Skocz do zawartości

Zdjęcie

Raport USADA dot. L. Armstronga

396 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy uwa¿asz, ¿e raport i zarzuty stawiane Armstrongowi s± wiarygodne? (154 użytkowników oddało głos)

Czy uwa¿asz, ¿e raport i zarzuty stawiane Armstrongowi s± wiarygodne?

1. Głosowano TAK (94 głosów [61.04%])

Procent z głosów: 61.04%

2. NIE (48 głosów [31.17%])

Procent z głosów: 31.17%

3. Nie mam zdania (12 głosów [7.79%])

Procent z głosów: 7.79%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#321 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 styczeń 2013 - 10:51

Przełamując ścianę ciszy - LA daje o sobie znać, chcąc się przyznać do brania dopingu --> http://www.nytimes.c...g.html?hp&_r=1

#322 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 styczeń 2013 - 11:46

Na razie to co najwyżej plotka. Mówi się, że Armstrong chce się przyznać, bo liczy na łagodne potraktowanie w zamian za wyjawienie tajemnic USPS/Discovery. Celem ma być podobno powrót do zawodowego uprawiania sportu, który obecnie jest niemożliwy ze względu na dożywotnią dyskwalifikację.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#323 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 postów
  • SkądSompolno

Napisano 05 styczeń 2013 - 12:07

Właśnie mówią o tym na CNN.

#324 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 styczeń 2013 - 12:10

Jednak się złamał, kowboj jeden, heh...

Mam nadzieję, że USADA i UCI nie nabiorą się na ten numer. Szansę już miał, nie wykorzystał jej. Teraz już za późno. LA pozostanie największym oszustem w historii profesjonalnego sportu.

#325 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 05 styczeń 2013 - 13:37

Cytat

LA pozostanie największym oszustem w historii profesjonalnego sportu.

Także w moich oczach... :(
Poza tym za późno już dla niego na powrót do zawodowstwa jako zawodnika. Pozostaje już tylko nazwisko, ściągające sponsorów pomimo afery dopingowej.
Osobiście uważam, że przyznanie się będzie świadczyć o próbie załagodzenia sytuacji z USPS a nie o chęci powrotu do zawodowstwa. Co najwyżej LA zależy już chyba na możliwości oficjalnych startów w imprezach w których obecnie nie może startować.

#326 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 05 styczeń 2013 - 13:58

To o co walczy jako powrót do zawodów triatlonowych to chyba też będzie dla niego mijało się z celem bo każda jego wygrana będzie podważana i poddawana wątpliwością czy nadal nie stosuje środków dopingujących. Koleś sportowo jest raczej skończony i myślę, że dobrze się tak stało dając przykład innym. Tyle lat wypierania się na siłę i akcentowanie swojej "czystości", mimo stosowania dopingu nie można od tak odpuścić.
Już po 3 wygranych tourze uważałem, że LA musi coś brać i dobrze, że USADA miała jaja, żeby to dociągnąć teraz do końca.

#327 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3239 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 styczeń 2013 - 14:34

Cytat

Jednak się złamał, kowboj jeden, heh...

Mam nadzieję, że USADA i UCI nie nabiorą się na ten numer. Szansę już miał, nie wykorzystał jej

Wiesz tylko to co powiedzą Ci media :lol:

Cytat

LA pozostanie największym oszustem w historii profesjonalnego sportu.

Ta, a sportsmenki które zachodziły w ciąże i ją usuwały, dla poprawienia wyniku?
To tylko upadek najbardziej medialnego kolarza, a nie największe oszustwo. Nie byłem kibicem LA, ale zrobił on więcej dla tego sportu niż połowa peletonu razem wzięta, nie ma się co podniecać jego upadkiem.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#328 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:16

Zrobił więcej? Co zrobił? Podejrzewany był od lat, koksował od lat, na dodatek wciągnął w ten proceder kilkanaście innych osób, a teraz przeciwnicy kolarstwa mają jeszcze więcej powodów, by ten sport nienawidzić. Zresztą gdyby nie on wygrywał, to wygrywałby ktoś inny, więc zawsze KTOŚ by robił wiele dla kolarstwa.

Teoretycznie jedyną zasługą może być fakt, że Amerykanie zainteresowali się nieco kolarstwem. Ale to trochę za mało, biorąc pod uwagę jego skandaliczne przewinienia.

rowerplus-logo-2.png

#329 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:35

Cytat

Zrobił więcej? Co zrobił?

