Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#861 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 15 marzec 2014 - 23:50

TdP amatorów - treningi tlenowe min 2h raz na tydzień. I najważniejsze powtórzenia podjazdów. Na początku raz na tydzień, a po kilku tygodniach gdy zobaczysz że noga lepiej pracuje, możesz spróbować 2xtydzień. Tempo raczej spokojne niż "wyścigowe". Niedługo przed wyscigiem można zrobić mocniejszy 1 lub 2 treningi podjazdów.

Taka amatorska porada :) Może ktoś bardziej doświadczony podpowie Ci cos konkretniejszego.

#862 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 kwiecień 2014 - 21:07

Zrobiłem oatatnio czasówkę by dowiedzieć się jak jeździć lepiej. Mam 21 lat, 71kg, 181cm. Jeżdże drugi sezon. Ogólnie sprawia mi to frajdę i żadnym prosem nie chce zostać, ale dobrze by było móc wyciągać wiecej z treningu.

Więc tak.
Z tych 20min średnie tętno 185.
Max 194 ( ale jak jeździłe treningi miewałem na podjazdach po > 200, także wiem że Hrmax mam na 100% większe).

I co dalej Panowie? Jak ustawić sobie teraz treningi? Jak mają strefy wyglądać?

#863 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 02 kwiecień 2014 - 23:01

Endurance, Endurance i jeszcze raz Endurance (3/4 treningu) u Ciebie to będzie chyba w okolicach 130-150 BPM.

#864 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 kwiecień 2014 - 06:19

No jakos znalazlem rozpiske Friela w necie i wychodzi ze 130-150 to trucht to jest a nawet nie tlen. Az tak nisko trenowac?

#865 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:08

Wg Friela to masz prawie rację, młody jesteś, masz wysokie LHTR więc 130 byłoby u ciebie w strefie 1. Z tym, że Strefa 1 to mimo wszystko też tlen :).

Bike Zones
Zone 1 Less than 81% of LTHR
Zone 2 81% to 89% of LTHR
Zone 3 90% to 93% of LTHR
Zone 4 94% to 99% of LTHR
Zone 5a 100% to 102% of LTHR
Zone 5b 103% to 106% of LTHR
Zone 5c More than 106% of LTHR

Oczywiście u Coggana strefy są inne, tak samo Carmichael - ale tam nawet sam sposób określenia średniego tętna z czasówki jest inny. Skoro już zrobiłeś test wg Friela to się go trzymaj. W takim wypadku treningi w Strefie 2 to 81-89% ze 185.

Jeśli to coś pomoże - mam 35 lat, LHTR z testu polowego 174 i pokrywa się (różnica 1bpm) ze zrobionym później testem klinicznym. Strefy ustawione za Frielem lokują moją Strefę 2 na poziomie max 155. Muszę przyznać, że jadąc z takim pulsem daję radę, ale optymalne tętno dla mnie to raczej okolice 145-150. Lepiej trzymać się pośrodku stref niż na ich górnej granicy.

W tym roku zmieniłem taktykę i trenuję już 3ci miesiąc wg. stref i testu Carmichaela. Tu moje średnie tętno z czasówki 8 min to 181. Osobiście widzę sporą poprawę, ale też moje cele na ten rok są inne, bo planuję raczej pościgać się w kryteriach niż jeździć długie klasyki.

• emilioni lubi to

#866 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:23

Oczywiście u Coggana strefy są inne, tak samo Carmichael - ale tam nawet sam sposób określenia średniego tętna z czasówki jest inny. Skoro już zrobiłeś test wg Friela to się go trzymaj. W takim wypadku treningi w Strefie 2 to 81-89% ze 185.

Wszystko pięknie tylko weźcie pod uwagę to jaki test wykonano. U Coggana test to 2x20 albo 5min all-out + 20min TT. Friel z kolei mówi o 30min TT gdzie mierzymy średnie tętno z ostatnich 20min. Nie wiem jak u was, ale u mnie po wyliczeniu stref zgodnie z każdym z tych protokołów otrzymałem bardzo zbieżne wyniki. Zatem jeśli kolega zrobił czasówkę 20min (bardziej zbliżoną do wersji Coggana to strefy też bym z tego liczył)

#867 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:24

Wszystko pięknie tylko weźcie pod uwagę to jaki test wykonano. U Coggana test to 2x20 albo 5min all-out + 20min TT. Friel z kolei mówi o 30min TT gdzie mierzymy średnie tętno z ostatnich 20min. Nie wiem jak u was, ale u mnie po wyliczeniu stref zgodnie z każdym z tych protokołów otrzymałem bardzo zbieżne wyniki. Zatem jeśli kolega zrobił czasówkę 20min (bardziej zbliżoną do wersji Coggana to strefy też bym z tego liczył)

#868 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:28

Tylko że ja robiłem czasówkę 30min z czego 20min mierzony puls sredni;)

#869 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 03 kwiecień 2014 - 11:25

Jak tak to Friel.

#870 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:18

jak mam średni puls 187  z treningu na którym gdzieś po 50km mocniej docisnąłem i pociągnąłem zmianę dobre 30min albo i lepiej przy maksymalnym tętnie 200 to nadal warto określać strefy wg wyżej wymienionych tabelek? co prawda nie było to w trupa bo jeszcze tak z kilkanaście minut dałbym radę więc tak się zastanawiam czy ma to większy sens niż trenowanie na standardowych zakresach ustalanych względem tętna maksymalnego ?

#871 wolek

wolek
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądwwa

Napisano 02 lipiec 2014 - 07:55

trening na jazdę "w trupa" to zazwyczaj zły pomysł ;)

#872 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 02 lipiec 2014 - 11:54

jak mam średni puls 187  z treningu na którym gdzieś po 50km mocniej docisnąłem i pociągnąłem zmianę dobre 30min albo i lepiej przy maksymalnym tętnie 200 to nadal warto określać strefy wg wyżej wymienionych tabelek? co prawda nie było to w trupa bo jeszcze tak z kilkanaście minut dałbym radę więc tak się zastanawiam czy ma to większy sens niż trenowanie na standardowych zakresach ustalanych względem tętna maksymalnego ?

Średni 187 z całego długiego treningu? :shock:

#873 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 lipiec 2014 - 11:59

Myślałem, że moje 174 z 2-3 godzin to bardzo dużo.

#874 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 02 lipiec 2014 - 20:32

zazwyczaj jeżdżąc obserwuje swoje tętno bez zapisywania danych w pulsometrze i mniej więcej staram się jakoś kontrolować wysiłek, na niedzielnym treningu również postępowałem podobnie ale jakoś tak kumpel podkusił mnie żeby uciec reszcie grupy po mocniejszym podjeździe więc rozkręciłem nogę i poszedłem w sumie 25km ciągnąłem, na tym odcinku włączyłem pomiar czasu i tętna aby się zapisywało, wyszło 187 średnie tętno, maks na tym odcinku 196/min a moje tętno maksymalne jakie osiągam to 200/min, ten odcinek na którym osiągnąłem takie średnie HR trwał 26min ale jeszcze jakbym się sprężył to te 10 może 15min dałbym rade tak wytrzymać.

Odcuinek raczej płaski, wiatr sprzyjający/neutralny, prędkość wahała się między 40-46 w porywach odcinkami było 50 :) wysiłek mocny nawet na początkowych km pomyślałem że długo tak nie polece bez zmiany jednak jakoś tak po czasie złapałem rytm i udało się przetrwać ten dystans na tyle że jeszcze ostatnie 150m zrobiłem sobie mały finisz na tablicy :)

kiedy nie ścigam się to w niedziele trenuje w grupie i daje tyle ile na dałbym z siebie na wyścigu, wiadomo że to nie to samo 

#875 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 lipiec 2014 - 20:54

Niedługo awans na sierżanta :-D  pozdr

#876 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 02 lipiec 2014 - 22:18

Ok, teraz ma to sens, bo juz sie obawiałem ze zamiast serca masz silnik od kosiarki :).

#877 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 postów
  • SkądRadom

Napisano 17 lipiec 2014 - 20:09

Zamierzam wystartować w kryterium Stanisława Królaka w wyścigu dla młodzieży. Trasa jest krótka i dynamiczna, więc warto pomyśleć nad treningami interwałowymi. Macie jakieś propozycję jak to rozplanować? 

W ramach informacji, mam do dyspozycji pulsometr, ale strasznie rzadko z niego korzystam. Średnie z moich wypadów oscyluje między 26-29 km/h w zależności od jakości dróg, wiatru i samopoczucia. Wszystko raczej w tlenie, przemierzając szosy samotnie.

#878 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 lipiec 2014 - 20:59

W kryterium najważniejsza jest dynamika wyścigu. Musisz się nastawić na częste zmiany tempa, więc jak najbardziej interwały są wskazane. Tu możesz obyć się bez pomiaru tętna, pracuj nad seriami typu 3x3 minuty na maksa, przerwa 2 minuty miedzy interwalami, 8 minut pomiędzy seriami. 2, 3 serie na trening, reszta treningu w tlenie (i tu pulsomierz się przyda). Te trzy minuty na maksa zacznij najpierw od serii w których przez pierwsze 30 sekund zwiekszasz tempo by pózniej je utrzymać. Po kilku treningach dorzuć serie w których dajesz czadu od początku, a pózniej przez 2,5 minuty starasz się utrzymać maksymalną moc.

Nie wiem nic na temat Twojego wytrenowania więc zacznij z głową i jak bedzie za cieżko to skracaj serie. Nie przesadź z treningami, bo tego typu interwały bardzo obciążają organizm.

Zakładam, że skoro chcesz się ścigać to bazę juz masz opanowaną, ale jeden dłuższy trening tygodniowo w tlenie też nie zaszkodzi.

Nie chce mi się rozpisywać, ale wyguglaj sobie też interwały OU (over/under), bardzo przydatne do treningu do kryteriów.

Rada co do samego kryterium - konserwuj energię i siedź ile się da na kole, nie wyrywaj się do przodu i obserwuj sytuację. Wbrew pozorom nie chodzi o to, by jechać szybko, a tylko o to, by przekroczyć jako pierwszy linię mety.

#879 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 lipiec 2014 - 08:01

Jedynie gliczarów i te 23 % może Ci dać popalić, a tak to nie ma tam bóg wie jakichś cudów :D

#880 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 lipiec 2014 - 08:06

ops, chyba przeoczyłem strone :shock: sorka :-)

Dodaj odpowiedź