Kultowy Jaguar~!!!
#81 Gosc_dulczas_*
Napisano 05 grudzień 2009 - 09:13
Ja nie patrze w skali makro jak ty tylko mikro...
Co do wyrobow z Prlu to....
Bylem u jednego kolesia z Cottbus kolarza reprezentacji nrd ktory twierdzil (tu sie zgadzam) ze diamanty mifki simsony byly o niebo lepsze niz szajs z bundesrepubliki.
Tak tez bylo z naszymi rowerkami....pancerne skladaki w niczym nie ustepowaly swoja szajsownoscia od wyrobow zachodnich.
Byle makaroniarz smiga na węglu za 3500 euro a u nas pół rowerowej polski obsrywa sie na widok holenderskich damek ciezkich jak nieszczescie. Kiedys rozebrałem oslone lancucha takiego czegosc i wyciagnalem lancuch jak od snopowiazalki a nie eleganckiego roweru.
U nas brak kultury rowerowej zmusil zzr do obnizenia lotów notabene skladaczki w niczym nie ustepowaly szajsownoscia wyrobom zza iron curtain.
W okresie tzw cudownego dwudziestolecia produkowalismy jakies pancerniaki jak łucznik albo szajs jak kaminski ....porównaj to do wyrobow angieslich albo francuskich tego okresu.
Jak mi wpada jakis polski obiekt z 20-lecia to jest zdezelowany do granic...luzne suporty poprzeciagane lancuchy zniszczone zebatki.....itp a wystarczylo kiedys poprostu poregulowac luzy...naciagnac....nasmarowac.
U nas brak jest kultury rowerowej i tyle.....dlatego romet zszedł na psy tzn na holendry
[ Dodano: 2009-12-04, 22:17 ]
Klamkomanetki to pierwsze próby umieszczania w kierownicy manetek przerzutek.Czemu potem od tego odstąpiono??? Na rzecz umieszczanych na ramie!!Nie wiem.[/quote]
Byly kolarz twierdzil ze byly no ten tego....nieergonomiczne. Przy upadku sie poprostu łamały i był gips!!![/quote] Przemyslałem sprawę i jestem skłonny zgodzić sie z teoria nieergonomicznosci tego rozwiązania przy tym kształcie kierownicy!!!
Dodge!!!Dokonałeś reasumpcji tego wszystkiego o czym pisałem w moich postach i co potwierdzaja załączone zdjęcia mego Jaga!!Dzieki Ci za to bo uważam,że mamy rację.Ludzie w Polsce mało widza świata i nie mają porównania więc myslą,że zachodnie to juz jest najlepsiejsze, a nasze najstraszniejsze!!A rzeczywistość jest, jaka jest.Niekiedy gorsza,a niekiedy lepsza!!Pozdrawiam!!!
#82 Gosc_Dodge_*
Napisano 05 grudzień 2009 - 18:33
A my co? Jedziecie?
Warunek ...posiadanie starej kolarki....huragan/jaguar sie wpisuje jak nic w formule tego wyscigu.
Napisano 05 grudzień 2009 - 19:20
W każdym razie ja spoko.
Chyba w bawełnianych gaciach nie każą jechać, bo przywykłem jednak do tych nowoczesnych materiałów. 8-)
#84 Gosc_Dodge_*
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:27
Tutaj przeczytasz regulamin...ale wypadaloby tez historycznie wygladac a sztucznie...
Sadze też ze warto zaatakowac romet o maly sponsoring w ramach ksztaltowania wizerunku marki.
Tak wiec do dziela forumowicze ...deadline to poczatek pazdziernika. Ale trza sie zglosic wczesniej.
Ja moge 2 osoby zabrac moim wozkiem
to tyle!!!!
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:34
Napisano 06 grudzień 2009 - 16:48
Napisano 06 grudzień 2009 - 17:20
Napisano 06 grudzień 2009 - 18:51
Oglądałem galerię. zajefajne. Nawet pilotuje samochód odpowiedni do epoki. I to chyba nie taki z przed 40 lat tylko trochę więcej. Trzeba będzie na bazarach rozglądnąć się za jakimiś zabytkowymi gaciami. Hahahahah
Albo z krawcową pogadać co by mieć jakieś swoje odpowiednie. Z jakim orłem czy cóś
#89 Gosc_Dodge_*
Napisano 06 grudzień 2009 - 19:30
Jeszcze kilka zdjec mojego gorszego jaga. Takze jak i poprzedni sygnowany i pafaro i zzr.
Zwróccie uwage na typowe wezly jaguarowskie zupelnie inne niz w huraganie...i późnych huraganopodobny jagach. Fajna jest tez inwencja tworcza wlasciela czyli uazurowenie wienca korby. nawet fajnie wyglada.
Mufy sa odrobione jak u jubilera....poprostu extra. W styczniu sie za niego wezme. najwiekszy problem to ten dziwny metalik na ramie...ale damy rade!
Obiecuje solennie iformowac zdjeciowo o postepach renowacji....A propos mam kilka zbednych fantów do huragana/Jaguara jak co chcecie to piszcie
Napisano 06 grudzień 2009 - 20:10
Ja całego Jaguara chcę uzbierać
Napisano 06 grudzień 2009 - 21:19
o zastruganym kiju od szczotki wbitym od dołu w widelec.Może być wbite(wklejone)też coś innego .Ten trik (stosowany przez Romet) niejednemu życie uratował.
Nie ma nic bardziej niebezpiecznego niż odjeżdżający widelec . Materiały i sposoby lutowania pozostawiały w tych latach wiele do życzenia. Kawałek drewna zabezpieczał przed nagłym odjechaniem przedniego koła i umożliwiał wyhamowanie roweru
Trzon widelca jest jest jedynym miejscem w klasycznym zestawie rama-widelec ,który nie jest zdublowany. Nagłe pęknięcie grozi bardzo poważnymi konsekwencjami
#92 Gosc_Dodge_*
Napisano 06 grudzień 2009 - 22:22
Fakt ze zawsze zastanawiało mnie ten kołek....w sztycy. Myslałem ze to z powodów technologicznych albo brudnych....
Mam kilka rowerów z 1900-1920 i tam w ramach widywałem korki wewnatr rur (ramy lakierowane zanurzeniowo wiec nie chceili aby lakier asfaltowy krazyl po profilach wewnetrznych) ale tutaj kolek do lakierowani mi nie pasował....no no!!!!
Teraz już wiem!!!!
Napisano 06 grudzień 2009 - 23:32
Nie mogę nie zadać pytania : czy jazda starym Wichrem, niesie za sobą realne ryzyko ułamania widelca? To mój rower zimowo-miejski. W tym roku około 2500 tysiąca przebiegu, wcześniej w moich rękach może z 1000. Mam 70 kg. Czy ryzyko pęknięcia związane jest raczej z wadliwym egzemplarzem czy było dla polskiej produkcji określone np na 10000 km. i widelec do zmiany? Kolarze amatorzy potrafią wykręcać takie przebiegi w rok, mam nadzieję że w treningach na torze te ramy nie były makabrycznie katowane, tylko "juniorsko" sądząc z napisu predom romet - chyba mocniejsi zawodnicy miewali już wtedy lepsze rowery. Nie chodzi mi o odpowiedź kiedy pęknie - raczej jakieś statystyczne uwagi czy to pękanie było od przypadku czy realnie widelec mam do zmiany jeżeli mi życie miłe. No i co założyć do Wichra żeby tak tłumiło i miało taką samą geometrię. Karbon pasuje do muf równie dobrze jak nowożytne stalowe widelce.... A staruszki bedą pewnie tak samo "pewne" jak oryginał....
Dzięki za ewentualne wskazówki
Napisano 07 grudzień 2009 - 16:29
Napisano 07 grudzień 2009 - 19:50
A swoją drogą właśnie tam nad kołem najczęściej jest dziura, brudzi się to, woda na to pryska i w przypadku stali to może być nieciekawie przez korozję. Właśnie moje poszły nie z powodu jakiegoś słabego lutu tylko przez korozję. Na tym przełomie gdy go potem oglądałem to widać było że pęknięcie było już dużo wcześniej i zdążyło skorodować.
#97 Gosc_Dodge_*
Napisano 09 grudzień 2009 - 07:34
Pamietam wtedy sie o nim mowilo.
Ja jestem fanem mtb a choc rowery szosowe lubie to ze strachu przed samochodami nie jezdze.
Prywatnie mam w kolekcji pinarello montello i na nim smigam dobrze za miastem. :mrgreen:
Napisano 09 grudzień 2009 - 17:28
Napisano 09 grudzień 2009 - 18:24
Zawsze trzeba się liczyc z tym ,że sprzęt odmówi posłuszeństwa , bądż walnie w najmniej odpowiednim momencie.
Zawsze staramy się wynajdywac do treningu takie trasy gdzie psy d.... szczekaja i jeżdzi jeden samochód na godzinę. Na szczęście jeszcze można je znaleść.
Do mtb nie ciągnęło mnie nigdy , mimo że startowałem nawet z powodzeniem w zawodach
Tylko szosa.
Napisano 09 grudzień 2009 - 19:22
Dobrze mówisz o sprzęcie.
Swoją drogą, jak jest młot to i kulkę zepsuje. O tym pojęciu technicznym w narodzie już było. Jest generalnie źle w tym względzie.
Drogi mało uczęszczane? Najbardziej je lubię. Troszkę mi tęskno za jakimś płaskim terenem, bo u mnie drogi wyglądają tak:
Gdzie bym nie jechał to mam pod górkę :-/