejny gada wtedy, kiedy go nikt o to nie prosi. To jest już żałosne, najchętniej chyba zakazałby mu wychodzić z domu, bo przecież to zniewaga dla innych ludzi, że sobie może wśród nich chodzić po ulicy...

Miało się w UCI zmienić na dobre za nowego prezydenta, a Cookson nic sensownego nie robi, tylko gada i gada pierdoły... :(

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#374 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2015 - 08:41

Też tak sobie pomyślałem, jak przeczytałem, że Armstrong chce przejechać część trasy nowego TDF zbierając pieniądze dla fundacji. Z drugiej strony pytanie ile z tych pieniędzy trafi na cel charytatywny, a ile na konto LA, który miał ostatnio duże kłopoty finansowe.

#375 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 09:44

Gościu będzie takim samym pasożytem, jak ten nasz owsik, który żerując na ludzkich uczuciach i odruchu serc, wiedzie żywot celebryty. Będzie zakładał firmy współpracujące i obsługujące własną fundację i przelewał kasę z konta na konto. Tacy ludzie nie zginą.

A może znajdzie się jakiś głupek, który nada mu tytuł Honorowego Obywatela miasta?

• patolog lubi to

#376 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3237 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2015 - 11:43

A się zbulwersowałeś :D . Co chwile na jakiś wyścigach tacy sami mistrzowie jak on wręczają nagrody.

Kolarstwo to sport doperów. A z LA zrobili sobie czarownice.

Miłego kręcenia ładna pogoda jest :)

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#377 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2015 - 16:03

Pogoda i ładna ale wiatr w Poznaniu ~40km/h skutecznie utrudnił kręcenie ;)
Żal mi Lensa. Zrobił dużo dobrego. To jest niezaprzeczalne. Większość wtedy brała i stosowała doping. Zrobili z niego winnego całego zła kolarskiego.

#378 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 marzec 2015 - 16:19

Ultek, dnia 18 Marz 2015 - 08:44, napisał:

Gościu będzie takim samym pasożytem, jak ten nasz owsik

Powiedz to matce tego wcześniaka, który przeżył dzięki maszynie do dializ ze zbiórek.
  • ŁukaszM lubi to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#379 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2015 - 16:29

Ultek, dnia 18 Marz 2015 - 08:44, napisał:

Gościu będzie takim samym pasożytem, jak ten nasz owsik, który żerując na ludzkich uczuciach i odruchu serc, wiedzie żywot celebryty. Będzie zakładał firmy współpracujące i obsługujące własną fundację i przelewał kasę z konta na konto. Tacy ludzie nie zginą.
A może znajdzie się jakiś głupek, który nada mu tytuł Honorowego Obywatela miasta?

Jak złapiesz Owsiaka za rękę, do której będzie przyklejona społeczna kasa, albo ktoś mu to udowodni to wtedy postawimy go na tym samej strzelnicy co Lensa. Niewinności nie trzeba udowodnić, winę owszem.
  • ŁukaszM lubi to

#380 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2015 - 16:37

druga sprawa, że moja sprawa komu daję pieniądze. 

Jedni dają na Rydzyka, gdzie koperty tylko przejmując podaje wikaremu i ma dla siebie.

A ja wolę dać Owsiakowi. I nawet niech weźmie moje pieniądze do siebie do kieszeni. Moje to może. A dwa że zrobił tyle dobrego że mu się należy!

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy