Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#2301 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 październik 2020 - 13:10

Tak, to też byłoby niegłupie, ale nadal pod warunkiem, że zewnętrzny jest dwustronny tak samo jak w trenazerze. Jeśli nie, to taka wzajemna kalibracja może nic nie dać, bo nie uwzględni zmieniającego się balansu L/P. Dla mnie rowiązanie jest proste, olać temat mając jednostronny i tylko zdecydować, z ktorego chcemy pobierać dane i pod niego ustawić wartość mocy krytycznej. Generalnie i tak trenujemy na %CP, więc nie ma znaczenia czy na trenazerze będzie ono ustawione o 15% niżej niż na drugim mierniku, bo 75% CP to zawsze 75% CP niezależnie czy urządzenie wskaże nam 200, 300 czy 400w (oczywiście wymagane są osobne testy na każdy z mierników :) )

#2302 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 19 październik 2020 - 17:00

Zrobię jakiś normalny trening i porównam pomiary ponownie. Zamierzam ich też pomęczyć czy przypadkiem nie mogą też przyspieszyć zmian w ERG tym sposobem.

To raczej ograniczenie sprzętowe zastosowanych silników i sterowników.

Tam w środku elite są najtańsze najprostsze komponenty w tym silnik za parę zł wielkości tych jakie kiedyś były w zabawkach.

Gdyby kupować te komponenty w cenie sklepowej z chin to całość zmieściłaby się w 40zł.

W środku siedzi z tego co pamiętam jakiś prosty ATMEL znany z arduino i najprostszy chipset BLE/ANT+
Najwięcej czasu i pieniędzy idzie w koło zamachowe, łożyska, ramę i software.

Tu mogę przy okazji pochwalić wahoo które ma prostą nieprzekombinowaną tanią w produkcji konstrukcję a pieniądze są wpakowane w dobre komponenty i materiały. Kawał porządnego pospawanego żelastwa a nie jakieś odlewy ciśnieniowe z gumolinium. Jeszcze jak by zmienili koło zamachowe na krążek to już by było całkiem ok, bo to co teraz mają jest trudne do wywarzenia i sporo z tym ludzie problemów zgłaszają.

• Arked lubi to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2303 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 październik 2020 - 07:36

W ramach eksperymentu wygenerowałem sobie plan treningowy Garmina:

Cel - jazda 100mil
Termin zawodów - 1.04.2021
Objętość - chyba 8h-9h / tydzień

Jestem nieco zaskoczony że teraz wrzuca mi treningi na vo2max, co prawda bardzo lekkie (3x2min) ale jednak. Jaki to ma sens? W ramach rozrywki?

#2304 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 22 październik 2020 - 07:40

A jest więcej takich treningów na wysokiej intensywności zaplanowanych na najbliższe kilka tygodni?

Jest coś takiego jak odwrotna periodyzacja, swoją drogą bardzo fajna rzecz w naszym klimacie.

• artho lubi to

#2305 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 październik 2020 - 08:20

Z tego co widzę to przy tego typu celach tego typu treningi są maksimum raz w tygodniu, a i to na zmianę z interwałami w Z3 czy testami FTP. I jak najbardziej ma to sens. Tłuczenie kilkugodzinnych jazd w 2 strefie jest tu chyba podstawą, ale ograniczanie się tylko do tego byłoby błędem. Całkowita rezygnacja z nieco mocniejszych treningów skutecznie zamuli organizm. Dość dobrze wyjaśnił to Joe Friel w "Szybkość i siła po 50-tce". Dotyczy to zwłaszcza starszych zawodników, u których utrata wydajności VO2max jest szybsza niż młodszych, a odzyskanie zdecydowanie trudniejsze, stąd zalecenia JF o konieczności treningu wydolności tlenowej dla starszych są niezbędne przez cały rok, młodszym raczej też nie zaszkodzi... Nieco intensywniejsza stymulacja jest po prostu niezbędna zawsze, nawet poza ścisłym sezonem, pomijając oczywiście krótki okres regeneracyjny. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2306 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 październik 2020 - 12:04

Sporadycznie, w sumie 2 razy na cykl 4 tygodniowy. Reszta to tlen, czasem coś co nazywają fitness test prep (krótsza wersja testu 20min). Ale przejrzę to jeszcze dokładniej w dłuższej perspektywie czasu.

#2307 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 październik 2020 - 13:06

Zainspirowaliście mnie, żeby sobie zrobić ramp test. Wyszło mi 208W co daje 2.9W/kg. Jeżdżę od 1,5 roku. Jak myślicie, czy to przyzwoity wynik?

• artho lubi to

#2308 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 październik 2020 - 13:12

Poszukaj w necie tabeli z krzywa mocy - z mocami w podziale na kategorie itp

Ot na przyklad tu masz :

https://velonews.pl/...y-bez-nudy-cz-1

Wychodzi ze jestes na poczatku drogi i duza przestrzen przed Toba :)
Tak do ok 3.8- 4w kg idzie w miare latwo no ze 3-4 sezony powiedzmy czasem i 2 jak ktos ma czas. Ale powyzej 4 zaczyna sie robic ciekawie chyba ze sie ma.predyspozycje i czas ....
  • lukaszzsch lubi to

#2309 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 październik 2020 - 13:26

Jak kolega wyżej wspomniał, jesteś na początku drogi :)

@mareq dla porównania chłopak z podobnym doświadczeniem(rok jazdy) i FTP 220(3.4W/kg) w 7-8 miesięcy wszedł na 305(4.6W/kg).

Oczywiście każdy jest inny i progres też będzie różny, ale przyznam, że wyżej wspomniany niczym się zbytnio nie wyróżniał.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#2310 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 październik 2020 - 13:28

4W/kg bym porównał do 40min/10km w biegu.
Jest to poziom, do którego każdy podchodzący bardziej ambitnie na pewno ma szansę dojść.

Nigdy w sumie nie szukałem dowodów, ale mam wrażenie, że dużo łatwiej będzie to osiągnąć ważąc 60kg niż 90kg zaczynając z tego samego poziomu wytrenowania.

#2311 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 październik 2020 - 13:34

W amatorskim sciganiu te 4-4.4 wystarczaja na top10 w kategorii a czasem i w open. Krotkich godzinnych wyscigow mtb po plaskim czyli takie to mtb :)
no tak jak wyzej porownywalne z +- 40min/10 km biegu moze nawet 36-38min jak sie ma lekko powyzej 4w/kg.
O ile 40min na 10km w wieku lat 30 osiagnalem w niecaly rok o tyle 4W na rowerku 5 lat pozniej trwalo juz dluuuugo

To tak z.mojego doswiadczenia.
PS waże 78 wiec niemalo.

#2312 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 październik 2020 - 13:35

@alterego to na pewno, natomiast wg Coggana statystyczny Kowalski osiągnie ~3.9W/kg

@MaciekTu mtb to typ roweru do jazdy w terenie, po bezdrożach. Jadąc na maxa, tj na wyścigu zawsze się ujedziesz, niezależnie od tego czy jest płasko czy góry. Co do tego jakie w/kg na które miejsce, to zdecydowanie szerszy temat.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

#2313 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 październik 2020 - 13:44

No widzisz, nie natknąłem się na tę informację u Coggana, ale dobrze mi się wydawało. ;)
Mnie się udało w 7 miesięcy od pierwszego pomiaru (3.45) w szczycie do 4.25 przy wadze 85, co daje fajną moc absolutną, ale kupę cielska do holowania bez większych perspektyw na zrzucenie ze względu na wzrost i budowę.

#2314 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 październik 2020 - 13:50

To jeszcze powiedz
A w jakim wieku
B ile lat trenowales inne sporty i to obstawiam wytrzymalosciowe
Jesli z kanapowca z baru w 7 miechow... Noo to chyba masz znacznie lepsze predyspozycje niz jakies 90-95% populacji

#2315 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 październik 2020 - 13:54

@alterego to byśmy sobie mogli fajnie razem pojeździć/pościgać ;)

#2316 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 październik 2020 - 13:59

W wieku 31 lat, zanim zacząłem jeździć z mocą to na rowerze miałem w ciągu 5 lat jakieś 25 kkm. Coś tam biegałem, do dystansu półmaratonu. Parę lat siłowni przed tym wszystkim.
Problem polega na tym, że jak ktoś robi roztrenowanie to łapie świeżość, ja dodatkowo kilogramy. ;)

#2317 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 październik 2020 - 14:05

Mam to samo :) na all inclusiv 5 kilo w tydzien dwa i to uprawiajac inne aktywnosci ale bez treningow - 5 klockow to zero problemu :)))
No widzisz baze miales porzadna :) w takim wypadku i wieku 30 lat 4w to faktycznie mozna szybko wycisnac.
Ale od zera pol roku to napewno za malo w 99%...

#2318 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 22 październik 2020 - 14:21

Poszukaj w necie tabeli z krzywa mocy - z mocami w podziale na kategorie itp

Ot na przyklad tu masz :

https://velonews.pl/...y-bez-nudy-cz-1

Wychodzi ze jestes na poczatku drogi i duza przestrzen przed Toba :)
Tak do ok 3.8- 4w kg idzie w miare latwo no ze 3-4 sezony powiedzmy czasem i 2 jak ktos ma czas. Ale powyzej 4 zaczyna sie robic ciekawie chyba ze sie ma.predyspozycje i czas ....

Albo igły nie boi
  • samuraj_84 lubi to

#2319 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 październik 2020 - 14:38

Eeee... Mam 45 wiosen na karku i trenuję wyłącznie dla siebie. Wspomagaczy nie trzeba.

• mess, artho i lukaszzsch lubią to

#2320 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 22 październik 2020 - 14:40

@mareq dla porównania chłopak z podobnym doświadczeniem(rok jazdy) i FTP 220(3.4W/kg) w 7-8 miesięcy wszedł na 305(4.6W/kg).

Oczywiście każdy jest inny i progres też będzie różny, ale przyznam, że wyżej wspomniany niczym się zbytnio nie wyróżniał.

Progres fajny.

Ale te 7-8 m-cy pałował tylko jazdę wg. rozpiski?

BTW : 64-65 kg to mało jak na "chłopa" ;)

• lukaszzsch lubi to

Dodaj odpowiedź