Napisano 22 luty 2019 - 09:50
To prostym eksperymentem pokazałem, iż ustawienia licznika nie wpływają na dane wyliczane przez programy zewnętrzne, a zatem fakt, iż Bryton nie posiada funkcji średniej mocy zerowej, nie ma większego znaczenia o ile ktoś nie chce śledzić na żywo swoich wartości NP/IF/...
Źle liczysz. Nie ten czas bierzesz pod uwagę. Średnią moc liczy się z czasu kręcenia korbami, a nie z czasu poruszania się roweru. I odwrotnie, średnią prędkość nie liczysz z czasu kręcenia korbą, a z czasu poruszania się roweru.
A Twój przykład to wykazanie właśnie poprawnej średniej, bo nawet 0,1W to nie zero. Te 0,1W było generowane czyli musiało odbywać się w czasie w którym kręciłeś korbą. Rozumiesz to? 100% czasu jazdy w tym przypadku oznaczało 100% czasu kręcenia korbami, a to oznacza, iż cały czas aktywności zostaje wliczony jako czas do wyliczenia średniej. Jeżeli generujesz 0W, to czas aktywnosci > czas kręcenia korbą. A skoro nadal chcesz liczyć czas aktywności jako czas do wyliczeń śr. mocy, to taka średnia nie jest już średnią wygenerowaną mocą, a średnią mocą w czasie aktywności. Jest to zgodne z powyższym przykładem, średnia generowanej mocy to 300W, a średnia w czasie całej aktywności wynoszącym 20min. to już tylko 295W.
Prozor, zgadza się, ale nie mamy na te rzeczy wpływu. Nie wiemy jak licznik zaokrąga dane, nie wiemy jak miernik dokładnie liczy, ale pomijając te rzeczy na które wpływu nie mamy, to jedno co można zrobić, to do takich przykładowych testów pobrać sobie dane ze średniej niezerowej. Nic więcej nie zrobimy niestety.
Sprawdzałem takie zakłucenia trwające 1-3s, wykazana była zerówka mocy, ale czas się nie zatrzymał niestety i nadal wyliczenie poszło z całego czasu aktywności. Dokładnie za tym przykładem, 2x300W a średnia zaniżona o 5W czyli 295.
Na codzień nie zwracamy na to uwagi, ale w sytuacjach gdzie pobieramy średnią generowaną moc już powinniśmy.
Te 5W to tylko szacunkowy przykład na podstawie cząstkowej analizy. +/- tyle by wychodziło, może nie z sekundy, ale z 3 już tak. Leciałem 15min. Cząstkowo wychodziło mi 368 i 369W, ale złapałem zero na tak krótkim czasie (ok. 1-3s) i w konsekwencji otrzymałem 363 czy 364W. Program zliczył mi już średnią 363W na 15min, a to pociągneło dalsze konsekwencje w wyliczeniu mocy krytycznej, bo ta zależy już od większej ilości parametrów (min. dwa). Cały test skopany, do poprawy, ale komu by się chciało? Dla tego warto na ten czas włączyć sobie niezerową.
Ten 1W to wyliczenie matematyczne, idealne, nasze liczniki tak idealnie nie działają, a zatem warto się zabezpieczyć lub poprostu sprawdzić dane inaczej, bez zer.