Wg Friela to masz prawie rację, młody jesteś, masz wysokie LHTR więc 130 byłoby u ciebie w strefie 1. Z tym, że Strefa 1 to mimo wszystko też tlen .
Bike Zones
Zone 1 Less than 81% of LTHR
Zone 2 81% to 89% of LTHR
Zone 3 90% to 93% of LTHR
Zone 4 94% to 99% of LTHR
Zone 5a 100% to 102% of LTHR
Zone 5b 103% to 106% of LTHR
Zone 5c More than 106% of LTHR
Oczywiście u Coggana strefy są inne, tak samo Carmichael - ale tam nawet sam sposób określenia średniego tętna z czasówki jest inny. Skoro już zrobiłeś test wg Friela to się go trzymaj. W takim wypadku treningi w Strefie 2 to 81-89% ze 185.
Jeśli to coś pomoże - mam 35 lat, LHTR z testu polowego 174 i pokrywa się (różnica 1bpm) ze zrobionym później testem klinicznym. Strefy ustawione za Frielem lokują moją Strefę 2 na poziomie max 155. Muszę przyznać, że jadąc z takim pulsem daję radę, ale optymalne tętno dla mnie to raczej okolice 145-150. Lepiej trzymać się pośrodku stref niż na ich górnej granicy.
W tym roku zmieniłem taktykę i trenuję już 3ci miesiąc wg. stref i testu Carmichaela. Tu moje średnie tętno z czasówki 8 min to 181. Osobiście widzę sporą poprawę, ale też moje cele na ten rok są inne, bo planuję raczej pościgać się w kryteriach niż jeździć długie klasyki.