Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#381 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 21:57

Tompoz - słowem wyjaśnienia:

czy mas zpod dany dystans wystarczająco wypracowne zdolnośc tlenowe to znaczy czy jesteś w stanie utrzymać moc generowana bez zbyt wielkiego wzrotu tętna.

Sorry - bzdura. Co ma pienik do wiatraka? Czy jak mogę utrzymać moc 300W (jak długo? kiedy? na jakim dystansie? 1km? 100km?) w zakresie tętna 160 - 165 (czyli bez wielkiego wzrostu tętna) - to co to oznacza? A 200W? Przykład z ostatniego wyścigu:

Peak 20min (171 bpm):
Duration: 20:00
Work: 455 kJ
TSS: 48.9 (intensity factor 1.211)
Norm Power: 400
VI: 1.05
Pw:HR: 7.28%
Pa:HR: -3.26%

Distance: 14.033 km
Elevation Gain: 3 m
Elevation Loss: 3 m
Grade: 0.0 % (0 m)
------------- Min Max Avg
Power: 0 1100 379 watts
Heart Rate: 163 181 171 bpm
Cadence: 25 115 96 rpm
Speed: 29.7 53.7 41.9 kph
Pace 1:07 2:01 1:26 min/km
Altitude: 55 61 59 m
Crank Torque: 0 109.4 37.6 N-m
Temperature: 27 29 27.8 Celsius

i zaraz "kolejne" 20 min:

Work: 430 kJ
TSS: 43.1 (intensity factor 1.137)
Norm Power: 375
Pw:HR: 9.23%
Pa:HR: -4.12%

Distance: 13.862 km
Elevation Gain: 0 m
Grade: -0.0 % (-0 m)
Min Max Avg
Power: 0 1243 359 watts
Heart Rate: 157 181 170 bpm
Cadence: 21 120 95 rpm
Speed: 21.1 50.7 41.3 kph
Pace 1:11 2:51 1:27 min/km
Altitude: 56 62 60 m
Crank Torque: 0 136.4 35.6 N-m
Temperature: 26 27 26.4 Celsius

Wytłuściłem nawet dane tego co Friel określa jako cardial drift - to jego "dziecko" - nasz te dane; i teraz powiedź - mam bazę? Jaką mam bazę?

zamiast prędkości średniej mozesz zastooswac do obliczeń moc generowana.

Tego to już w ogóle nie rozumiem - co mam wstawić Średnia moc? Proszę - analogiczne możesz odnieść te dane do mocy. I jakie wyciągniesz wnioski? Odcinek specjalnie dałem z ciasnym rondem gdzie trzeba było bardzo mocno wyhamować i wytracić prędkość - dodam że cały wyścig w ucieczce(kach) więc nie było równo, ładnie ani elegancko.

Jak pisałem wcześniej - to moje obserwacje - każdy może mieć inne. Moje nie są jedynie słuszne - są jedynie ... moje.

A że mogę nie kumać Friela? Owszem, mogę. Większość trenerów i kolegów po fachu go nie kuma, to mogę i ja :))

#382 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:36

Niestety co mówisz ty to jest kompletna bzdura.

A gdzie ja pisałem że ma ktoś pojechadz na maxa widze że mas zproblem ze wzrokiem.

Niestety 97 % ludzi nie ma tiutaj pomiaru mocy jak ty co za tym idzie przy porównywalnych warunkach pogodowych średnie tętno z 2 takich samych pętli będzie proporcjonalne do mocy generowanej z każdej zpętli.

Po raz kolejmy udowadniasz iż nie przeczytales ze zrozumieniem co napisałem i to nie z powoowdu mego pisania tylko z powodu tego iż nie rozumiesz co piszę.

Z całym szacunkiem ale jesteś jeszcze z a cienlki wusach by tlenowo jezdzić z mocą 300 watt, więc podczas dyskusji merotorycznej nie chowaj się za te swoje 300 watt bo to nic nie wnosi.

Dziwne jest również to że zabierasz głos a sam piszesz iż pisze niejednoznacznie.

Zdecyduj się czy rozumiesz co napisałem czy nie.

Rozumiem że własnie zburzyleś jedna zpodwalin medotyki treningu wytrzymalościowego jakim jest dryf tętna............................... gratuluje czy załatwic ci serie wykładów w Akademii Trenerskiej???

Tompoz

#383 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:43

Jeszcze jedna rzecz moja wypowiedz jedziesz 80 km na 2 takich smych tętnach jest jednoznaczna............................. jakoś więszosć oprócz ciebie zrozumiała o czym świadcza wiadomości na moje gg z zainteresownaiem tym co piszę.

Wiesz jednej rzeczy musisz sie nauczyć że obecnie to ty nie sterujesz swym treningiem poprzez pomiar mocy tylko monitorujesz trening poprzez pomai rmocy. Szpanujesz tu Wattami próbując robic z siebie praktyka treningu poprzez pomair mocy.................a takim nie jesteś.

Bardzo mądre zdanie powiedział na tym forum Krzysztfo Bejner żę do tej pory przez kilka lat opisywał swój trening poprze zpomiar mocy a w przyszłym roku spróbuje sterować trengiem poprzez pomiar mocy ....................... tobie tej pokory brakuje................. może młodzież daje się nabierać na te twoje liczby Watty.................. ale to tylko watty szpanowania żadna wiedza za nimi nie idzie.

Tompoz

#384 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:49

Tompoz - słowem wyjaśnienia:

czy mas zpod dany dystans wystarczająco wypracowne zdolnośc tlenowe to znaczy czy jesteś w stanie utrzymać moc generowana bez zbyt wielkiego wzrotu tętna.

Sorry - bzdura. Co ma pienik do wiatraka? Czy jak mogę utrzymać moc 300W (jak długo? kiedy? na jakim dystansie? 1km? 100km?) w zakresie tętna 160 - 165 (czyli bez wielkiego wzrostu tętna) - to co to oznacza? A 200W? Przykład z ostatniego wyścigu:

Peak 20min (171 bpm):
Work: 455 kJ
TSS: 48.9 (intensity factor 1.211)
Norm Power: 400
Pw:HR: 7.28%
Pa:HR: -3.26%

Distance: 14.033 km
Elevation Gain: 3 m
Grade: 0.0 % (0 m)
------------- Min Max Avg
Power: 0 1100 379 watts
Heart Rate: 163 181 171 bpm
Cadence: 25 115 96 rpm
Speed: 29.7 53.7 41.9 kph
Pace 1:07 2:01 1:26 min/km
Altitude: 55 61 59 m
Crank Torque: 0 109.4 37.6 N-m
Temperature: 27 29 27.8 Celsius

i zaraz "kolejne" 20 min:

Work: 430 kJ
TSS: 43.1 (intensity factor 1.137)
Norm Power: 375
Pw:HR: 9.23%
Pa:HR: -4.12%

Distance: 13.862 km
Elevation Gain: 0 m
Grade: -0.0 % (-0 m)
Min Max Avg
Power: 0 1243 359 watts
Heart Rate: 157 181 170 bpm
Cadence: 21 120 95 rpm
Speed: 21.1 50.7 41.3 kph
Pace 1:11 2:51 1:27 min/km
Altitude: 56 62 60 m
Crank Torque: 0 136.4 35.6 N-m
Temperature: 26 27 26.4 Celsius

Wytłuściłem nawet dane tego co Friel określa jako cardial drift - to jego "dziecko" - nasz te dane; i teraz powiedź - mam bazę? Jaką mam bazę?

zamiast prędkości średniej mozesz zastooswac do obliczeń moc generowana.

Tego to już w ogóle nie rozumiem - co mam wstawić Średnia moc? Proszę - analogiczne możesz odnieść te dane do mocy. I jakie wyciągniesz wnioski? Odcinek specjalnie dałem z ciasnym rondem gdzie trzeba było bardzo mocno wyhamować i wytracić prędkość - dodam że cały wyścig w ucieczce(kach) więc nie było równo, ładnie ani elegancko.

Jak pisałem wcześniej - to moje obserwacje - każdy może mieć inne. Moje nie są jedynie słuszne - są jedynie ... moje.

A że mogę nie kumać Friela? Owszem, mogę. Większość trenerów i kolegów po fachu go nie kuma, to mogę i ja :))

czy rtozumiesz prostą rzecz żę to co proponuej friel nie robi sie na wyścigu....................................... to takie proste. Znów duzó liczb i co ztego wynika nic. Pojedz taki test w jego założeniu i wtedy sie wypowiadaj. A nie podajesz jakieś dane wogle nie adekwatne do założeń tych co proponuje friel. Wieć o czym mamy mówić mozę możę pogadamy o wyciskaniu leżac ?????

Tompoz

#385 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:51

Tompoz drogi chłopcze - zacznij może pisać w języku tu obowiązującym, bo Twoich wypocin nie da się czytać bez obrzydzenia. No i jesteś wyjątkowo nieuprzejmy :evil: .

#386 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:52

A tak wogle co tak się czepiasz Friela to taki sam trener milionów przez neta jak Skrżyński czy Danielks wbieganiu czy Carchichael we wszystkim co potrzebuje tlenu.

Tompoz

#387 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:25

Oj Tompoz, Tompoz...

Wczytaj się w słowa - nie operuj na hasłach. Gdzie Chłopaku, napisałem że jeżdżę tlenowo 300W? To był przykład. Hint: "np.", "na przykład". Na następny raz. Żebyś się nie zgubił.

Średnie tętno z dwóch przejazdów ma się równać średniej mocy? Powiem tak - jak kiedyś pisałeś - kup sobie używanego PowerTapa - albo wypożycz (można) - to może sam wpadniesz na to że to bzdura - bo są to nieporównywalne parametry.

No i na koniec. Z czego wywnioskowałeś jak trenuje? Bo to całkiem ciekawe; wejście w spór z tym co napisałeś chyba nie jest argumentem by jakościowo opisywać podstaw treningu jaki stosuje - szczególnie że masz zerową wiedzę na ten temat - bo nie przypominam sobie bym kiedykolwiek pisał bądź mówił Ci jakie mam założenia treningowe, jakie robię testy a co najważniejsze - jakie mam założenia na ten sezon. Tak samo jak nie masz raczej podstaw czy prawa (owszem - prawa, bo to było ocenne) opisywać że jeżdżę z pomiarem mocy a nie trenuję z mocą - bo jak pisałem wyżej - nie masz żadnych danych by tak twierdzić.

Co do negowania dryftu - cóż - tutaj raczej się nie popisałeś. Po pierwsze - używam pojęcia tak jak opisuje go Friel właśnie - 'cardial drift' - i odnosi się ono nie tyle do samego zjawiska, ale do zjawiska w kontekście treningu kolarskiego - powołujesz się na niego, więc powinieneś rozróżniać definicje. To nie konwencja PIS gdzie wszystkiemu można nadać nagle inne znaczenie "bo zmieniły się okoliczności" - szanuj więc słowo i bierz odpowiedzialność za to piszesz, bo odzywki ad personam zamiast wymiany poglądów ad rem raczej powodują w Twoim przypadku jedno - większość ludzi mających pojęcie o temacie po prostu Cię ignoruje - a czytają nas również osoby dopiero wchodzące w terminologię - stad tym bardziej powinno się szanować pewne pojęcia. Więc powtórzę - cardial drift i próba pozycjonowania go względem danych z pomiaru mocy - to nieporozumienie. Dałem Ci dwa wycinki z 20 minut - jeden po drugim. Masz tam dane Friela - zaznaczone, wytłuszczone. Nie odniosłeś się do nich, nie napisałeś nic na temat tylko zacząłeś kwalifikować mnie oraz sposób w jaki trenuje. Jednym słowem - nie odpowiedziałeś na pytanie, nie odniosłeś się do własnych twierdzeń gdy dałem Ci dane, nie podałeś żadnego argumentu. Więc sorry - ale w pyskówkę nie dam się wprowadzić - bo tu, obawiam się, nie mogę się z Tobą mierzyć - merytorycznie i warsztatowo bijesz mnie na głowę.

Z mojej strony EOT.

PS. Jak kogoś uraziłem wstawką o PIS - przepraszam. Nie lubię pana Prezesa :)

#388 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:31

misiaczku chłopczyku to sobie możes zmówic do swego powertapka a nie do Pana Tompoza

a teraz ładnie przeproś

Tompoz

#389 Hazi

Hazi
  • Użytkownik
  • 102 postów
  • SkądDarłowo

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:33

tobie tej pokory brakuje................. może młodzież daje się nabierać na te twoje liczby Watty.................. ale to tylko watty szpanowania żadna wiedza za nimi nie idzie.
Tompoz

Synek ,jak na razie to tobie brakuje pokory i szacunku dla innych....podnosisz ciśnienie straszliwie!!! weż rowerek...rozpędz się... i zapierd.. w jakiś murek(najlepiej czołowo)
to może zmądrzejesz i nabierzesz szacunku dla innych ludzi :evil: :evil: :evil:

#390 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:37

tobie tej pokory brakuje................. może młodzież daje się nabierać na te twoje liczby Watty.................. ale to tylko watty szpanowania żadna wiedza za nimi nie idzie.
Tompoz

Synek ,jak na razie to tobie brakuje pokory i szacunku dla innych....podnosisz ciśnienie straszliwie!!! weż rowerek...rozpędz się... i zapierd.. w jakiś murek(najlepiej czołowo)

co flustracja okazało się ze twó, licznik rowerowy ma kod wpisany od traktora ? i co z 40 km/h nici

Tompoz

#391 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:40

misziaczku malutki chłopczyku to sobie możesz mówi do swqojego powertap a nie do Pana Tompoza...............
Tompoz

:mrgreen:

Pewnie rzeczy są niezmienne i chwała im za to - dają nam radość co dnia i pozwalają trzeźwo ocenić rzeczywistość. :-P

Panie Tompozie - nikogo nie mamię watami, nikomu nie staram się imponować - ale oczywiście każdy może sobie wyciągać wnioski samodzielnie. Skoro taką masz opinię - OK. Szczęść Boże.

Co do języka - cóż - dostosowałem styl oraz komunikat do poziomu odbiorcy by ważne fragmenty nie umknęły.

Jak już obiecałem - EOT i dobrej nocy.

#392 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2011 - 23:42

misziaczku malutki chłopczyku to sobie możesz mówi do swqojego powertap a nie do Pana Tompoza...............
Tompoz

:mrgreen:

Pewnie rzeczy są niezmienne i chwała im za to - dają nam radość co dnia i pozwalają trzeźwo ocenić rzeczywistość. :-P

Panie Tompozie - nikogo nie mamię watami, nikomu nie staram się imponować - ale oczywiście każdy może sobie wyciągać wnioski samodzielnie. Skoro taką masz opinię - OK. Szczęść Boże.

Co do języka - cóż - dostosowałem styl oraz komunikat do poziomu odbiorcy by ważne fragmenty nie umknęły.

Jak już obiecałem - EOT i dobrej nocy.

no cóż przyjacielu drogi nie odbieram twyxh wypowiedzi gdyż ja nie rozumiem twych wypowiedzi gdyż są na bardzo wysokim poziomie

Tompoz

#393 Hazi

Hazi
  • Użytkownik
  • 102 postów
  • SkądDarłowo

Napisano 06 wrzesień 2011 - 00:10

Tompoz

co flustracja okazało się ze twó, licznik rowerowy ma kod wpisany od traktora ? i co z 40 km/h nici

Tompoz

Mam cię na celowniku Tomposik, i żadna tam frustracja,bo coś jak flustracja nie istnieje w słowniku, jak się nie mylę. Co do osiągnięć to jeszcze zobaczymy na zawodach jak się spotkamy,ale uważaj kolego !!! bo na poboczu łatwo zakończyć wyścig!!!

#394 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 06 wrzesień 2011 - 00:17

licznik od traktora

#395 ar2r

ar2r
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 06 wrzesień 2011 - 07:35

Byłem na wielu forach i trochę się naczytałem. Muszę przyznać, że zrobiliście na mnie spore wrażenie. Kolega @Hazi to już w ogóle jakieś mistrzostwo świata. Udzielałem się kiedyś na forum piłkarskim i z takimi pogróżkami się nie spotkałem - gratulacje. Koniec sezonu a tu tyle energii w chłopakach a okazuje się, ze nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie - może pytanie za proste?

Wracając do tematu - sytuacja wygląda następująco:
@Tompoz - teoria z dwoma pętlami Friela.
@MiSzA - zaproponował minimum 3 miesiące w tlenie + teoria
... i jakie wnioski z tego ma wyciągnąć "Młody"? :) :) :) :) :) to mnie najbardziej rozbawiło - dziękuję.
Jeździć 3 miesiące [ile?] i później sobie zrobić test - i to wszystko pod zakładany start.

ps0. Cała sytuacja przypomina mi politykę. Każdy widzi gówno, i każdy ma teorie jak je posprzątać tylko nikt za sprzątanie się nie bierze. Łatwo jest mówić jak głupim i niedorzecznym jest pomysł przeciwnika, ale nikt nie kwapi się do udowodnienia, że jego pomysł jest lepszy.
Bo w tym wszystkim liczy się skutek panowie. Gówno ma znikną i każdy pomysł jest zajebisty na jego posprzątanie jeżeli będzie skuteczny.

ps1. Był kiedyś taki wyścig który się nazywał "Wyścig Pokoju" wszyscy połączeni jedną wielką pasja kolarską, białe gołąbki itd. ale jakby mogli to kosy w plecy

ps2. Jeszcze do treningu i do sposobu na sprzątanie gówna. Kiedyś słyszałem taką anegdotkę kolarską [mogą się fakty nie zgadzać] Jakiś kolarz miał talent do wygrywania wszystkich objeżdżał. Przeciwnicy zaczęli się zastanawiać w czym tkwi sekret. Wpadli na pomysł, że tym co sprawia że ów kolarz jest taki doby jest jego dieta. W czasie wyścigu zajadał się słoniną :) Więc oni również spróbowali słoniny - nie ukończyli wyścigu.
To pokazuje, że metoda której nie uważamy i z którą się nie zgadzamy niekoniecznie jest zła. Może po prostu nam nie pasować. Chyba zgodzicie się ze mną, że cały świat nie trenuję w ten sam sposób.

#396 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:22

Spory użytkowników są akurat tutaj normalne...ale jeśli jesteś taki mądry jak piszesz to najlepiej spróbuj wszystkich metod (sam o tym piszesz) bo każdy jest inny i wtedy będziesz wiedział co jest dobre :lol:
Sam dowodzisz, że twoje pytanie było na tyle "proste" że nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo jesteś "młody" (jak sam piszesz) i co za tym idzie wszystko przed tobą (skoro nie znasz swojego organizmu) więc próbuj wszystkiego i jak już będziesz wiedzieć co ci pomogło to odezwij się za 3 lata i napisz co to było :mrgreen:

#397 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:32

ar2r, to również jako "młody" postaram się odpowiedzieć. Pulsometr posiadasz? jeśli nie to wypadałoby kupić bo bez żadnego pomiaru będzie ciężko. Bazę masz zamiar robić wiosną, zimą czy może jeszcze teraz i przez zimę utrzymać i wprowadzać inne elementy?
Jeśli jesteś w miarę wysportowany to na bazę powinny starczyć te 3-4 tys km wyjeżdżone w 3 miesiące. Najlepiej gdy będą miały one większą objętość czyli wolniej a dłużej np w weekend 4-5h wycieczka, przy okazji tyłek porządnie się do siodła przyzwyczai. Bazę według zaleceń powinno się robić w szeroko pojętym tlenie czyli przyjmując najprostszy schemat to do 70% max tętna (jak wyznaczyć jest na forum).
Co do dyskusji skłaniałbym się raczej do wersji Miszy, bo porównywanie tętna jest bardzo ciężkie (chyba że trenażer) warunki zbyt często się zmieniają. Prędkość w kolarstwie również zależy od zbyt wielu czynników więc nie ma sensu w ogóle się nią przejmować. Dodatkowo Tompoz jest człowiekiem, który gdy się czegoś złapie już tego nie puści, a jednak nauka idzie do przodu.

#398 ar2r

ar2r
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:45

Spory użytkowników są akurat tutaj normalne..

Spory powiadasz ???

Mam cię na celowniku Tomposik, i żadna tam frustracja,bo coś jak flustracja nie istnieje w słowniku, jak się nie mylę. Co do osiągnięć to jeszcze zobaczymy na zawodach jak się spotkamy,ale uważaj kolego !!! bo na poboczu łatwo zakończyć wyścig!!!

Taki konkurs mam: zaznacz w tej wypowiedzi jeden zwrot który odnosi się do zadanego pytania.

ale jeśli jesteś taki mądry jak piszesz to najlepiej spróbuj wszystkich metod (sam o tym piszesz) bo każdy jest inny i wtedy będziesz wiedział co jest dobre :lol:

Twoja złośliwość jest nie potrzebna. Gdybym był taki mądry to nie zadawałbym pytań tylko odpowiadałbym na nie. Mądrość o której mówisz to umiejętność wyciągania wniosków. Można nie mieć wiedzy, ale można bazować na doświadczeniu i wiedzy innych i taką funkcję spełnia forum.

#399 ar2r

ar2r
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:56

ar2r, to również jako "młody" postaram się odpowiedzieć. Pulsometr posiadasz ...

Jak super że wróciliśmy do tematu.
Mam sprzęt do pomiaru - Forerunner 310XT, jakoś tam jestem wytrenowany i mam zamiar zacząć robić bazę od listopada/grudnia i ma do tego celu posłużyć mi trenażer.
Na czym polega baza itd. to wiem.
Pytanie brzmi - czy idzie na podstawie wypracowanej bazy wyznaczyć sobie obciążenia treningowe na dalszą część sezonu?

#400 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 06 wrzesień 2011 - 09:03

Drogi przedmówco zwracam uwagę iż ton i charakter twojej wcześniejszej wypowiedzi mógł zostać i został przeze mnie odebrany jakbyś był przekonany o prawdziwości twierdzenia iż każdy jest inny i na każdego zadziała co innego (włącznie z przypowieścią "o słoninie" ) jeśli chodzi o sposób trenowania. Koledzy zaprezentowali ci 2 metody (które z stosują zapewne w swoim życiu jak widać ) i aby przekonać się, który zadziała wypróbuj oba ...bo wtedy zobaczysz co zadziała na twój młody organizm. I takie mogłyby być twoje wnioski po przeanalizowaniu sensu swojej przypowieści "o słoninie". Nawet nie staram się być złośliwy ale jak piszesz, że "jakie wnioski ma wyciągnąć młody?" to trochę olewasz to co napisali ci koledzy z forum wcześniej (pomijając delikatną kłótnię ortograficzno - merytoryczno -filozoficzną).

Dodaj odpowiedź