Jump to content

Photo

Rozmiar Ramy Canyon

rozmiar ramy canyon

172 replies to this topic

#81 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 May 2015 - 19:32

Ja mam 181cm i Ultimate M jest idealny.

#82 pawel.zul

pawel.zul
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 26 May 2015 - 21:25

Przy twoich wymiarach i zamieszczonym zdjęciu tylko M. Jeśli wziąłbyś L sztyca byłaby zbyt głęboko w ramie, a siodełko nisko, dziwnie to wygląda we współczesnych szosówkach. Ewentualnie możesz dać dłuższy mostek, jeśli wydaje ci się że rower jest "krótki".

Ja też zahaczam butem o koło, ale tylko na postoju jak próbuję czy się da ;)

W "realnej" jeździe nigdy się to nie zdaża. Po prostu nie wykonuje się tak mocnych skrętów kierownicą, a jeśli już to przy małej prędkości i nie z nogami na godzinie 9-15 ;) Wbrew pozorom jakaś technika jazdy na szosie też obowiązuje i takie ustawienie nóg upośledza równowagę w ostrym zakręcie.

PS. Kupiłeś samą ramę i składałeś? Bo katalogowo nie widzę Canyona w takiej specyfikacji ;)

Słuszne spostrzeżenia :)

Za Waszą radą zostawiłem rower i byłem na krótkiej przejażdżce - póki co po mieście. Jest OK :). Faktycznie jak robiłem rundki testowe po osiedlowej ulicy to na nawrotach zahaczałem butem o koło, ale w trasie to się nie zdarza. A do krótszego roweru idzie się przyzwyczaić. Przy czym w chwycie górnym nie widzę piasty (tak chyba ma być?); w chwycie dolnym na prostych ramionach też nie widzę; dopiero w dolnym po ugięciu rąk (najbardziej aerodynamiczna pozycja) widzę piastę.

Ale będę jeszcze musiał dokładniej przyjrzeć się ustawieniom siodełka.

Rower jest katalogowym rozwiązaniem Canyona - to Ultimate CF SL 9.0 TEAM, ale w przyjemniejszej (jak dla mnie) wersji kolorystycznej deep black - grey.

P.S. Rower jest wygodny i śmiga jak rakieta ;p. Przy czym jak się "uprę" to mogę uderzyć kolanem w kierownicę (górną część) przy jeździe na stojąco i przy zdecydowanym bujaniu roweru. Ale bez spiny tak się nie dzieje, także spoko.

Rower zostaje. Dzięki za pomoc i rady.

#83 !Gunner!

!Gunner!
  • Użytkownik
  • 16 posts

Posted 26 May 2015 - 21:31

Z kolei ja mam 187cm i zgodnie z zaleceniem kalkulatora wziąłem L-kę (endurance al). Tez miałem mnóstwo watpliwości bo jestem na granicy rozmiarow (noga o 1cm dłuższa dawała rozmiar XL) i rownież zahaczam butem o przednie koło. Wymieniłem mostek na dłuższy 120 bo wydawało mi sie ze rama jest za mała. Doradcy Canyona twierdzili ze rozmiar który mam jest właściwy ale nie byłbym sobą gdybym nie kombinował. I na koniec okazalo sie ze Canyon ma rację. Mostek wymieniłem z powrotem na ten oryginalnie montowany 110 i tak już zostało. Proponuje wiec zaufać doświadczeniu ludzi z Canyona i zostawić ten rozmiar który sugeruje kalkulator. Pozdrawiam.
  • pawel.zul likes this

#84 Adonis

Adonis
  • Użytkownik
  • 63 posts

Posted 27 May 2015 - 21:38

!Gunner! tez mam 187cm, noga 89cm. z kalkulatora wychodzilo mi L, ale zadzwoniłem do biura w Szczecinie i facet powiedział zebym wzial XL.

Tak tez zrobiłem. Rower dostałem dwa dni temu i poki co tylko zlozylem i przejechałem się na parkingu pod blokiem.

musze kupic buty w tym tygodniu i zrobić dluzsza przejazdzke.

Poki co jednak wydaje mi się ze rower spokojnie mi pasuje. Jest to moja pierwsza szosa i podejrzewam ze L tez by mi pasowalo:)

#85 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 May 2015 - 21:48

"dopiero trzeci rower jest dopasowany idealnie"...

Coś w tym jest :)

#86 !Gunner!

!Gunner!
  • Użytkownik
  • 16 posts

Posted 27 May 2015 - 22:11

!Gunner! tez mam 187cm, noga 89cm. z kalkulatora wychodzilo mi L, ale zadzwoniłem do biura w Szczecinie i facet powiedział zebym wzial XL.
Tak tez zrobiłem. Rower dostałem dwa dni temu i poki co tylko zlozylem i przejechałem się na parkingu pod blokiem.
musze kupic buty w tym tygodniu i zrobić dluzsza przejazdzke.

