Treningowe dylematy amatora i nie tylko
#81 Gosc_lukaszm_*
Napisano 19 sierpień 2009 - 16:47
mam podobny problem co kolega diabeu tez po 30 km mam tętno ok 120 ale czuje że wysiadają mi nogi i na drugi dzień lekko je czuję
co to może oznaczać? wydaje mi się że to wina za słabych mięśni nóg
ale jak sobie z tym poradzić? po prostu więcej jeżdzić na rowerze czy też wykonywać jakieś ćwiczenia (przysiady itp)
pozdrowienia
- gallus lubi to
#89 Gosc_Anonymous_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 13:49
Nie żebym się czepiał tylko zauważam u większości bikerów tendencję do maksymilizowania udziału panujących niekorzystnych warunków na trasie. Zawasze mają pod wiatr i zawsze pod górkę.dzisiaj 30 (70% trasy opd wiatr - silny wiatr)
Ktoś kiedyś sobie jeździł po kilkukilometrowych pętlach i zawsze mu wiało w twarz, widocznie wtedy był taki zmienny wiatr. ;-)
#90 Gosc_Tompoz_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 14:07
Tompoz
#92 Gosc_diabeu_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 15:36
Napisano 20 sierpień 2009 - 15:57
#96 Gosc_Anonymous_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 18:58
Nie przepadam za wiatrem, ale w moich stronach gdzie nawet pagórków jak na lekarstwo wiatr pozwala na pokazanie ile jesteś wart, bo przy umiarkowanym wietrze w plecy bujać się z prędkością 35 km/h to pikuś.Jeszcze sie musze duzo nauczyc Wiem, ze miedzy mna a Wami jest przepasc wydolnosciowa i tego sie nie przeskoczy i trzeba czasu. Na pokonanie wiatru tez trzeba.
Napisano 20 sierpień 2009 - 19:18
A jak masz wiatr w plecy, który wieje z predkością większą jak jedzesz to co też masz pod wiatr ?
Zastanow sie. Jedzie sie latwiej, bo sila wiatru pcha cie w plecy, ale nie ulega watpliwosci, ze i tak musisz pokonac opor aerodynamiczny. Gdy sila wiatru wiejacego w plecy rownowazy sie z sila oporu aerodynamicznego to wtedy maja znacznie tylko opory mechaniczne ukladu przeniesienia napedu oraz tarcie. Wbrew pozorom nie jest to proste zaganienie, bo sylwetka z przodu kolarza wywoluje wiekszy opor aero niz sylwetka tylna, tak ?
Proponuje samemu troche lynkac fizy.
#98 Gosc_Anonymous_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 19:23
#99 Gosc_diabeu_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 20:25
#100 Gosc_Tompoz_*
Napisano 20 sierpień 2009 - 20:59
Powyzej 35 km/h zawsze jest pod wiatr. Jak pod wiatr to wiadomo, ze jak pod górkę. Proste !!!!11one
Tym pierwszym zdaniem podwazyleś niechcacy albo świadomie teorie wględności. Myślę że jutro spodziewaj się prywatnego samolotu z Doliny Krzemowej........................ nie zapomnij wziośc ze soba roweru.
Tompoz