Czyli jeśli zakłócenia sygnału nie są przyczyną, to powinno pomóc pozostawienie tylko jednego źródła danych: moc (jeśli nie używasz sterowania z Edge) lub tryb trenażera sterowanego. W Edge to drugie na ogół podłącza się automatycznie i obecnie nie ma przełącznika dezaktywacji, a tylko można usunąć trenażer, który i tak zostanie podłączony po kolejnym włączeniu (sygnalizowałem problem dla programistów beta garmina, może uwzględnią to w kolejnym firmware), na dodatek jeśli jest kilka trenażerów sterowalnych, to chyba nie ma możliwości wyboru czy włączenia tylko pożądanego.
Tak więc najpierw sugerowałbym sprawdzić jak działa podłączenie tylko przez profil trenażera ANT+ FEC. Jeśli prawidłowo, to super (wszystkie dane są transmitowane w tym profilu), to zapewnia zdecydowanie większe możliwości obsługi trenażera: wybór mocy docelowej, wybór oporu, wybór nachylenia, odtworzenie oporu kursu itd., jeśli nie, to podłącz trenażer jako miernik mocy ANT+, jeśli są problemy to będzie wskazywać na możliwe zakłócenia, wtedy usuń/deaktywuj miernik mocy ANT+ trenażera i podłącz miernik mocy trenażera przez BT.
------------------------------------------------
Aż porównałem ostatnie treningi, żeby sprawdzić, czy takie coś występuje w przypadku Direto XR. W związku z tym, że ostatnio ciągle jeszcze kręcę spokojne jazdy grupowe na Zwift, a nie treningi ERG, w których na ogół przerwy w kręceniu nie występują, to na 100% nie byłem pewny czy mam te spadki transmisji, czy zera mocy wynikają z zatrzymań kręcenia. Wczorajszy trening i analiza wykazuje, że spadków brak, trzy razy faktycznie schodzi do zera, ale na pewno w tym miejscu naciskałem "hamulec" (czyli parowanie w Zwift), żeby poczekać na resztę grupy. Co ciekawe w tych miejscach moc spadła do zera, kadencja przez 2 sekundy utrzymywała się z poprzedniej wartości i w trzeciej sekundzie wyzerowała się (zgodnie ze schematem ANT), "prędkość" spadała wraz ze spadkiem prędkości koła pasowego.
Czyli poprzednie spadki transferu wynikały z ustawionego u mnie kanału 10 nadawania WiFi - z automatu router sobie to ustawił i tak tablet, jak i smartfon nadawały na dużej mocy (słaby sygnał routera w pomieszczeniu gdzie trenuję) skutecznie zakłócając sygnał ANT - po ręcznej zmianie kanału znacząca poprawa, nawet jeśli sąsiedzi nadają na kanale 11 to dużych problemów nie widzę.
Połączony trenażer przez profil ANT+ FE-C (stąd brane również kadencja/prędkość), pomiar mocy trenażera przez ANT+. Dlaczego nie tylko sam profil trenażera? Korzystam z pola IQC (Power Slider) pokazujące na przesuwnej taśmie strefę mocy (dowolnie zdefiniowaną średnią), co jest bardzo praktyczne, niestety korzysta z danych miernika mocy, a nie pobiera danych z profilu FE-C. Muszę sprawdzić inne pola (np. Power Tools) czy któreś wykorzysta dane mocy pobierane przez profil FE-C.
W sprawdzanym pliku stwierdziłem tylko 3 razy kilkusekundowe zaniki danych prędkości. Co prawda te dane najchętniej bym w ogóle wyzerował bo psu na budę potrzebne dla mnie (tak, wiem - niektórzy bazują na tym jako dystansach serwisowych, aczkolwiek chyba lepiej używać czasu eksploatacji), stąd moja ciekawość, czy wiąże się to również z brakiem danych mocy przekazywanych w tym profilu FE-C. Chyba nie, bo dane kadencji były przekazywane poprawnie. Muszę zweryfikować .
Reasumując - wygląda na to, że problem przerw transmisji danych mocy dotyczy trenażerów Wahoo (pomimo incydentalnych sygnałów właścicieli innych trenażerów, ale tu myślę, że problemy leżą gdzie indziej np. w zakłóceniach sygnału) sparowanych z Edge poprzez dwa profile: mocy/trenażerowy FE-C. A właściwie na logikę biorąc, to profil mocy jest tylko odbiornikiem, tak więc raczej przyczyną będzie problem z obsługą profilu FE-C przez urządzenie Wahoo Kickr. Pytanie, czy wszystkie, czy tylko jakieś egzemplarze (np. ze starszym oprogramowaniem układowym)?
O ile ktoś korzysta z zewnętrznego pomiaru mocy, to tego pewno nie zauważył. Jak macie ochotę to sprawdźcie, czy tego typu problem występuje również u innych użytkowników. I czy występuje przy sparowaniu tylko przy sparowaniu moc/FE-C (przy czym moc przez ANT, moc przez BT - to też może być ważne), czy występuje przy użyciu tylko profilu trenażera FE-C, bądź tylko profilu mocy (w tym ANT i BT - patrz uwaga wyżej).