Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przełaj Do 4,5 Tys. Zł

przełaj cyclocros

213 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2014 - 11:57

Zdaje się, że w ramie poszczególnych modeli różni się tylko malowanie. Mam 183 i L mi pasuje idealnie. 

Z X-Bow nie mam porównania, nie jeździłem. Ale nie spodziewałbym się dużych różnic. Nie potrzebujesz mocowań, ale akurat i Ridley i Focus w tych modelach je mają. ;-)

Tak, ten na aukcji to rocznik 2014. I jest to AX 3.0

Wyprzedaże w sklepach trwają cały rok, tylko trzeba negocjować.

#102 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 wrzesień 2014 - 12:54

A czy te AX 3.0 mają różne korby bo w większości z tego sezonu widzę ze są korby FSA Grossamer a tu chyba ten z aukcji ma korbę shimanowską dedykowaną do cyclocrossu. Czyli to na 100 % jest tegoroczny model ? Czy czasem nie 2013 ?

A gdzie znajdę przedział wzrostowy dla ramy rozmiar L tego Maresa. Bo nigdzie nie widzę w intrenecie. Choć jak Tobie pasuje Lka na 1,83 to chyba przy 1,80 tez powinno być dobrze.

Podobają mi się AX 1.0 ale cena regularna  jest zaporowa 7000 zł a chyba nigdzie nie zjada na 5000 zł. A jutro skocze do sklepu przymierzyć się do Maresa, bo niedaleko w sklepie mają Focusy więc miejmy nadzieję że Maresy tez będą. a też szkoda dobrego osprzętu jak ma być do lasu to 105ka i tak będzie pewnie spoko. Bo w szosówce mam ultegre.

A jak w tych AX sa prowadzone linki ?

#103 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 21 wrzesień 2014 - 13:19

Tak, to model 2014. Wystarczylo wejsc na strone Focusa.
We wszystkich modelach Mares AX jest ta sama rama. Linki prowadzone sa wewnatrz ramy.
Porownujac do Ridleya, to w Focusach jest lepszy, bardziej komfortowy widelec, reszta osprzetu podobnie. Najwieksza roznica jest geometria, ta w Ridleyu jest klasyczna, suport jest wyzej, co w terenie, przy typowym przelaju daje roznice in plus.
Dobierajac rozmiar cx'a, powinien byc on o rozmiar mniejszy niz szosa. Dla Twojego wzrostu dlugosc gornej rury powinna oscylowac w przedziale 545-550 mm.
Rzadko kiedy sklepy biora na stan przelajowki, w wiekszosci norma jest sprowadzanie pod klienta. W moim miescie (Opole) sa np. maresy ax4.0 2015, a wyzsze modele jak wyzej. I jezeli masz 5 tys. To spokojnie kupisz maresa ax2.0 2015.

#104 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 wrzesień 2014 - 15:37

a mogę prosić o ocenę zużycia napędu w tym Ridleyu

http://allegro.pl/20...4606539595.html

Z góry dziękuje

#105 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2014 - 19:33

Zakupiłem Focusa Maresa AX 3.0 :) w bardzo okazyjnej cenie. Mam pytanko do cyclocrossu najlepsze jakie pedały i buty zastosować SPD na MTB ?

#106 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 22 wrzesień 2014 - 19:46

Tak,że najlepsze SPD MTB (chyba, że wolisz systemy innych firm). Ja kupiłem na swoje pierwsze zatrzaski M520 i buty SPD z Lidla,na początek wystarczające do;)

#107 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 22 wrzesień 2014 - 20:25

Miłego kręcenia.

Do cyclocrossu raczej systemy z MTB, bo to jednak się częściej człowiek wpina i wypina. No i w błocie lepiej mieć buty z bieżnikiem.

#108 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2014 - 20:31

No bo w szosie to uzywam spd sl ale tutaj chyba zainwestuje w pedały  Crank Brothers Egg Beater

i do tego buty mtb shimano.

A warto brać Crank Brothers Egg Beater 2 w czym są lepsze od 1 ? Bo w cenie różnią się o 80 zł

Bo tym Maresie firmowo ktoś wkręcił szosowe Shimano spd sl te podstawowe wiec będę miał na sprzedaż nieużywane.

Dzięki rowerowyNinja :)

#109 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2014 - 07:44

Obróbka materiału.

1ki mają korpus ze stali tłoczonej, 2ki z odlewu. 

Wg mnie jeśli chcesz zainwestować w pedały "błotne" to zdecydowanie lepszą opcją są Looki S-track, które kulturą wpięcia i wypięcia biją cranki na łeb. Robiłem dwa podejścia do Cranków i jedno do Looków i z tymi pierwszymi dwa razy dałem sobie spokój. 

#110 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 wrzesień 2014 - 15:32

Aha no to moze zdecyduje się na te look s-track. Bo cenowo nawet lepiej chyba wyjdą :)

A te looki da się zapiąć z dwóch czy z jednej strony tylko ?

#111 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2014 - 18:13

to pedaly mtb, wiec dwustronne.

#112 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 wrzesień 2014 - 19:42

Koniecznie pokaż rower ! :)

#113 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 wrzesień 2014 - 21:12

jutro pstryknę fotki , dzisiaj zrobiłem pierwszą jazdę po lesie . Świetna sprawa przełaj, można szybko przemieszczać się tam gdzie szosówka nie da rady :)

decyzja zapadła kupuje looki s-tracki bo na allegro jest w miarę okazyjnie nowe za 230 plus bloki. Teraz tylko buty, widziałem że jakaś firma wyprzedaje Northwave, ale nie wiem które warto brać czy dopłać do lepszych. Bo shimano szosowe są dosyć szerokie, a podobno Northwave są dość wąskie i boję się, że mogą być dla mnie niewygodne.

A jakie polecicie opony, ponieważ obecnie mam Continentale Touring plus więc chciałbym je zmienić na coś bardziej terenowego. Ponieważ, głównie mam zamiar jeździć po lesie. A tez jak szerokie wybrać opony ?

Myślę o Continental Cyclo X King i nie wiem czy lepiej 32 (choć w rozmiarze 32 to się nazywa race i kosztuje 150 zł, chyba przez tą szerokość, że to do zawodów) czy 35 szerokość ? a może na przód i tył zróżnicować ?

#114 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2014 - 21:44

No, buty najlepiej przymierzyć przed zakupem, chociaż kupić w sieci. Ja akurat jeżdżę w NW, ale nie wiem czy stopę mam szczególnie wąską lub szeroką. Akurat kupiłem w zeszłym roku model Sparta SBS (z klamrą) zdaje się. Przyzwoity but. Ale na ciepłe dni, bo bardzo przewiewny. Na jesień /zimę nakładki konieczne. A jak już naprawdę mróz to zakładam Scoota butki, jakieś stare, ale wysokie i ciepłe.

Schwalbe Racing Ralph miałem fabrycznie w Maresie i w terenie były bardzo OK.

#115 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 wrzesień 2014 - 19:17

W końcu wybrałem CONTINENTAL Cyclo X-King 700x35C z drutami za 60 zł od sztuki. Jak dostane i pojeżdżę opisze wrażenia.

A jaki polecacie stojak do roweru tak żeby móc wyregulować przerzutki  ?

#116 Chomic

Chomic
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 10 styczeń 2015 - 17:40

Witam,

sprawę w sumie kieruje do dao jako specjalisty w Ridley'ach :)

Planuje zakup przełaju i zastanawiam się nad dwoma modelami:

1. x-bow 20 allroad http://www.bike4race...05AM-Sora-.html

2. x-bow 10 disc http://www.bike4race...imano-105-.html

Rower ma być przystosowany do amatorskich treningów jesienno-wiosennych i czasami do jazdy bo bezdrożach z sakwami (maks 10-15kg w sakwach) - stąd ten wybór na wersję obsługujące bagażnik i błotniki.

Porównując te dwa modele, sprawa wygląda tak, że bardziej zależy mi na osprzęcie 105 i na Fulcrum'ach. Jednak kolorystyka bardziej przypadła mi do gustu z x-bow 20 allroad. Pisałem już do Bike4race, ale czekam jeszcze na odpowiedź czy będą skłonni trochę powymieniać.

Czy da się z nimi negocjować konfigurację roweru? Pisłaeś coś wcześniej o tym, ale chcę się upewnić.

A może spotkałeś się z modelami z lat wcześniejszych? Jak zwykle chodzi mi o wizualizację:

Ridley X-Ride 1203A 105 2013 http://www.wiggle.co...5-2013-ex-demo/ (wiem, że to x-ride i że to typowy przełaj w porównaniu do x-bow, ale nie znalazłem tak zajebistej kolorystyki w x-bow). Oczami też się je :)

Jeśli jest możliwość negocjacji konfiguracji roweru to czy jest możliwość złożenia przełaju ridley'a na Campagnolo (Centaur B&R, w szosowych stosują włoskie komponenty)? Jestem mocno uwikłany w przekonanie, że Campa jest znacznie wytrzymalsza niż Shimano :D

Na szosie przejechałem już prawie 10kkm na osprzęcie Veloce i na razie się nie zapowiada na wymianę (stąd to moje przekonanie).

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Pozdrawiam

#117 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 19:41

Zmienić sprzęt możesz, ale wiąże się to z dopłatą. U siebie zmieniłem tylko koła, a to co innego niż kompletny napęd. W Belgii na pewno nie zmienią specyfikacji, bo sam kiedyś byłem zainteresowany allroad'em, po prostu w Belgii mają już gotowe rowery i nie mają samych ram tego modelu. Może to uczynić tylko Andrzej, tyle że wówczas będzie to średnio opłacalne i na pewno droższe niż x-bow 10 na 105tce. Czekaj na odpowiedź Andrzeja. Ja mogę tylko polecić x-bowy, jak i Bike4Race.

Rama w X-Bow nie zmienia się praktycznie od lat, jedynie drobne detale i malowanie. Białe modele na pewno występowały w latach 2013 i 2014.

#118 Chomic

Chomic
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 10 styczeń 2015 - 21:24

Przewiduje budżet tak do 5 kzł. Może uda mi się namówić p. Andrzeja do wymiany w tym X-bow 20 allroad na Campe B&R lub na 105.

Chyba, że wytrzaśnie mi taką ramę w kolorze 1203A i wtedy przekonać go na Campę to drobnostka będzie :D

A czy sklep Bike4race jest otwarty w soboty? Mam niedaleko do Opola, max. 1,5 godziny jazdy, a przy okazji mógłbym odwiedzić ciotkę ;)

#119 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 21:58

To nie jest lokal, że wchodzisz i masz rowery, tylko sklep internetowy, rowery są ściągane z Belgii. Fizycznie jest malutki serwis dla wtajemniczonych. Z Andrzejem możesz się umówić pewnie nawet i w niedzielę, tylko jeśli chcesz obejrzeć x-bowa, to musisz liczyć na to, że akurat ktoś zamówił i rower jest przez chwilę w Opolu. Lepiej nie gdybać, Andrzej jest mega gościem, od czasu zakupu Ridleya wszystkie sprawy rowerowe kieruję do niego. Nawet teraz, gdy zmieniłem na Focusa, pełen profesjonalizm, do tego najlepsze serwis w Opolu, świetne ceny części i czasem wspólne treningi przełajowe.

#120 Chomic

Chomic
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądChrzanów

Napisano 11 styczeń 2015 - 10:06

Ok, nie wiedziałem, ze ma stacjonarnego.
Nie ma co gdybać, będę po rozmowie i ustaleniach to dam znać co udało mi się wskórać :)

Pozdrawiam i miłej rowerowej niedzieli :D

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przełaj, cyclocros