Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tdf 2014

274 odpowiedzi w tym temacie

#181 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2014 - 17:44

2 miejsce na etapie w efekcie dobrej jazdy.

#182 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 lipiec 2014 - 18:26

Tylko zrobił to w słabym stylu. Przez cały podjazd nie dał Czechowi żadnej zmiany i tylko na końcu wyskoczył, żeby go wyprzedzić.

#183 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lipiec 2014 - 18:29

Nikt czechowi nie kazał holowac Majke

#184 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 lipiec 2014 - 18:37

Zgadza się, ale styl nadal słaby.  ;-)

#185 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 lipiec 2014 - 19:03

noty za styl to nie ten sport  :-P

#186 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 18 lipiec 2014 - 19:52

Tylko zrobił to w słabym stylu. Przez cały podjazd nie dał Czechowi żadnej zmiany i tylko na końcu wyskoczył, żeby go wyprzedzić.

Ja tam patrzę na to z innej strony.Fajnie jakby wygrał, trudno  tym razem nie udało się ale chyba każdy nawet ślepy widzi, że Majka potencjał do jazdy w górach ma niesamowity. To nie  był jakiś tam etap ale jeden z kluczowych w sensie klasyfikacji generalnej, na którym szla ostra selekcja a on jednak z tym tempem kompletnie nie miał problemu.

Szkoda, że takie straty w generalce ( z wiadomoch przyczyn) bo pierwsza 3 ka w takim składzie   bez Contadora i Frooma byłaby zdecydowanie bardziej w jego zasięgu niż na Giro ale jasne jest że prędzej czy później mu się uda ( nie chodzi mi o etap ale o klasyfikcje generalną)

Jeszcze jedno-Konig ma znowu nie tak wielką stratę w klasyfikcji więc nie jest aż tak dziwne że ciągnął. Nie wiem gdzie on to stracił ( może w deszczu , albo na kostce) ale przecież wcale nie jest powiedziane że nie wskoczy np. na 3 miejsce  bo konkurencja taka sobie. 

#187 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 20:10

Ja tam patrzę na to z innej strony.Fajnie jakby wygrał, trudno  tym razem nie udało się ale chyba każdy nawet ślepy widzi, że Majka potencjał do jazdy w górach ma niesamowity. To nie  był jakiś tam etap ale jeden z kluczowych w sensie klasyfikacji generalnej, na którym szla ostra selekcja a on jednak z tym tempem kompletnie nie miał problemu.

Szkoda, że takie straty w generalce ( z wiadomoch przyczyn) bo pierwsza 3 ka w takim składzie   bez Contadora i Frooma byłaby zdecydowanie bardziej w jego zasięgu niż na Giro ale jasne jest że prędzej czy później mu się uda ( nie chodzi mi o etap ale o klasyfikcje generalną)

Znaczy z jakich przyczyn ?

#188 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lipiec 2014 - 20:13

Nie przyszło Ci do głowy, że finisz na takim miejscu był możliwy właśnie dzięki jeździe w tym wyścigu z dnia na dzień, i z tego wynikają te straty w generalce? ;) Taki rezultat wcale nie oznacza że jest drugim góralem w tym wyścigu. Rafał jest w bardziej komfortowej sytuacji jeśli chodzi o walkę o etap, bo raz: wszystkie etapy mógł jechać sobie na luzie, bez napinki i pozwalać sobie na straty, dzięki czemu jest bardziej wypoczęty; dwa: nie jest pilnowany ze względu na dużą stratę; trzy: nie musi liczyć się ze zmęczeniem, może pojechać wszystko, nie przejmując się następnym etapem, w przeciwieństwie do kandydatów do GC.

W każdym razie Polak pojechał dzisiaj świetnie taktycznie, moment na atak był najlepszy dzisiaj z możliwych. A że się nie udało - no cóż, Rekin okazał się zbyt żarłoczny :D Ale i tak było dobrze. I co ważniejsze był to atak z grupki faworytów, a nie z odpuszczonej ucieczki.

Okazje na dojechanie z ucieczki będą jeszcze jutro i na etapie z finiszem na Pla d'Adet. Jutro pewnie będzie zmęczony, ale w Pirenejach czemu nie.

No i warto zauważyć, że dzięki dzisiejszemu wynikowi Rafał zaczął liczyć się w klasyfikacji grochów :)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#189 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2014 - 20:27

Jedyne czego można żałować to żałosnej realizacji przekazu.

Relację oglądałem w pomieszczeniu, gdzie było kilka osób i tylko trochę słyszałem narzekania i krzyki komentatorów, którzy na to narzekali.

Pokazywanie 3-4 grupy, kiedy atakuje lider ze swojej pierwszej grupki to jakieś nieporozumienie. Trzeba okiełznać chęć pokazania skaczącego francuza.