Możliwe, że gdyby nie jego efektowne zwycięstwa w TdF, to części z nas mogłoby tutaj nie być.

#330 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:36

To by było możliwe, gdyby nikt nie wygrywał albo gdyby nie było TdF. A przecież KTOŚ zawsze by wygrywał.

Szkoda też, że nie patrzysz na to, ilu ludzi zraziło się do kolarstwa właśnie z powodu sprawy Armstronga i innych afer dopingowych. Ilu ludzi NIE trafi na fora właśnie z tego powodu?

rowerplus-logo-2.png

#331 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:44

Cytat

... KTOŚ zawsze by wygrywał.

Ktoś tak, ale nie taki ktoś jak LA i zapewne nie kilka razy z rzędu.

A dla kolarstwa zrobił wiele w tym sensie, że dzięki tym wygranym 'z rzędu' w połączeniu z faktem, że dokonał tego człowiek, który zwalczył raka, sporo ludzi zainteresowało się kolarstwem. Nie musiało się to od razu przekładać na większą ilość ludzi aktywnie uprawiających tę dyscyplinę, ale na pewno z roku na rok rosła ilość kibiców widocznych podczas relacji z TdF w TV.
Oczywiście wszystko to do czasu wybuchu afery dopingowej, więc nie można zignorować tegoż faktu, mimo tego co stało się później ...

#332 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:53

Cytat

Możliwe, że gdyby nie jego efektowne zwycięstwa w TdF, to części z nas mogłoby tutaj nie być.

Bardziej nazwałbym te zwycięstwa efektywnymi niż efektownymi. Ciągle to samo - drużyna męczy, męczy do ostatnich kilku km, LA atakuje na 3-5 km przed końcem i wygrywa. Dlatego sama jego jazda był wg mnie słabą promocją kolarstwa.
Natomiast podejście do sprawy z rakiem i pokazywania amerykańskiego "yes you can" trzeba mu zapisać na plus.

Ciekawe jak środowisko nie kibiców odbiera tą sprawę dopingową. Wiadomo nas tutaj to i tak nie odstraszy od roweru czy nawet wyżej wspomnianej fundacji walki z rakiem. Ale taki Smith, Kowalski będą pewnie to widzieć zupełnie inaczej.

ps. przyznawać się Panie Armstrong to trzeba się było kilka lat temu jak wyszły na jaw już pewne fakty.

#333 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:59

Cytat

Wiesz tylko to co powiedzą Ci media :lol:

Nie.
Wiem to, co przeczytałem w raporcie USADA; ściągnąłem i poświęciłem kilka godzin na lekturę.

Żeby było jasno: nie popieram żadnych innych kolarskich "koksiarzy".

#334 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 styczeń 2013 - 16:30

Cytat

Bardziej nazwałbym te zwycięstwa efektywnymi niż efektownymi. Ciągle to samo - drużyna męczy, męczy do ostatnich kilku km, LA atakuje na 3-5 km przed końcem i wygrywa. Dlatego sama jego jazda był wg mnie słabą promocją kolarstwa.

Dokładnie tak. Kolarstwo w wykonaniu USPS/DC było przykładem nudnego, choć skutecznego podejścia do tematu. Choć taktyka ta zapewniła Armstrongowi 7 "zwycięstw", nie bylo to kolarstwo porywające w swojej formie.

Cytat

Natomiast podejście do sprawy z rakiem i pokazywania amerykańskiego "yes you can" trzeba mu zapisać na plus.

Tu również się zgadzam.

rowerplus-logo-2.png

#335 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 12:26

No to zaczynamy kolejny etap --> http://www.bikeradar...nterview-36182/

#336 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 15 styczeń 2013 - 22:10

Wywiady Oprah Winfrey: Lance Armstrong
(Oprah Winfrey and Lance Armstrong: A Worldwide Exclusive)
Discovery Channel, piątek, 18 stycznia 23:00

#337 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 16 styczeń 2013 - 08:17

Co zrobił LA dla kolarstwa...
Kto wie, może, może... Może paradoksalnie to, że brał za jakiś czas oczyści ten sport, bo żadnemu durniowi nie przyjdzie już do łba by brać.

