Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka woda do picia

182 odpowiedzi w tym temacie

#101 johndoe

johndoe
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maj 2009 - 20:54

Na kubie u fidela nie ma komerchy.

#102 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 05 maj 2009 - 21:20

Ale brakuje im nawet zapałek.

#103 Gosc_cigane_*

Gosc_cigane_*
  • Gość

Napisano 05 maj 2009 - 21:25

Rebe, pamiętasz że podczas Wyścigu Pokoju kubańczycy jechali...ciekawe czy teraz mają kolarzy ? ;-)

#104 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 05 maj 2009 - 21:42

Mają, mają kolarzy na Kubie.

Koleżanka robiła wystawę zdjęć właśnie z Kuby, no i dostrzegłem na kilku fotkach właśnie kolarzy trenujących w małej grupie. Nie wiem czy kadra, czy jakiś klub, ale wszyscy na Colnago (takich współczesnych nie sprzed lat).

Także pod tym względem na wyspie nie najgorzej. ;-)

#105 TakeaRide

TakeaRide
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 maj 2009 - 17:36

Na treningach woda niegazowana obojętnie jaka, wyścigi i ciężkie treningi = izotoniki, czasami kupowane gdzieś po drodze :)

#106 Bauer1921

Bauer1921
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądRadom

Napisano 28 lipiec 2009 - 21:36

Ja do picia robię mieszankę 500 ml wody+ 25 ml soku z cytryny+ szczypta soli+ łyżka cukru. Jak dla mnie bomba. Nie chce się pic a sól uzupełnia stracone minerały ;)

#107 Gosc_szoser_*

Gosc_szoser_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2009 - 20:40

Heh, niezły przepis ale nie jestem przekonany do tej soli, jak dla mnie im mniej smaku tym lepiej gasi pragnienie.

#108 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 31 lipiec 2009 - 00:38

Cytat

jak dla mnie im mniej smaku tym lepiej gasi pragnienie.

a u mnie odwrotnie.. jak czuje jakiś kwaskowaty posmak [cytryny ,pomarańczy] w ustach to moge bardzo długo nie pić.. zwykłą wodą to tylko na chwile :-)

#109 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2009 - 12:03

Cytat

Ja do picia robię mieszankę 500 ml wody+ 25 ml soku z cytryny+ szczypta soli+ łyżka cukru. Jak dla mnie bomba. Nie chce się pic a sól uzupełnia stracone minerały ;)

Sól jest potrzebna - stary sposób znany jeszcze z Wyścigu Pokoju. Dzisiaj sól zawarta jest jako komponent na przykład - w Isostarze.

Stas

#110 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 01 sierpień 2009 - 18:02

Myślę że smak nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest po prostu regularne picie małymi dawkami.

#111 black

black
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 01 sierpień 2009 - 19:12

Teoretycznie powinno sie pić kilka łyków co 10-15 min. ;-)

#112 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 01 sierpień 2009 - 20:51

W dzień, w który mam wyjechać na trening nawadniam się od rana. Wręcz wpompowuję w siebie płyny wszelkiego rodzaju. Myślę, że liczenie na to, że ten 1 - 1,5 litra płynów w bidonach rozwiąże problem odwodnienia, to błąd. Jeździmy w nowoczesnych ubiorach na których nie widać ile wody tracimy w czasie jazdy. Przed wyjazdem lubię wypić kawę :mrgreen: dla wzmocnienia motywacji.

Do bidonów biorę Isostar rozrobiony z wodą mineralną, w drugi czystą wodę. Na trasie piję Isostar i popijam wodą, dla pozbycia się słodkiego smaku. Na podjazdach, kiedy naprawdę chce się pić, taki ulepek w gębie to niezbyt przyjemna rzecz.

Czasem, jak nie mam napoju izotonicznego, stosuję patent: Coca cola ("normalna", nie żadna Light lub Zero - musi mieć cukier i inne fajne składniki) rozcieńczona wodą mineralną w proporcjach 1:1.

Jak planuję długie trasy, zdarza mi się zabierać w kieszonkę puszkę Tigera lub innego Red Bula. Wypijam go, kiedy czuję, że już nie mogę kręcić, najczęściej na ostatnich 8-10 km trasy. Wtedy dostaję kopa i te ostatnie km idą znacznie łatwiej. Uwaga: taki efekt jest możliwy, jak się nie pija tych napojów nagminnie :!:

#113 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 sierpień 2009 - 12:53

Bauer1921, sok z cytryny wyciskany osobiście?? czy może być taki z butelki??

#114 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 04 sierpień 2009 - 13:07

Ten z butelki to koło cytryny nawet nie stał...
To nie jest sok z cytryny tylko koncentrat.

#115 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 sierpień 2009 - 13:26

a ha... no to wszystko jasne...dzięki... szkoda że coraz więcej jest takich produktów na sklepowych półkach... :-/

#116 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 sierpień 2009 - 14:03

Cytat

Sól jest potrzebna - stary sposób znany jeszcze z Wyścigu Pokoju. Dzisiaj sól zawarta jest jako komponent na przykład - w Isostarze.

Cytat

Ja do picia robię mieszankę 500 ml wody+ 25 ml soku z cytryny+ szczypta soli+ łyżka cukru. Jak dla mnie bomba. Nie chce się pic a sól uzupełnia stracone minerały

Powiedz ile to jest ta szczypta - może przelicz na łyżeczki od herbaty.
Postanowiłem wypróbować.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#117 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 05 sierpień 2009 - 14:19

Najlepiej jak to będzie sól kamienna, bo warzona to NaCl więc z tymi minerałami to przesada trochę :mrgreen: chyba że macie na myśli minerały z wody. Moim zdaniem ten produkt ma przede wszystkim wartości smakowe chociaż na cukrze można pojechać ;-)

#118 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 05 sierpień 2009 - 14:19

ja dziś to wypróbuję... a co do soli to mi się wydaje że na prawdę szczypta, żeby Ci się z tego solanka nie zrobiła... mam nadzieję, że na prawdę dobrze uzupełnia płyny...

#119 Bauer1921

Bauer1921
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądRadom

Napisano 05 sierpień 2009 - 14:53

Hej, ludzie tylko nie przesólcie bo to nie będzie zdatne do picia :-P. Szczypta?... tyle co Ci się w palce zmieści, ale nie za dużo :-)

#120 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 sierpień 2009 - 16:06

Właśnie zauważyłem na dzisiejszym etapie TdP, że kolarz z grupy Caisse D'Epargne (chyba Andrey Amador Bipkazacova jeśli wierzyć liście startowej na stronie naszego touru) pił najzwyklejsza na świecie Colę w puszce, oczywiście podana z samochodu ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy