Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#841 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 03 luty 2014 - 11:22

Robi się tu ciekawiej niż w temacie o treningu z pomiarem mocy.

trochę poczytałem i w sumie wychodzi że przez 20min niespecjalnie można cokolwiek określić więc nie ma tematu, może kiedyś zmotywuję się do godzinnej próby chociaż określenie czegokolwiek z trenażera bez żadnych mierników można w tyłek sobie wsadzić, może tętno średnie z tej próby na coś się przyda  ;-)

Nie wiem co czytałeś, ale właśnie 20min czasówka to podstawowy test do określenia FTP. Co prawda są różne metody jej wykonania (np 2x20min i wyciągamy średnią, albo 5min przepalenia, 10min odpoczynku i dopiero 20min czasówki i pewnie jak by poszperać to jeszcze kilka innych metod się znajdzie).

Dokładnie. Pokrywa się to z tym, co wyczytałem, że na poziomie 60%-70% w zasadzie nie podnosi się wydolności, a jeśli już to co najwyżej umiarkowanie. Dopiero wyższe pułapy pozwalają nam poprawić wydolność (co już wyraźnie powinno przełożyć się na nasze osiągi).

Dodam tylko od siebie, że długa jazda w tym zakresie również podbnosi FTP. Wydaje mi sie że nawet zdecydowana większość bazuje na tym rodzaju treningu w podnoszeniu swojej wydolności.

#842 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 03 luty 2014 - 13:07

http://www.festiwalb...yi#.Uu6s4z15OSo

żeby nie było niejasności osławiony Friel również proponuje stosowanie tej zasady w treningu kolarskim

Jesli trenuje w zamknieciu i jest to trening TLENOWY to stosuje ta zasade z powodzeniem w 100% - doskonala sprawa!

Niestety nie ma opcji dzwigac ciezarow lub robic mocniejszych treningow opierajac sie na tej metodzie :)

Na zewnatrz tez bym nie radzil ze wzgledu na opcjonalne przewianie, przegrzanie polaczone z mozliwym wyziebieniem lub po prostu podraznienie drog oddechowych zimnym powietrzem.

Lepiej potrenowac regeneracje :)

#843 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 luty 2014 - 13:08

Jeśli chodzi o FTP to wyczytałem że najbardziej miarodajne jest kręcenie przez 60min, czytałem również że od FTP uzyskanego z 20min czasówki należy odjąć 5% i to niby jest to realne FTP...

Ogólnie miałem okazję przejechać się na trenażerze z mocą co wiadomo że nie jest adekwatne do realnego pomiaru jednak jestem pod ogromnym wrażeniem jak fajnie można utrzymywać intensywność treningu, moc+kadencja i kontrolnie puls i moim zdaniem można wiele zdziałać...  

#844 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 luty 2014 - 14:32

Jest tu ktoś na forum, kto ma jakieś doświadczenie w kolarstwie przełajowym ?

Chciałbym dowiedzieć się na jakie elementy ( jakie konkretnie długości interwałów itd. ) powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas treningów ?

#845 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 luty 2014 - 17:40

Jeśli chodzi o FTP to wyczytałem że najbardziej miarodajne jest kręcenie przez 60min, czytałem również że od FTP uzyskanego z 20min czasówki należy odjąć 5% i to niby jest to realne FTP...

Nie zawsze, ale można przyjąć FTP na ok. 95% mocy 20min. Ale są osoby, które mają "mocniejszą górę" i u nich FTP jest bliższe np. 92-93% z takiej czasówki. Ale to raczej szczegóły, można spokojnie dla potrzeb amatorskich korzystać z reguły 95% lub skorzystać np. z Golden Cheetach które ma swój algorytm wyznaczania FTP z krzywej CP.

Jest tu ktoś na forum, kto ma jakieś doświadczenie w kolarstwie przełajowym ?

Chciałbym dowiedzieć się na jakie elementy ( jakie konkretnie długości interwałów itd. ) powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas treningów ?

Doświadczenie to za dużo powiedziane, ale startowałem w tym roku w przełajach i trochę informacji na ten temat szukałem. Znalazłem gdzieś przykładowe czasy treningu w strefach i na początek było to ok. 60min w strefie pogowej, ok. 30min VO2max, 5min anaerobów, 15min "siły". Dotyczy to jednego tygodnia treningowego i wraz ze wzrostem formy należy trochę "dokładać" (zarówno czasowo, jak i korygować FTP i podnosić strefy w razie poprawy).

Można to także dzielić na bloki, czyli najpierw blok LT (3-4 tygodnie), później blok VO2max (znów 3-4 tygodnie). Podobno nawet ta metoda jest skuteczniejsza, niż "wszystkiego po trochę". Oczywiście wtedy trzeba trochę inaczej rozłożyć czas w konkretnych strefach. Najlepiej to kontrolować za pomocą PMC (TSSów) i trzymać się tygodniowego obciążenia, które by wygenerował wspomniany przeze mnie na początku podział.

Strefa progowa (w tym sweet spot) to interwały min. 10min aż do 60min ciągłej jazdy. VO2max to interwały 2-10min, anaeroby 30s-2min. 

#846 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 luty 2014 - 18:52

Strefa progowa (w tym sweet spot) to interwały min. 10min aż do 60min ciągłej jazdy. VO2max to interwały 2-10min, anaeroby 30s-2min. 

Dzięki, też szukam na necie i jest trochę treningów. Ale np. w tyg. trwają one 6-9 godzin a to chyba trochę mało. Tak mi to rozpisałeś o tych FTP a dla mnie to czarna magia. Jedynie jak mogę ćwiczyć to po prostu wykonywać jakąś możliwą dla mnie ilość, długość interwałów i sukcesywnie je wydłużać, bo nie posiadam pulsometru ani miernika mocy. Dzięki za odpowiedź.

#847 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 luty 2014 - 20:27

Ja tak się przyzwyczaiłem do treningu na mocy, że ostatnio jak zostałem bez roweru i zrobiłem trening z pulsometrem na rowerze spinningowym na siłce to czułem się prawie jak bez ręki ;).  

Czasy interwałów masz podane, jeśli chodzi o ilości powtórzeń, to progowe robisz od 40 do 60min (2x20, 3x20, 1x60), VO2max ok. 3-6 powtórzeń zależnie od długości. Anaeroby to np. kombinacje w stylu tabaty, tylko można pobawić się z czasami wysiłku (w trupa ;) ) i przerwy, więc 2-3 serie po 2min sumarycznego wysiłku anaerobowego (np. 2 lub 3 serie po 4x30sek(30sek)). Skoro nie masz pulsometru, to wszystko poza anaerobami musisz robić na RPE, czyli odczuwalny wysiłek i tutaj chyba nikt Ci nie pomoże.

#848 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 luty 2014 - 21:52

No właśnie w planach z neta są te krótkie kombinacje interwałów do 15 sekund, 20-30. Czyli to robić mam na 100%, a resztę odczuwalnie dzięki za pomoc :-P

#849 darq s

darq s
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądChorzów

Napisano 06 luty 2014 - 17:54

Witam,skoro już mowa o przerwie w treningu to właśnie jestem na tym etapie z tym,że nogi są ok i tylko góra(konkretnie stłuczenie boku) daje jeszcze trochę znać.Od wtorku wróciłem do treningów na trenażerze i jestem w trakcie fazy WM wg.Friela a dziś przyszło mi wykonać trening na siłce a nie za bardzo mogę wykonywać jeszcze ćwiczenia na górną obręcz.Jakie możecie polecić mi ćwiczenia na trenażerze w zastępstwie (narazie) na tą fazę ? Narazie jeśli nikt nie odpowie zrobię trening mocy np 10x10 + rozgrzewka+rozjazd ok 90minut

PS. Nie wiem skąd mi się wzięło to,że wcześniej była mowa o przerwie w treningu-sorki  :)

#850 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądLeszno

Napisano 14 luty 2014 - 19:58

Witam

Przeczytałem kilkanaście ostatnich stron tego wątku i mam wrażenie, że wielu z Was naprawdę wie o co chodzi w treningu kolarskim. W związku z tym mam do Was ogromną prośbę. Chciałbym ułożyć sobie jakiś sensowny plan na najbliższe miesiące. Zwieńczeniem tego byłby wjazd na Mount Ventoux pod koniec czerwca. Dane wyjściowe:

1. 29lat

2. 75kg - spokojnie zjadę 4,5k g (tyle przybrałem masy mięśniowej ćwicząc październik-grudzień na siłowni)

3. Nie kręciłem na rowerze od połowy listopada

4. Zeszły sezon jeździłem 2-3 razy w tygodniu dystanse 40-60km

5. Dysponuję pulsometrem i dość dobrze znam już swój organizm, Mam troszkę doświadczeń z biegania,

6. Ten tydzień i następny kręcę spokojnie na 70-75% HRMax po 1,5-2,0h, 

7. Czasu i zapału do pracy nie brakuje.

8. Niestety nie mam blisko jakiś wielkich podjazdów do treningu. Największa górka to 400m długości i 35m przewyższenia:( Kilka razy planuję podjechać w rejony szklarskiej, świeradowa.

9. Mam już jakiś plan, ale zależy mi na Waszej opinii.

Czy jesteście w stanie mi pomóc?

P.S Proszę o odpowiedź w tym lub wątku, który już założyłem.

#851 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 luty 2014 - 16:51

Pomógłby mi ktoś ułożyć plan w oparciu o Biblię Friela bo mam problem ? Chodzi o ogólny zarys kiedy jest konkretna faza.

Np. "szczyt formy/wyścig" chciałbym mieć na 10 stycznia, ale też chciałbym spróbować się na wyścigu MTB-1 i 15 czerwca bo są w mojej okolicy. Później we wrześniu są Mistrzostwa Piły na szosie, chciałbym pojechać w wyścigu dla amatorów. Problem w tym, że nie wiem jak podzielić rok na te okresy. Najważniejszy byłby dla mnie "szczyt formy" na styczeń i 15 czerwca/ew. na wrzesień. Pozdrawiam

#852 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 luty 2014 - 19:27

10 styczeń? sierpień chyba?

#853 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 luty 2014 - 19:35

Styczeń = zawody przełajowe. Dlatego nie potrafię tego sensownie ułożyć. Kiedy zacząć okres przygotowawczy, rozbudowy itd. "Ćwiczę" od grudnia, ale bez planu.

#854 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 luty 2014 - 20:30

Ale styczeń 2015 jak rozumiem? 

#855 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 luty 2014 - 20:42

Tak :)

#856 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 luty 2014 - 21:04

To dużo ułatwia sprawę, bo na styczeń 2014 to trochę już za późno :). Wg. Friela - jak już zaliczysz fazę bazową - te 12 tygodni, to później możesz ustawić sobie szczyt formy kilkakrotnie w ciągu roku. Mam angielską wersję, więc nie wiem za bardzo jak te terminy są przetłumaczone na polski, ale poszczególne fazy są opisane tak:

Prep, Base, Build, Peak, Race, Transition

Ja rozdział o periodyzacji interpretuję tak:

Prep + Base - to na początku sezonu. Później: Build - 8-9 tygodni, Peak 1-2 tygodnie, Race - tydzień wyścigu, Transition - w zależności od potrzeby od 1-8 tygodni. Czyli licząc na szybko minimalny czas potrzebny na odnowienie sił po głównym celu i ponowny Peak wg. Friela to Transition (1 tydzień), Build (8 tygodni), Peak (1 tydzień) - łącznie 10 tygodni. Wygląda na to, że, przynajmniej wg. Friela, masz dość czasu pomiędzy swoimi celami by wcelować z formą te 3 razy. 

#857 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 18 luty 2014 - 09:56

Dzięki, spróbuję coś złożyć sensownego.

#858 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 19 luty 2014 - 08:56

. Mam angielską wersję, więc nie wiem za bardzo jak te terminy są przetłumaczone na polski, ale poszczególne fazy są opisane tak:

Prep, Base, Build, Peak, Race, Transition

w/g polskiego wydania "Biblii treningu kolarza górskiego" to odpowiednio :

Prep - okres przygotowawczy

Base - Podstawowy / Baza

Build - Rozbudowa

Peak - Szczyt formy

Race - wyścig

Transition - przejściowy

• Koniunl lubi to

#859 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 25 luty 2014 - 07:44

do usunięcia 

#860 Friege

Friege
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 21:26

Witam!

W tym roku zacząłem swoją przygodę 'na bardziej poważnie' z kolarstwem. Zakupiłem szosę,więc nowa technika jazdy etc. Całe dotychczasowe życie, jeździłem na zwykłych platformach na MTB. Były to zwykłe jazdy, przejażdzki bliższe i dalsze. Nie ukrywam,że jazda na szosie sprawia mi ogromną frajdę i przyjemność, uczę się techniki,bo wiadomo inna jazda itd. Postawiłem sobie ambitny? plan. Otóż chciałbym w tym roku przejechać dystans w Tour de Pologne dla amatorów. O ile dystans 38 km, nie jest dla mnie żadnym dystansem,bo potrafiłem na mtb przejechać jednego dnia i 150 km, o tyle martwią mnie przewyższenia na trasie i ogólnie cały cykl przygotowania do tego. Czy możecie mi poradzić, jakieś treningi do tego, czy to lepiej sobie odpuścić ?  Wiadomo,nie zależy mi na miejscach,ale też nie chciałbym być w końcówce stawki, po prostu przejechanie tego z głową i jakimś efektem :) 

Dodaj odpowiedź