Jaka woda do picia
Napisano 05 maj 2009 - 21:42
Koleżanka robiła wystawę zdjęć właśnie z Kuby, no i dostrzegłem na kilku fotkach właśnie kolarzy trenujących w małej grupie. Nie wiem czy kadra, czy jakiś klub, ale wszyscy na Colnago (takich współczesnych nie sprzed lat).
Także pod tym względem na wyspie nie najgorzej. ;-)
Gosc_Stas_*
Napisano 01 sierpień 2009 - 12:03
Cytat
Ja do picia robię mieszankę 500 ml wody+ 25 ml soku z cytryny+ szczypta soli+ łyżka cukru. Jak dla mnie bomba. Nie chce się pic a sól uzupełnia stracone minerały
Sól jest potrzebna - stary sposób znany jeszcze z Wyścigu Pokoju. Dzisiaj sól zawarta jest jako komponent na przykład - w Isostarze.
Stas
Napisano 01 sierpień 2009 - 20:51
Do bidonów biorę Isostar rozrobiony z wodą mineralną, w drugi czystą wodę. Na trasie piję Isostar i popijam wodą, dla pozbycia się słodkiego smaku. Na podjazdach, kiedy naprawdę chce się pić, taki ulepek w gębie to niezbyt przyjemna rzecz.
Czasem, jak nie mam napoju izotonicznego, stosuję patent: Coca cola ("normalna", nie żadna Light lub Zero - musi mieć cukier i inne fajne składniki) rozcieńczona wodą mineralną w proporcjach 1:1.
Jak planuję długie trasy, zdarza mi się zabierać w kieszonkę puszkę Tigera lub innego Red Bula. Wypijam go, kiedy czuję, że już nie mogę kręcić, najczęściej na ostatnich 8-10 km trasy. Wtedy dostaję kopa i te ostatnie km idą znacznie łatwiej. Uwaga: taki efekt jest możliwy, jak się nie pija tych napojów nagminnie :!:
Napisano 05 sierpień 2009 - 14:03
Cytat
Sól jest potrzebna - stary sposób znany jeszcze z Wyścigu Pokoju. Dzisiaj sól zawarta jest jako komponent na przykład - w Isostarze.
Cytat
Powiedz ile to jest ta szczypta - może przelicz na łyżeczki od herbaty.Ja do picia robię mieszankę 500 ml wody+ 25 ml soku z cytryny+ szczypta soli+ łyżka cukru. Jak dla mnie bomba. Nie chce się pic a sól uzupełnia stracone minerały
Postanowiłem wypróbować.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Dodaj odpowiedź