Poki co jednak wydaje mi się ze rower spokojnie mi pasuje. Jest to moja pierwsza szosa i podejrzewam ze L tez by mi pasowalo:)

No proszę, ja rozmawiałem z tym samym oddziałem i jak rozumiem z tymi samymi ludźmi i mi polecono L-kę. Dodam ze noga ta sama. Opinii na temat wyboru właściwego rozmiaru gdy jest sie na granicy rozmiarów jest całe mnóstwo. Wyszedłem z założenia ze łatwiej z mniejszej ramy zrobić większy rozmiar niż odwrotnie. Czy słusznie?? Pożyjemy zobaczymy ;))) Życzę pozytywnych wrażeń i wielu kilometrów :)

#87 Kot

Kot
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądIrlandia

Posted 28 May 2015 - 21:19

Ja w kalkulatorze Canyon miałem S. Kiedy dodawalem jeden cm, tylko w długości nogi to wychodziło M.
Zadzwoniłem do biura w Polsce i Pan zapytał mnie jaki mam wzrost, odpowiedziałem, że 177 i zasugerowano mi ten większy. Zamówiłem tak jak mi doradzono.

#88 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,185 posts

Posted 01 September 2015 - 11:13

Witam,

Mam 182 cm wzrostu, długość nogi 87 cm.

Byłem przekonany, że Canyon Endurace w rozmiarze L będzie odpowiedni

https://www.canyon.c...ace-cf-9-0.html

i taki chciałem zamówić. Jednak wcześniej zadzwoniłem do biura obsługi i otrzymałem informację, że  M-ka będzie lepsza, że

w przypadku L-ki piórowa sztyca będzie tylko centymetr powyżej minimum (ma minimum i maximum).

Aktualnie jeżdżę na Felcie Z5 w rozmiarze 56 z fabryczną sztycą (25 mm przesunięcia) i mostkiem (100 mm)

https://www.feltbicy...durance/z5.aspx

I teraz nie bardzo wiem, który rozmiar wybrać: L czy M, chciałbym kupić od razu dobrze, a nie  się bawić w odsyłanie.

#89 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,019 posts
  • SkądBrzesko

Posted 01 September 2015 - 11:15

Oczywiście, że M. Ja mam centymetr więcej od Ciebie, noga podobnie i nie wyobrażam sobie jeździć na kobyle L'ce :) 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#90 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,185 posts

Posted 01 September 2015 - 11:29

Dzięki za odpowiedź.

Mimo wszystko ciężko mi przychodzi oswoic się z myślą, że tak krótki rowerek będzie odpowiedni.

#91 zennez

zennez
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 02 September 2015 - 10:27

Jak to jest z rozmiarami ram, jeśli np Dari ma 182cm i 87cm nogę, to na rowerze o rozmiarze M, czy L będzie miał bardzie agresywną, pochyloną pozycję?

#92 vvoyteq

vvoyteq
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 25 November 2015 - 13:27

Ja mam 182cm i 86cm nogę kalkulator Canyon'a proponuje mi M, jak zwiększę rozmiar nogi do 87cm pokazuje L.

Ciężka decyzja, na infolinii Canyona doradzili mi M. 

Rozum podpowiada mi L ale serce-Canyon M.

Może coś doradzicie?

#93 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 November 2015 - 13:40

Klasyczny błąd wynikający ze stosowania z wszelkich kalkulatorów.

Dłuższa noga = krótszy tułów, prawda?

A więc dlaczego przy krótszym tułowiu kalkulator proponuje Tobie dłuższą ramę?

Który dokładnie model Ciebie interesuje? Spróbuję rzucić okiem i coś podpowiedzieć.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#94 vvoyteq

vvoyteq
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 25 November 2015 - 13:46

Zastanawiam się nad modelami:

ULTIMATE CF SL 7.0
ENDURACE CF 7.0

Mają troszeczkę inną geometrię i długości rury efektywnej. 

#95 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 25 November 2015 - 13:51

jeżeli będziesz się chciał ścigać to ultimate M

jeżeli rekreacja to endurance L

taka moja subiektywna opinia :)

#96 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 November 2015 - 14:00

Jestem tego samego zdania.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#97 vvoyteq

vvoyteq
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 25 November 2015 - 14:11

Dziękuję za podpowiedź jednak rozum wygrywa biorę L.

#98 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 November 2015 - 14:19

A ja przy tym wzroście wziąłbym M. W "turystycznym" Endurance też przyda się trochę bardziej wygodna, wyprostowana pozycja.

#99 vvoyteq

vvoyteq
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 25 November 2015 - 14:27

Wydaje mi się że przy ENDURACE nie ma za dużej różnicy między M a L.

Kiedyś ścigałem się na 57cm ale to były inne czasy :)

#100 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,185 posts

Posted 25 November 2015 - 14:38

A czy nie jest tak, że właśnie w rozmiarze L pozycja będzie bardziej wyprostowana ze względu na wyższą główkę ramy i "korzystniejszy"

stosunek stack/reach?

I tak na marginesie: również zastanawiałem się mocno nad Canyonem Endurace (nawet pytałem w tym temacie), ale -ze względu na spore wątpliwości co do właściwego dobrania rozmiaru- ostatecznie skończyło się na BH Quartz.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: rozmiar ramy, canyon