#338 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 16 styczeń 2013 - 08:41

irimi, nie łudziłbym się, że nagle świat kolarski dozna swoistego katharsis, kolarze zaczną sie przyznawać na kolanach i ze łzami w oczach, z dnia na dzień będzie piękiej i cudowniej, i że pewnego dnia obudzimy się w idyllicznym świecie czystości i uczciwości ...
Doping był, jest i będzie - z tym musimy się, niestety, pogodzić, bo owych durniów zawsze znajdziemy w społeczeństwie.

Poczekajmy z opiniami do czwartku i piątku (bo wywiad trwa ponad 2 godziny i zostanie wyemitowany w 2 częściach) i wtedy orzekajmy/osądzajmy definitywnie LA, bo póki co jest gdybanie podobne do wieczoru wyborczego, kiedy oficjalnych wyników jeszcze nie ma, a 'mądre eksperty' bawią się we wróżki.

#339 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 styczeń 2013 - 10:05

Cytat

Co zrobił LA dla kolarstwa...
Kto wie, może, może... Może paradoksalnie to, że brał za jakiś czas oczyści ten sport, bo żadnemu durniowi nie przyjdzie już do łba by brać.

Myślę, że będzie dokładnie przeciwnie.

Nowa generacja kolarzy stwierdzi, że móżna sobie nienajgorzej żyć przez 15 lat i wystarczy tylko wyprowadzić gdzieś pieniądze zanim cię złapią.

W sprawie Armstronga najśmieszniejsze jest to, że sprawy karne najprawdopodobniej już są przedawnione, z kolei procesy cywilne mogą być BARDZO trudne, bo przed wywiarem u Oprah jego prawnicy zrobili bardzo dokładnie rozeznanie bilansu zysków i strat. Może się okazać, że w ostatecznym rozrachunku LA i tak zostanie z niezłą sumką na koncie.

Wg mnie jedyna opcja na przyszłość to po prostu ścisła kontrola. Pociesza mnie, że jest paszport biologiczny, bo nawet jeżeli nie powstrzyma on samego dopingu, zapobiegnie historiom z gatunku "Mr. 60%" albo nagłym radykalnym skokom wydolności dzięki nieznanym jeszcze formom dopingu. I to jest właśnie najpiękniejsze w paszporcie: jego skuteczność nie jest uzależniona od dostępności testów na nowe środki, bo wykrywa efekt ich stosowania, który jest doskonale poznanym mechanizmem fizjologicznym.

Marzy mi się też, aby równie ścisłą kontrolę stosowano w innych sportach. To by pokazało, jak bardzo bredzą ludzie twierdzący, że kolarze biorą, a inne sporty są czyste. Tak naprawdę samo to sprawiłoby, że ludzie mogliby zacząć patrzeć na kolarstwo przychylniejszym okiem.

Przepraszam za lekki off-topic, ale mimo wszystko jestem przekonany, że prognozy dla świata post-LA mieszczą się w tym wątku.

rowerplus-logo-2.png

#340 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 16 styczeń 2013 - 16:50

Siema! :mrgreen:

No i prawda wyszła na jaw. Prawda objawiona, lecz nie wydmuchana. I co teraz?
Komu ulżyło? Komu to pomogło? Kogo to ucieszyło? Kogo to usatysfakcjonowało?
Mi ani nie ulżyło, ani nie pomogło, ani ucieszyło, a tym bardziej usatysfakcjonowało.
Dlaczego?
Nie mogło ulżyć, skoro legenda została sprowadzona do poziomu brudu na asfalcie, nie mogło pomóc skoro legenda lat 90-00 właśnie przestała istnieć, z czego tu się śmiać, skoro legenda wydymała miliony ludzi, wypadałoby raczej płakać, i czym tu być usatysfakcjonowanym skoro klarstwo stoi nad przepaścią, a legenda wielu młodych ludzi właśnie przestała istnieć.

Mimo, że nie jestem i nie byłem i raczej nie będę ( ;-) ) fanem LA to nadal uważam odkrycie i objawienie tej prawdy za niepotrzebne i nic niewsnoszące dobrego w kolarski świat. Nie bronię tego co robił, potępiam doping, ale jeżeli po wyścigach był "czysty" to tak powinno pozostać 10 lat poźniej.

Współczuję prawdziwym fanom LA, zostali oszukani i wydymani, wielu z nich pewnie wolałobyć dymanych nieświadomie, nieznając prawdy i wierzyć w kult Bossa. Niestety dymanie wyszło na jaw i teraz nie da się już cofnąć czy zapomnieć o fakcie bycia dymanym przez ponad dziesięć lat ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy