Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka woda do picia

182 odpowiedzi w tym temacie

#61 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 wrzesień 2007 - 10:15

a ja zle zrozumialem..

jest sporo napojow, ktore nie zawieraja tego szajsu.
niestety w tych czasach trzeba czytac sklady wszystkiego.. zarcia przede wszystkim.
ble.

#62 aragorn2111

aragorn2111
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marzec 2008 - 19:02

Dopiero zaczynam na serio brać jazdę i chciałbym się dowiedzieć co najlepiej dodawać do wody? Chodzi o izotoniki i czy jest coś tańszego od isostara i co starczy na dłużej? Jeszcze jedno: jak biorę 2 bidony to w obu izotonik, czy w jednym brać wodę? Co o tym myślicie?

#63 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 marzec 2008 - 19:33

Cytat

Chodzi o izotoniki i czy jest coś tańszego od isostara i co starczy na dłużej?

Można wypróbować domowe przepisy na prowizoryczne napoje izotoniczne (wiele ich w necie). W prawdzie będzie to tylko namiastka napojów renomowanych firm, ale taniej już się nie da, i wiesz co pijesz!
Przepisy:
1.Woda (500 ml), miód (2-3 łyżki), sok z cytryny (1 kieliszek). Dobrze wymieszać, zostawić na noc by składniki dobrze się połączyły.
2.Woda niegazowana, 1-2 łyżki glukozy, szczypta soli, cytryna (pomarańcza, grejpfrut – co kto woli) do smaku. Wymieszać.
3.300 ml przecedzonej owsianki zrobionej z 2 łyżek płatków owsianych na wodzie, 5 łyżek glukozy, 5 łyżek cukru, sok z cytryny (1 kieliszek) 1000 mg witaminy C (musującej), 2 g proszku do pieczenia i 1 g soli (szczypta).

#64 patryk92

patryk92
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Skąddolnyśląsk

Napisano 29 marzec 2008 - 21:07

Witam wszytskich jestem nowy na tym forum ;-)
mam pytanie:
Jaki napój polecacie na treningi i wyścigi dla juniora młodszego?? ;-)
pozdrawiam Patryk

#65 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2008 - 19:07

Jeżeli chodzi o wodę to od kilku dobrych lat jestem ofiarą akcji marketingowej z TdF: Nestle Aquarel ;-) Mieszam ją przeważnie z sokiem z połówki cytryny. Na dłuższe trasy zabieram jeszcze Powerade/Gatorade i piję na końcówce. Na ten sezon pomyslę o jakiejś glukozie czy Carbo.
Jeśli o żarcie chodzi to max 1-2 batoniki na całą trasę. W poprzednich sezonach spożywałem tylko Corny, ale teraz zauważyłem w moim sklepie Naturcośtam z pełnych ziaren słonecznika, dyni i jeszcze czegoś połączonych cukrem, bez chemii, w dodatku cena zabójcza: 59gr.

#66 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marzec 2008 - 20:22

a jaka masa tego nutrocośtam, i czy mógłbyś mi coś więcej o nim powiedzieć, tzn nazwa i producent...

#67 arte

arte
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • Skądkujawsko-pomorskie

Napisano 02 maj 2009 - 12:39

Odświeżam temat napojów. Do tej pory do bidonów wlewałem tylko wodę, jednak słyszałem niejednokrotnie, że sama woda wypłukuje minerały. W jednym z MR znalazłem przepis na "domowy izotonik": Na litr wody przegotowanej łyżka miodu + łyżeczka soli (wiadomo -sód). W smaku okropne, pewnie dlatego, że nie lubię miodu, no i w tle ten posmak soli :-/ Mimo wszystko na dwóch wypadach raczyłem się tym i nie wiem, czy to siła sugestii, ale jechało mi się o wiele lepiej i odczuwałem mniejsze zmęczenie ;-) Następnym razem dodam sok z cytryny i myślę, że smak nie będzie tak bardzo mdlący ;-)

#68 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2009 - 12:52

Na krótką trasę - woda mi wystarcza...

na dłuższą CARBO z OLIMPu - niedrogie bo chyba 20zł za kg - w smaku takie se (zależy jaki) ale nie wychodzi drogo i działa jak ma działać...

moim zdaniem wystarczy - w smaku dobry izopuls z PLUSZZZa - ale cukrów to nie ma - tylko minerały...

Powerade jest fajny ale nie zabija pragnienia - wręcz przeciwnie - zwiększa je - pozatym horendalnie drogi...

Isostara nigdy nie dane mi było pić...

#69 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 02 maj 2009 - 14:05

Ja piję to --> http://www.allegro.p...ofaster&order=p
Coś ala Isostar a tańszy o 1/3.

#70 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 02 maj 2009 - 14:21

ja piję coś takiego i nie narzekam
http://www.allegro.p...eraly_1450.html

#71 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 02 maj 2009 - 14:53

http://www.allegro.p...cat=1&country=1
Ja piję to, smak średni, ale tani i nie zawiera ASPARTAMU jak Powerade.

#72 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 maj 2009 - 15:09

Ja na dystansach do 50km pije tylko Muszynianke (bardzo dużo magnezu i wapnia).
Dłuższe trasy to już Isostar.
Powerade to straszne g..... z uwagi na zawartość aspartamu.
pozdro

#73 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 maj 2009 - 20:59

Ja zabieram i pije w trasie wyłącznie POWERADE niebieski rozcieńczony wodą w proporcji 1/3 na 2/3, 1 na 1, lub 1/2 na 1/2 zależy od od stopnia trudności trasy, góry, szosa czy wycieczka, ale jeżdże głównie MTB.
Czasem po paru godzinach jazdy pije puszke Coli dla otrzeżwienia.
Dobra jest takze w trakcie woda niskonasycona np. Piwniczanka zielona.

Za to Gatorade mnie "zabija " na trasie.

Każdy ma inny organizm i musi sobie wypróbować co mu jest potrzebne.
Nie można mówic że coś jest kupa, ogólnie, są tacy co bez piwa nie jadą.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#74 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2009 - 21:03

Cytat

pije puszke Coli dla otrzeżwienia.

Orzeźwienia czy otrzeźwienia?? :-P :mrgreen:
Pozdro!

#75 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 maj 2009 - 21:11

Jedno i drugie, bo czsem jak jest spory upał to róznie bywa, albo jak dłuższa jazda.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#76 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 02 maj 2009 - 21:16

SPIKE ten Powerade jest słodzony aspartamem i wg większości opinii to go dyskwalifikuje, podobnie jak wszystkie inne izotoniki słodzone tym badziewiem. Nie ma sensu się truć, gdy na rynku jest wiele innych tego typu nawadniaczy.

#77 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2009 - 07:02

Cytat

Ja zabieram i pije w trasie wyłącznie POWERADE niebieski rozcieńczony wodą w proporcji 1/3 na 2/3, 1 na 1, lub 1/2 na 1/2 zależy od od stopnia trudności trasy, góry, szosa czy wycieczka, ale jeżdże głównie MTB.
Czasem po paru godzinach jazdy pije puszke Coli dla otrzeżwienia.
Dobra jest takze w trakcie woda niskonasycona np. Piwniczanka zielona.

Za to Gatorade mnie "zabija " na trasie.

Każdy ma inny organizm i musi sobie wypróbować co mu jest potrzebne.
Nie można mówic że coś jest kupa, ogólnie, są tacy co bez piwa nie jadą.

rzocienczając powerada jka każdy inny izotonik masrujesz to co w nim jest nalpepsze. Napoje izotonicznie maja dostarczać energie po trochu ( by nie byłó wyrzutu insuliny i niedocukrzenia ) oraz odpowiednią osmowalnosc by zawarte w nicj minerały i witaminy wchłaniały się natychmiast. Rozcięczając niszczysz to . Kompletnei bez sensu.

Tompoz

#78 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2009 - 07:19

Dawno nie zaglądałem do tematu i widzę, że pijecie to g....o Power coś tam :-? + inny szjs. Dawajcie namiary na jakieś darmowe źródełka czystej wody. U mnie, np. można nabrać za darmo wody z wodociągów na ul. Gdańskiej - zdarzało się że puszczali spragnionego kolarza (mnie :lol: ) bez kolejki.
Drugie źródełko jest już w Myślęcinku, ale tam emeryci tylko czekają na sprzeczkę - woda wolno wypływa i taki pajac ma 150 butelek, które najpierw starannie płucze, a potem mozolnie napełnia.

#79 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2009 - 07:33

Piję zwykłą wodę źródlaną lub mineralną nie gazowaną i jeszcze mi nie zaszkodziła. Śmieszy mnie natomiast czubkowanie z jakimiś isotonicami czy power..coś tam przez gości co walą po całe :shock: 60 km dwa razy w tygodniu.

#80 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 03 maj 2009 - 09:08

Cytat

Śmieszy mnie natomiast czubkowanie z jakimiś isotonicami czy power..coś tam przez gości co walą po całe :shock: 60 km dwa razy w tygodniu.

Ja jeżdżę 3 razy tygodniowo i piję izotoniki, a to, że ktoś jeździ co drugi dzień to nie znaczy, że nie trenuje w pozostałe dni tygodnia.
Chyba, że chodzi ci o osoby, które jeżdżą co jakiś czas, a w pozostałe dni nic nie robią, to wtedy się z tobą zgodzę, chociaż każdy może pić to, co jemu odpowiada.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy