Skocz do zawartości

Kultowy Jaguar~!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
277 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Napisano 09 grudzień 2009 - 20:25

Oto kilka fotek zmojego pobytu w Italia - lago di Garda. Jak glupi pojechalem tam z deska bo ludzie mowili ze wiatr ze super warunki...Niestety to nie prawda:-((((

Ale makaroniarze gracko przestawili sie na roweryzm....trasy gorskie...tylko dla opancerzonych gladiatorów, drozki dla mtb no i doskonale traski dla szosowek ktorych bylo tu co nie miara.

Dołączona grafika

Co chwile powstaje tu jakas szosowa marka....i pewnie zaraz znika.
Uwiecznilem wiec powstanie supernowej o nazwie hersh. Nazwa taka sobie zwlaszcza ze na stronie internetowej barzmi to jak hershi.it czytaj her shit:-)))

Dołączona grafika

No i pelno tutaj sklepów zalozonych przez bylych zawodnikow.

Dołączona grafika

gdzie naprawiaja rowery pod chmurką i mimo upalu szybko i sprawnie. U nas gostek po godzinie niedoliczyłby sie srubokretów

#102 Gosc_dulczas_*

Gosc_dulczas_*
  • Gość

Napisano 09 grudzień 2009 - 20:45

http://images.google...ved=0CBYQsAQwAA
Zapraszam do mnie na Wysoczyzne Elbląska!!!!Urokliwy i prawie nieznany rejon Polski w którym można prawie wszystko.I na rowerze, i na nartach i na wodzie i na lądzie!!!!
Mój Jaguar w widelcu przednim ma wspawany kapsel metalowy i nie ma w sobie żadnego drewnianego kijka:):):)

#103 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 09 grudzień 2009 - 20:55

U nas gostek po godzinie niedoliczyłby sie srubokretów

Rowerów by się nie doliczył, srubokręty to pestka.
Dodge
A tak z ciekawości. Ile oni za te bicykle z plastiku wołali? Tak sobie na nie patrze i zdaje mi się że dokładnie takie same widziałem ostatnio w sklepie w Taunton, tyle że z inna nazwą.
Niby były jakieś z hiszpanii, ale pewnie chińczyki lepiły to-to.

Edit:
Dzisiaj swoich fotek już nie wkleję bo mam lenia, ale zapodaję linka na galerię znajomego :-)
Wszędzie idzie dojechać na rowerze :-)

http://www.pbase.com...in_glorious_hdr

#104 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2009 - 07:01

Patrz na strone www.hersh.it

[ Dodano: 2009-12-10, 17:57 ]
Z tymi obawami to troche przesadzilem. Jezdze sam na poźnym huraganie celowo troche zaniedbanym ale technicznie zrobionym. Po przepleceniu na obrecze od trekkinga (tylko taki ma podobno jeszcze 36 szprych i zalozeniu nieco grubszych opon daje sie niezle smigac. Inna kultura niz na traktorze (mtb) Latem wiec traskę na nasze ulubione jeziorko robimy regularnie na kolarkach.

#105 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 10 grudzień 2009 - 18:24

Popatrzyłem na stronę :-)

Without any compromise are our products:
superior and exclusive like our customers

By being a baby dragon I’m designated to be the guardian of treasures and beauties.

My heart is pure.

My spirit is wild.

HERSH is my war cry!

Jak mawia moja babcia.: Dobry bajer lepszy niż przeciętne studia. Skoro ludzie tyle płacą :lol:

#106 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2009 - 08:14

A jak myslales z tym bajerem....wlosi sa w tym dobrzy...zwłaszca północ.
Południe zawsze sie bierze najpierw do dzieła a później przemysli...

Swoja droga to ten tekst jest powalajacy...i to o kupie węgla

#107 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 11 grudzień 2009 - 19:21

No i to logo też zadybiste. Taki niby smok, podobny do?
No do robala jakiegoś raczej. Mogli się wysilić trochę.
Tak jak myślalem, te rowery to chyba z tej samej formy co w moim sklepie rowerowym stoją. Ale to tak jakoś z 8xrazy tańsze są :lol: te z rowerowego. Najdroższy rower jaki dzisiaj mieli to jakaś Orbea za ponad 2 tys. funtów. Tym hiszpanom to faktycznie coś bije na dekiel chyba.

#108 jarmarek

jarmarek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądLeszno Wlkp.

Napisano 11 grudzień 2009 - 21:41

Panowie!
Z sympatią wczytuję się w wasze rozmowy.
Sam, poźno bo późno, zacząłem bawić się w kolarstwo na Huraganie.
Wcześniej jeździłem na wycieczki, z dziećmi szkolnymi.
Przerzutka źle wyregulowana nie raz spychała łańcuch na szprychy :evil: Rama "odrapana", ale chciałem by zachować oryginalny wygląd.
Koła (alu na szytki) i przerzutkę zmieniłem.
Teraz mam Colnago, które kupiłem na "szrotach" za 120 zl.
Dzięki waszemu wątkowi wiem, że jest to oryginalne Colnago. Ma znak trefl na mufach :-) :-)

PYTANIE
Jakiej marki był rower Karola Wojtyły, może ktoś przypadkiem wie.
Podobno, z wyszukiwarki, marki radzieckiej. Jakiej konkretnie ?
W jakim muzeum go można zobaczyć.

Mam sentyment do do tego co było, a na co nie było mnie stać. :roll:

#109 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 11 grudzień 2009 - 22:29

Hmmm :-?
Wiem że papież miał kolarkę Colnago którą można obejrzeć w muzeum firmy. A jakie miał tam dawno temu to nie wiem :-( Jeżeli chodzi o lata 50-te

#110 RBT

RBT
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudzień 2009 - 22:34

Dulczas , może ty do tej pory nie wiesz że szytki przykleja się do obręczy?
Jaguar , Jaguarowi nierówny, bo różnica między sportem a Specialem była kolosalna .
Nie twierdzę , że mam taki sam rower jak Armstrong ,,Choć obydwa Treki na Dura Ace. Latek też mam tyle , że pamiętam jeszcze Jaguary z przednią przerzutką z wajchą na rurze podsiodłowej. Chwaliśz się sprzętem , dzielisz wątpliwościami , a potem objeżdżasz ludziktórzy odpowiadają.
Piotr rebe Zieliński -facet o dobrym kolarskim nazwisku który zaczął jeżdzić na szosówce bo rodzinnie zwyczajnie musiał ,a jazde na Jaguarach , Faworitach i Diamantach zaczynał pod ramą ( o ile młodzi jeszcze wiedzą co to znaczy)

Mozesz dla przypomnienia opisac kolor i konsystencje tego kleju do szytek???Ciekawe czy pamiętasz,złosliwy rebe!!!!

Co prawda pytanie było skierowane do Rebego ale myślę, że wolno mi będzie się włączyć do dyskusji. Klej do szytek z tamtych lat dokładnie pamiętam. Był koloru białego i nazywał się SKOROLEP. To pewne. O ile dobrze pamiętam tubka była koloru szarego.
W Twoim rowerze na pewno oryginalne są piasty i zaciski, korby i rama. Fajki były w tych rowerach dłuższe. Prawdopodobnie też oryginalne są klamki, natomiast pedały są bez wątpienia produkcji radzieckiej, identyczne leżą jeszcze u mnie na balkonie w szufladzie. Nie przypominam sobie również obręczy stalowych, ja miałem aluminiowe.
Na zakończenie uwaga dotycząca szytek. Jeździło się wówczas na radzieckich i niemieckich Kowalitach, które uważane były za lepsze. Otóż kiedy po dwudziestu kilku latach przerwy postanowiłem wrócić na szosę, odkurzyłem stojący w nieogrzewanym, opuszczonym garażu mój stary rower. Na jednym kole miał szytkę radziecką, na drugim zaś Kowalita. Rzecz nie do wiary, radziecka guma dała się napompować i można było na niej dalej jeździć, NRD'owska była całkiem spróchniała. Oczywiście nie używałem jej (złożyłem nowy rower na oponkach) lecz przeciąłem celem dokonania inspekcji wnętrza. Dętka była w idealnym stanie mimo upływu tylu lat w gorącu i mrozie.

#111 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2009 - 23:10

RBT,

mam calego nowego huragana na cynglach (nie lubie slowa szytki bo to rusycyzm) ruskich oraz drugiego na kowalitach i musze tobie przyznac racje kowality nie tyle spruchnialy co sie zmumifikowaly no i nie trzymaja powietrza. Ruskie...niech ci bedzie "szytki" держат давлене как положено. Руские если захотят могут зделат качественно!!

Chociaz jak mocno taka шытке napompowalem to появилась незаметно bojla i cala szytka chlasła z hukiem przy uciesze moich chlopaków.

Всем любителям "шыток" пионерский привет !!!! i dobranoc!!

#112 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 11 grudzień 2009 - 23:19

:-D
Tyle że ruskie mało kiedy chcą zrobić jakościowo. No chyba że chodzi o bombę

#113 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 12 grudzień 2009 - 15:11

A u mienia zalegajet przerzutka Charków wzorowanana Campie z lat siedemdziesiątych . Nówka , nie śmigana.
Ileż to człowiek ma tego szrotu.

#114 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 12 grudzień 2009 - 15:39

Szrot nie szrot a mnie się wydaje że klimatyczna rama ze szrotu plus trochę tych twoich szrotów Rebe , skrzynka browara, lakier w sprayu, kilka szmatek i papierów plus odrobina samozaparcia (ew. kilka kratek browara jak trudne zadanie) i takiego welocypeda można zrobić że za żadnym węglowcem koledzy szosowcy tak nie popatrzą.
:mrgreen:

Lubię takie coś

#115 jarmarek

jarmarek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądLeszno Wlkp.

Napisano 12 grudzień 2009 - 16:36

Panowie!
Tutaj zdjęcie kolegi, który rower kupił na szrotach za 40,-.
http://pixmania.vm6....00/60284441.jpg
Cenę wytargował, tłumacząc że szmelc i potrzebuje TYLKO ramy.
W domu rower rozebrał. Córka wymalowała ramę sprayem. Chromy niemieckie, błyszczą że widać w felgach błękit nieba.

Tak wygłąda rower Karola Wojtyły. Podobno radziecki...
http://www.rowertour...an Paweł II.jpg
Widziałem w TV estetyczny, zadbany rower.
Jaka marka?
Gdzie można go obejrzeć?
Czy znajdzie ktoś lepsze zdjęcie roweru?

Ja
niestety na kolarzówkę Huragan mogłem sobie "pozwolić" dopiero jak kuzyn wyjechał do USA, w latach 80-tych.
Wcześniej było tak
Dołączona grafika

Ten pierwszy rower ma drewniane felgi, wolnotryb i chyba hamulce jak do kolarzówki Zdaje się, że kierownicą początkowo był baranek.

"Z naiwną szczerością" Marek :lol:

#116 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 12 grudzień 2009 - 19:43

Panowie!

Tak wygłąda rower Karola Wojtyły. Podobno radziecki...
http://www.rowertour...an Paweł II.jpg

Zdaje mi się że to nie radziecki rower. Patrząc na zdjęcie wydaje mi się że patelnia ma cztery ramiona. No zabijcie ale nie mogę sobie przypomnieć w jakich rowerach takie stosowano. No i ta geometria taka nie do końca sowiecka jak na lata 50-te

#117 Gosc_Dodge_*

Gosc_Dodge_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2009 - 20:04

jarmarek....zdjecie w sepii absolutna klasa.
Rowerek przedwojenny - felgi (jak dla Ciebie..obręcze) drewniane były zbawieniem dla nieumiejacych centrowac koła.
Trzywarstwowa buczyna trzymala dopoki wlasciciel przeciagal ja regularnie pokostem.
Korba bydgoskiej FEMY no a kierownica obowiazkowa powinna byc pociagnieta falista rurą (kiedys myslałem ze to rura od maski pgaz) ale jak mi sie trafilo pare takich rowerkow okazalo sie ze byla specjalnie robiona do rowerów guma.

Bomba zdjecie ...leszczynskie firtle?

#118 jarmarek

jarmarek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądLeszno Wlkp.

Napisano 12 grudzień 2009 - 20:33

:-D "firtel" poznańska gwara.
Zdj. to chyba plac z drewnem, dziś magazyny GS na Spółdzielczej.
GUMA FALISTA :-) tak jest!

Co do roweru Karola Wojtyły,

JÓZEF CICHY - informacje z kraju i ze świata - Wiadomosci.gazeta.pl
Dziennikarzowi przyznał, że ma radziecką kolarzówkę. ... Dlaczego Wojtyła postawił na niego? - To był...Drażnił komunistów. Drażnił ich też ks. ...
info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/Józef+Cichy

Może źle zrozumiałem notatkę.
Wojtyła mógł mieć, tak jak analiza zdjęcia podpowiada, włoski. Studiował w Rzymie :roll:
Natomiast bp Józef Cichy miałby radziecką?
Brawo, lubię takich pasjonatów.

Podpowiedzcie mi Koledzy jakiś kuchenny sposób
Moje Colnago, jest nazbyt oryginalne. Mój Pewex :oops: By malować ramę.
Chromy na widełkach. O kapslu, lub kołku już wiem :-)
Jak
rozprawić się z miejscami gdzie występuje rdza.
:arrow: Większy kawalądek jest na spodzie rury poziomej. Papier ścierny, czy Fosol? Jak malować?
:arrow: Okolice przelotek na linki. Przeziera tam rdza. Oliwka? Jaka?

Dzięki :-)

#119 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 grudzień 2009 - 22:26

Panowie!
Tutaj zdjęcie kolegi, który rower kupił na szrotach za 40,-.

No a co? :-P Nie zdziwiłbym się, gdybym się dowiedział, że ten rower jest na starej Campie albo SH 600. Na złomach tyle rzeczy ciekawych się wala, że zwykły śmiertelnik nie ma o tym bladego pojęcia! :lol: Tylko trzeba regularnie chodzić :)
Jaguara też mam ze złomu, dałem za niego z 6 polskich głośników (niewiele warte, zresztą sam je mam za friko). Tylko szkoda, ze chyba ramę będę musiał wymienić. :evil:
Rebe, pokaż mi zdjęcie przerzutnicy XB3, ciekawi mnie jej wygląd w porównaniu z oryginalną Campagnolo. A jak z jakością wg. Ciebie wypada radziecki wyrób? Sporo gorsza od pierwowzoru?

#120 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 13 grudzień 2009 - 11:19

Na złomach tyle rzeczy ciekawych się wala, że zwykły śmiertelnik nie ma o tym bladego pojęcia! :lol: Tylko trzeba regularnie chodzić :)

Święte słowa :-)