#190 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 18 lipiec 2014 - 20:43

.

Okazje na dojechanie z ucieczki będą jeszcze jutro i na etapie z finiszem na Pla d'Adet. Jutro pewnie będzie zmęczony, ale w Pirenejach czemu nie.

No i warto zauważyć, że dzięki dzisiejszemu wynikowi Rafał zaczął liczyć się w klasyfikacji grochów :)

Nie napisałem, że jest 2 -gim góralem  ale .że ma duży do tego  ,,POTENCJAŁ '' co nie jest odkryciem Ameryki a to nie to samo chyba - nie? Niezależnie od tego , że pierwsze 10  etapów jechał spacerkiem  i miał swoje stracić.

Za to całkowicie zgadzam się z tym co napisałeś

.I co ważniejsze był to atak z grupki faworytów, a nie z odpuszczonej ucieczki.

I ta grupka faworytów mimo, że na chwile odpuściła to jednak potem  nie potrafiła dojść, a całą górkę przejechała ''dużo'' wolniej od Rafała ( z wyjątkiem Nibalego) .

Zobaczymy jutro , nie wydaję mi się żeby  sobie odpuścił ( z powodu zajechania ) ,Może pociśnie na Izoard bo czekać na ostatni podjazd ryzykownie ( w sensie szans na wygraną )  Nibali teraz trochę za silny i nie zamierza odpuszczać.

(Taki prosty scenariusz -idzie ucieczka ,,bolków'' z np Voeklerem...... która w Briancon ma 2 minuty przewagi. Majka ich dogania pod Izoard, zjeżdża z nimi  a potem zostawia na Risoul.)

A jak nie to  Plan d'Adet, nie jest tam lekko zresztą  jak wszędzie w Pirenejach choć liczby ( procenty) niekoniecznie tak mówią.

#191 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lipiec 2014 - 21:16

Jedyne czego można żałować to żałosnej realizacji przekazu.

Relację oglądałem w pomieszczeniu, gdzie było kilka osób i tylko trochę słyszałem narzekania i krzyki komentatorów, którzy na to narzekali.

Pokazywanie 3-4 grupy, kiedy atakuje lider ze swojej pierwszej grupki to jakieś nieporozumienie. Trzeba okiełznać chęć pokazania skaczącego francuza.

To normalne, że skoro motocykl jechał z grupką Nibali-Majka-Konig i Włoch zaatakował, to motor pojechał za nim i tej dwójki nie dało się po prostu pokazać. Nawet jakby mieli jeszcze więcej motocykli to nie było możliwości żeby jakiś się tam nagle pojawił pomiędzy. Nie zostawią lidera, albo dwóch zawodników z top5 żeby pokazać dwójkę niespecjalnie liczącą się w wyścigu. A że pokazywali Pinota i Pitiego, zamiast Nibalego? Między nimi się po prostu coś działo, a Enzo po prostu sobie jechał ;) Tak samo działo się wokół Bardeta :)

Big75, chodzi mi o to, że napisałeś, iż top3 byłoby w zasięgu Rafała. Nie ma takiej możliwości, gdyby Polak jechał czujnie i pilnował strat od początku wyścigu to nie miałby szans na dojechanie dzisiaj na takiej pozycji, ani z żadnym z faworytów, bo byłby tak samo już podmęczony wyścigiem jak i oni. Potencjał na jazdę w czołówce po górach z pewnością ma, ale to wiemy i bez jego dzisiejszej jazdy - dzisiaj miał handicap i nie jest to jego rzeczywiste miejsce wśród tych zawodników.

Być może gdyby Tour był jego głównym celem sezonu i wszystko podporządkowałby jemu, byłby świeży, nie jechałby Giro, to miałby szanse na podobny wynik jak we włoskim tourze (top6), bo rzeczywiście poziom w Wielkiej Pętli w tym roku nie zachwyca.

Ragazza Ravennesa

#192 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 18 lipiec 2014 - 21:48

Może i nie zachwyca, ale nie jest nudno jak bywało. Przestał się Rafał oglądać i jest wynik. pozdr

#193 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:12

Piękny wyścig! Trzymamy kciuki!

#194 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:25

Majka pierwszy!! Komentator oszalał!

#195 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:26

Majka !!!!!!!!!! Pięknie !!!!!!!

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#196 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:27

JEEEEEEEEEEEEEESSSST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#197 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:32

Co za szaleństwo! Fantastycznie Rafał, brawo! :)

Ragazza Ravennesa

#198 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:37

A czy styl był dość dobry?

• czmiel lubi to

Kudos!

#199 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:37

Co tu dużo pisać w końcu się udało, tak trzymać godne zastępstwo za Contadora brawa za swietny rajd ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#200 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2014 - 16:40

Historyczny sukces Rafała Majki. Samo serce rośnie na samą myśl.

Dodaj odpowiedź