Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#101 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 24 kwiecień 2014 - 19:41

1415chris - sprawdzę i dam znać :)

#102 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 24 kwiecień 2014 - 20:46

Tylko wez pod uwage, ze i p2m i srm podaja rozklad bazujac na zalozeniach, a nie na rzeczywistych wartosciach.

Takie mozesz tylko uzyskac z miernikow bazujacych na pedalach lub korbie rotora.

Wypnij jedna noge i pedaluj tylko ta druga, i zobacz jaki Ci pokaze balans P/L noga, powinno byc 100/0, a jest .....? ;)

Fakt masz rację że w miernikach które mierzą moc z "pająka" korby balans nie jest mierzony bezpośrednio. Jednak z tego co doczytałem na stronie Quark-a obliczają to obliczając moc dla kąta od 0 do 180 stopni i od 180 do 360. Z tego wynika że faktycznie kręcenie jedną nogą raczej nie pokaże wartości balansu 100%. Tak czy tak taka forma pomiaru moim zdaniem do końca nie dyskwalifikuje danych i wykresu przedstawionego przez sum

#103 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 kwiecień 2014 - 06:01

takie moje przemyślenia ...

skoro p2m mierzy balans tylko na podstawie nacisków na pedał - tylko siła w dół wg ich założeń odpowiada za moc wygenerowaną przez jedną nogę to mój wykres pokazuje i tak bezużyteczność stages w moim przypadku

bo jak wytłumaczyć, że pow. 5 strefy balans mam korzystniejszy dla lewej nogi niż prawej ?

na pewno nie błędem pomiaru - przy wyższych mocach zmienia się u mnie sposób rozkładu sił - pewno tylko laboratorium było by w stanie dojść przyczyn a Ja to nie zawodowiec więc takie badania nie wchodzą w grę

do tematu wrócę w niedzielę - teraz maraton :)

#104 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 kwiecień 2014 - 07:08

Może wtedy zaczynasz bardziej ciągnąć prawą nogą, miernik zinterpretuje to jako lewą nogę?
Dla tych co może nie wiedzą, P2M liczy moc w dwóch położeniach korby, patrząc od strony napędu, od godziny 12 do 15 i od 18 do 21.
W tego typu urządzeniach balans będzie zawsze obarczony błędem. Z drugiej strony to chyba nie ma zbyt wielu, jeśli w ogóle, treningów które w jakiś sposób wykorzystują wiedzę ile to nam daje każda noga.

#105 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 kwiecień 2014 - 07:57

w przypadku Stages zmienny balans przekłamuje wyznaczone strefy treningowe i to jest problem a nie same treningi na jedną nogę

u mnie się zmienia balans skoro siły chwilowe w tych zakresach ruchu się zmieniają

#106 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 25 kwiecień 2014 - 08:11

Czy jak strefy wyznaczysz na stages to nie będzie problemu?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#107 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 kwiecień 2014 - 08:29

no będzie bo strefa 3 powinna być wyznaczona wg wzoru ML x 2,32

a strefa 6 ML x 1,96

ML - to moc lewej nogi

różnica pomiędzy tak wyznaczonymi strefami to ponad 15 % w stosunku do założeń FTP wg Cogana więc średnio to pasuje zwłaszcza, że strefy są dość wąskie 3 - to 24 %, 4 to 15 % a 5 tylko 14 % FTP

biorąc jeszcze pod uwagę 2 % błąd samego pomiaru to zaczynamy porównywać Stages w moim przypadku do urządzenia symulującego moc a nie mierzącego i pilnującego stref treningowych

• play lubi to

#108 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 25 kwiecień 2014 - 08:38

Dokładnie strefy wyznacza się z czasówki z mocą okołoprogowa czyli nie uwzglednia przesunięcia balansu miedzy nogami. I dla mnie to jest koniec tematu.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

#109 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 25 kwiecień 2014 - 10:32

różnica pomiędzy tak wyznaczonymi strefami to ponad 15 % w stosunku do założeń FTP wg Cogana więc średnio to pasuje zwłaszcza, że strefy są dość wąskie 3 - to 24 %, 4 to 15 % a 5 tylko 14 % FTP

Ale FTP też wyznaczysz na stages czyż nie ?

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#110 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 25 kwiecień 2014 - 10:36

No ale przecież z wykresu zamieszczonego przez SUM wynika że w okolicach FTP balans zbliża się do FTP. Problem cały czas w tym że nogi mogą różnie pracować przy rożnym mocach a strefy wyznaczamy mnożąc przez odpowiednie współczynniki moc progową. Zatem tak czy tak dochodzi do przesunięcia stref. Ja wiem że komuś kto nie jeździ w miernikiem mocy 5-10 W to wydaje się mało, ale to naprawdę ma znaczenie bo czasem decyduje to tym w jakiej strefie pracujesz.

#111 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 kwiecień 2014 - 20:45

Ale tu nikt nie mowi o trenowaniu na jedna noge. Chodzilo mi bardziej, co robic z nawet dokladnymi danymi pokazujacymi rozklad mocy Prawa/Lewa noga?

Wykres, Panowie P2M jest obarczone bledem, wynikajacym z pewnego zalozenia, ktore mozna w bardzo prosty sposob oszukac.

Napisalem wczesniej o prostym tego sprawdzeniu. A wnioskowanie i pokazywanie, ze sie ma taki a nie inny rozklad mocy pomiedzy nogami, bazujac na tym mierniku jest, mowiac delikatanie, strzelaniem w cel po ciemku.

Jak bedziesz krecil tylko jedna noga, moze Ci pokazac rozklad mocy nawet 80/20 (wg DCRainmaker), przy czym jedna noga wogole nie kreci!

To jest 20% roznicy w stosunku do rzeczywistosci. Wiec na jakiej podstawie, wnioskujecie, ze przedstawiony wykres moze byc rzeczywistym obrezem sytuacji?

sum, moze w ogole nie masz dysproporcji albo jest ona bardzo mala? Moze, jak juz pisalem, w niektorych strefach bardziej ciagniesz jedna noga, a to juz wystarczy, zeby oszukac miernik.

Kolejna kwestia, to roznica 5W, czy aby na pewno to odczuwacie, czy jestescie w stanie powiedziec, ze w danym momencie krecicie te 5W wiecej? Poza tym takie wielkosci mieszcza sie w marginesie bledu, wiec skupianie sie na nich mija sie zupelnie z celem.

Zgadzam sie jednak z tym, ze dla kogos z wyrazna dysproporcja rozkladu mocy, Stages moze byc klopotliwym urzadzeniem.

P2M, nie jest tu zapewne idealem ale zalozenia sa nieco blizsze rzeczywistosci.

Warto pamietac, ze nie ma idealnych miernikow, a jak ktos mysli ze takie sa, to warto obudzic se ze snu :)

#112 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 25 kwiecień 2014 - 21:11

1) Co do pomiaru balansu w P2M to przeczytaj wcześniejsze posty i nie zgodzę się że z tego powodu ten wykres nie podważa koncepcji pomiaru jednej nogi.

2) Nie wiem jak Ty, ale jak ja robię interwały na progu to robi mi to różnicę czy zrobię w 20min X czy X-5W.

3) Owszem nie ma mierników idealny, jednak są takie które mierzą wszystkie siły a nie tylko część i zakładają że ta część to połowa.

sum, moze w ogole nie masz dysproporcji albo jest ona bardzo mala? Moze, jak juz pisalem, w niektorych strefach bardziej ciagniesz jedna noga, a to juz wystarczy, zeby oszukac miernik.

To czekaj w końcu jest dysproporcja czy jej nie ma. Bo skoro w niektórych stefach jak sam napisałeś "bardziej ciągnie jedną nogą" to chyba właśnie jest dysproporcja. To jest właśnie w/g mnie głównym problemem Stages który na dodatek nigdzie nie został na poważnie zbadany (a przynajmniej ja takich wyników nie widziałem)

#113 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 10 maj 2014 - 11:26

A tutaj taki przykład różnic pomiaru mocy  http://www.youtube.c...h?v=k0i_jV9ygLI

#114 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 10 maj 2014 - 11:33

Litości z tymi filmikami. Moc to nie jest temperatura że patrzysz na termometr i jest, to bardzo dynamiczny parametr którego jeden odczyt nic nie znaczy. Sensowne porównania należało by robić przy interwałach (różne długości, różne warunki itp itd).

• dawidr lubi to

#115 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 10 maj 2014 - 19:28

Litości z tymi filmikami. Moc to nie jest temperatura że patrzysz na termometr i jest, to bardzo dynamiczny parametr którego jeden odczyt nic nie znaczy. Sensowne porównania należało by robić przy interwałach (różne długości, różne warunki itp itd).

W podanym linku raczej chodziło mi o moment w którym gościu kręcie jedną nogą i wskazania jakie pokazuje Quarq ( procentową prace lewej a prawej nogi)

#116 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 10 maj 2014 - 19:52

No przecież dawno temu już o tym pisaliśmy że Quark nie mierzy bezpośrednio balansu tyko "wirtualnie" rozdzielając moc dla kąta 0-180 i 180-360.  Naprawdę wystarczy trochę poczytać ze zrozumieniem i zastanowić się jak działa dane urządzenie. Każdy typ/model ma swoje pulsy i minusy. Vector mierzy osobno każdą nogę, ale za to kosztem dokładności, chcesz mieć aptekarską precyzję wybierz SRM lub pochodne czyli P2M czy Quark. Szukasz taniego rozwiązania wybierz PT, zdajesz się na wróżbitę Macieja kup Stages.

• dawidr i sum lubią to

#117 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2014 - 08:10

Ale tu nikt nie mowi o trenowaniu na jedna noge. Chodzilo mi bardziej, co robic z nawet dokladnymi danymi pokazujacymi rozklad mocy Prawa/Lewa noga?

W moim przypadku roznica w nogach to ok 5-6% na rzecz lewej nogi, ktora jest wieksza(przysrodkowy) i mocniejsza.

Ta wiedza sprawia, ze poswiecam swoja uwage prawej nodze, starajac sie zmniejszyc roznice.

Rownajac prawa noge zwieksze moc i wytrzymalosc przez co zespol lepiej zagra ;p

#118 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 08:23

https://play.google....cyclepowermeter

ciekawe czy ktoś w Polsce tutaj z was ma doświadczenie z takim programikiem do obsługi np. powertapa zamiast licznika firmowego

Tompoz

#119 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2014 - 11:13

https://play.google....cyclepowermeter

ciekawe czy ktoś w Polsce tutaj z was ma doświadczenie z takim programikiem do obsługi np. powertapa zamiast licznika firmowego

Tompoz

Smiechlem :)

• play lubi to

#120 MRT32

MRT32
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 31 maj 2014 - 13:04

Witam wszystkich mam pytanie ile mogę wołać za piastę POWERTAP 2,4 przebieg ok 800 km ,resztę już sprzedałem co bylo w komplecie a to mi się kurzy na półce. Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.