Napisano 26 maj 2015 - 21:25
Przy twoich wymiarach i zamieszczonym zdjęciu tylko M. Jeśli wziąłbyś L sztyca byłaby zbyt głęboko w ramie, a siodełko nisko, dziwnie to wygląda we współczesnych szosówkach. Ewentualnie możesz dać dłuższy mostek, jeśli wydaje ci się że rower jest "krótki".
Ja też zahaczam butem o koło, ale tylko na postoju jak próbuję czy się da
W "realnej" jeździe nigdy się to nie zdaża. Po prostu nie wykonuje się tak mocnych skrętów kierownicą, a jeśli już to przy małej prędkości i nie z nogami na godzinie 9-15 Wbrew pozorom jakaś technika jazdy na szosie też obowiązuje i takie ustawienie nóg upośledza równowagę w ostrym zakręcie.
PS. Kupiłeś samą ramę i składałeś? Bo katalogowo nie widzę Canyona w takiej specyfikacji
Słuszne spostrzeżenia
Za Waszą radą zostawiłem rower i byłem na krótkiej przejażdżce - póki co po mieście. Jest OK . Faktycznie jak robiłem rundki testowe po osiedlowej ulicy to na nawrotach zahaczałem butem o koło, ale w trasie to się nie zdarza. A do krótszego roweru idzie się przyzwyczaić. Przy czym w chwycie górnym nie widzę piasty (tak chyba ma być?); w chwycie dolnym na prostych ramionach też nie widzę; dopiero w dolnym po ugięciu rąk (najbardziej aerodynamiczna pozycja) widzę piastę.
Ale będę jeszcze musiał dokładniej przyjrzeć się ustawieniom siodełka.
Rower jest katalogowym rozwiązaniem Canyona - to Ultimate CF SL 9.0 TEAM, ale w przyjemniejszej (jak dla mnie) wersji kolorystycznej deep black - grey.
P.S. Rower jest wygodny i śmiga jak rakieta ;p. Przy czym jak się "uprę" to mogę uderzyć kolanem w kierownicę (górną część) przy jeździe na stojąco i przy zdecydowanym bujaniu roweru. Ale bez spiny tak się nie dzieje, także spoko.
Rower zostaje. Dzięki za pomoc i rady.
Napisano 26 maj 2015 - 21:31
- pawel.zul lubi to
Napisano 27 maj 2015 - 21:38
!Gunner! tez mam 187cm, noga 89cm. z kalkulatora wychodzilo mi L, ale zadzwoniłem do biura w Szczecinie i facet powiedział zebym wzial XL.
Tak tez zrobiłem. Rower dostałem dwa dni temu i poki co tylko zlozylem i przejechałem się na parkingu pod blokiem.
musze kupic buty w tym tygodniu i zrobić dluzsza przejazdzke.
Poki co jednak wydaje mi się ze rower spokojnie mi pasuje. Jest to moja pierwsza szosa i podejrzewam ze L tez by mi pasowalo:)
Napisano 27 maj 2015 - 22:11
No proszę, ja rozmawiałem z tym samym oddziałem i jak rozumiem z tymi samymi ludźmi i mi polecono L-kę. Dodam ze noga ta sama. Opinii na temat wyboru właściwego rozmiaru gdy jest sie na granicy rozmiarów jest całe mnóstwo. Wyszedłem z założenia ze łatwiej z mniejszej ramy zrobić większy rozmiar niż odwrotnie. Czy słusznie?? Pożyjemy zobaczymy )) Życzę pozytywnych wrażeń i wielu kilometrów!Gunner! tez mam 187cm, noga 89cm. z kalkulatora wychodzilo mi L, ale zadzwoniłem do biura w Szczecinie i facet powiedział zebym wzial XL.
Tak tez zrobiłem. Rower dostałem dwa dni temu i poki co tylko zlozylem i przejechałem się na parkingu pod blokiem.
musze kupic buty w tym tygodniu i zrobić dluzsza przejazdzke.
Poki co jednak wydaje mi się ze rower spokojnie mi pasuje. Jest to moja pierwsza szosa i podejrzewam ze L tez by mi pasowalo:)
Napisano 01 wrzesień 2015 - 11:13
Witam,
Mam 182 cm wzrostu, długość nogi 87 cm.
Byłem przekonany, że Canyon Endurace w rozmiarze L będzie odpowiedni
https://www.canyon.c...ace-cf-9-0.html
i taki chciałem zamówić. Jednak wcześniej zadzwoniłem do biura obsługi i otrzymałem informację, że M-ka będzie lepsza, że
w przypadku L-ki piórowa sztyca będzie tylko centymetr powyżej minimum (ma minimum i maximum).
Aktualnie jeżdżę na Felcie Z5 w rozmiarze 56 z fabryczną sztycą (25 mm przesunięcia) i mostkiem (100 mm)
https://www.feltbicy...durance/z5.aspx
I teraz nie bardzo wiem, który rozmiar wybrać: L czy M, chciałbym kupić od razu dobrze, a nie się bawić w odsyłanie.
Napisano 25 listopad 2015 - 13:40
Klasyczny błąd wynikający ze stosowania z wszelkich kalkulatorów.
Dłuższa noga = krótszy tułów, prawda?
A więc dlaczego przy krótszym tułowiu kalkulator proponuje Tobie dłuższą ramę?
Który dokładnie model Ciebie interesuje? Spróbuję rzucić okiem i coś podpowiedzieć.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 25 listopad 2015 - 14:38
A czy nie jest tak, że właśnie w rozmiarze L pozycja będzie bardziej wyprostowana ze względu na wyższą główkę ramy i "korzystniejszy"
stosunek stack/reach?
I tak na marginesie: również zastanawiałem się mocno nad Canyonem Endurace (nawet pytałem w tym temacie), ale -ze względu na spore wątpliwości co do właściwego dobrania rozmiaru- ostatecznie skończyło się na BH Quartz.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rozmiar ramy, canyon
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Nasze rowery →
Canyon Grail Cfr Mars AttackNapisany przez sargento , 29 paź 2024 canyon, grail, shimano grx |
|
||
Giełda →
Sprzedam - linki do allegro, olx, itp. →
Czapka Arkea Samsic / Canyon / EkoiNapisany przez tomicher , 28 lis 2022 czapka, arkea samsic, trucker cap i 2 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Nasze rowery →
Canyon Ultimate Cf SlxNapisany przez Gosc_adazz_* , 28 lis 2020 canyon, canyonultimate, di2 i 1 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Szosa Endurance/gravel Do 6000Zł?Napisany przez Sevbike , 08 paź 2020 canyon, endurace, endurance i 2 więcej |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Pytanie Odnosnie Rozmiaru Ramy / Maly ProblemNapisany przez noobz , 08 wrz 2020 rozmiar ramy |
|