Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolarska etykieta

192 odpowiedzi w tym temacie

#61 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 23 marzec 2012 - 11:10

Cytat

ps: tak sobie przypomnialem - apropos machania, po przeczytaniu arta z linkow powyzej - juz mi sie zdarzalo ze jakas grupa kolarzy na zgrupowaniu w calosci mnie olewala - jade sam, macham pierwszy, z przeciwka 1o osob i nikt nie odmachuje. przykre, tacy pro, az mialem ochote pognic ich po jakis podjazdach, ale tez to juz byloby grube swirowanie...

i co byś zrobił ? pokazał im plecy w sytuacji gdy oni być może są na zwykłem rozjeździe i jada sobie w tlenie ?

Co wam tak przeszakdza że ktoś sie koła chyci ? Przecież za siodło was nie łapią ... A wam od razu w głowie pokazywanie kto jest lepszy. Chcecie się pościgać to jest już na szczęście w polsce pare okazji do tego. Tak jak spros pisał nie wiesz czy ktoś przypadkiem nie ma już w nogach 300 km a ty masz 30 i chcesz coś komuś udowadniać? Siądzie ci ktoś na koło to odwróć się zagadaj, może będzie miło a jak nie to jedź dalej swoje przecież nie jest ci cieżej z tego powodu że ktoś za tobą jedzie.

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#62 misthunt3r

misthunt3r
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądToruń/Warszawa

Napisano 23 marzec 2012 - 15:55

Ha, ja na razie roweruje tylko na uszosowionym góralu. I szczerze gdyby nie ten wątek nie wiedziałbym, że rowerzyści sobie machają.

Znam ten zwyczaj z biegania gdzie macham zawsze i każdemu - chce to odmachnie, nie to nie. Powodów może być wiele od choćby prozaicznego nie zauważenia, więc się nie przejmuję i macham swoje - w końcu pozdrowienie nawet kogoś kto mnie olewa nic mnie nie kosztuje.

Teraz bogatszy o wiedzę z forum zacznę machać i do kolarzy :)

#63 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 23 marzec 2012 - 16:13

wczoraj podczepiłem się koła ciągnika rolniczego, zwolniłem z lekka, uratował mi życie bo podjazd był długi jak ktoś zna to z klucz w stronę ogrodzienca a na dodatek wiało z przeciwka, traktorzysta nie miał nic przeciwko :mrgreen:

#64 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 23 marzec 2012 - 16:33

Co do machania zauważyłem że:
-w pl:
*kolaże mtb i szosowi rzadko się na przemian pozdrawiają
*szosowcy wzajemnie często
*MTB z MTB zależnie od nastroju i stroju :P
-w niemczech
*mtb i szosa witają się a nawet dołączają się biegacze :mrgreen:
*mtb z mtb rzadko bo nie mają na to czasu bo nie jeżdżą po ścieżkach a po szlakach gdzie musi być koncentracja
* szosowcy z szosowcami zależnie od dnia czasem każdy się przywita czasem żaden
- w angli
*szosa z mtb (i na odwrót) bardziej se podśmiechujce robią szosa że mtb po asfaltach zostaje z tyłu a mtb ze szosa pod górę ma męczarnie
* szosowcy amatorzy bardzo często machają ale bardziej pro już rzadziej (chodź ostatnio na jesieni jakiś team mnie mijał (co by nie powiedział że mnie łykną na śniadanie [5]) i pierwsi machnęli
* mtb z mtb często nawet sprzęt wzajemnie testują w ogóle się nie znając)

a co do siadania na kole mi się rzadko zdarza (wolę ciągnąć innych bo sam narzucam tempo ) ale ostatnio około tydzień temu miałem śmieszną sytuacje wracając z pracy po 40km zauważyłem że ktoś mnie goni myśle na nic łyknie mnie i pojeździe chwilę później patrze a on mi na kole usiadł na płaskim przez około 3km myślę no nic niech se jedzie jak mu prędkość pasuje. po tych 3 km był zjazd (bez kręcenia do 50km/h można) on na nim zaczyna mnie wyprzedzać, ja w duchu już się zaczynałem śmiać że se myśli "no to odpocząłem i lecę" ale chyba nie znał trasy bo po tym zjeździe jest 3,2km podjazdu który jest całkiem fajnie wchodzi w nogi (ja na zjeździe odpoczywałem przed nim) po chwili patrze a mój "kozak" już w połowie ma ciężko dojechałem go w połowie i jeszcze lekką nogą wyprzedziłem i już tyle mnie widział bo stwierdziłem że mam dość sił by dokręcić już do domu na wyższych obrotach

#65 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 23 marzec 2012 - 16:57

Cytat

wczoraj podczepiłem się koła ciągnika rolniczego, zwolniłem z lekka, uratował mi życie bo podjazd był długi jak ktoś zna to z klucz w stronę ogrodzienca a na dodatek wiało z przeciwka, traktorzysta nie miał nic przeciwko :mrgreen:

Ja kiedyś machałem traktorzyście z przycepą ale pięścią...bo jak go wyprzedzałem to akurat zaczął skręcać w lewo i bez migacza oczywiście (pewnie i tak nie działały, nawet nie wiem czy miał lusterko)...a ja ratowałem się skokiem przez na szczęście lekki rów i wjazdem do lasu :mrgreen: Facet odmachał ..nawet coś tam pozdrawiał :mrgreen: ale szkoda mi było czasu na dłuższą konwersację...

#66 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 marzec 2012 - 21:31

Czytając wszystkie posty mam wrażenie, że z jednej strony narzekacie że ktoś nie macha a jednocześnie próbujecie ich tłumaczyć. A to bo on MTB, a to ujechany, a to nie miał internetu i nie wiedział, ....
Ja w kolarstwo bawiłem się na poważnie około 25 lat temu i takiego zwyczaju nie było. Teraz po latach staram się wrócić do roweu i jadąc zwykłym góralem w zwykłych ciuchach machnął mi szosowiec na pięknym rowerze, profesjonalny strój. Oczywiście nie odmachnąłem bo działo się to tak szybko, że nawet jakbym chciał to nie zdążyłem. Kontynuując jazdę doszedłem do wniosku że prawdopodobnie jest to gest pozdrowienia wśród rowerzystów (podobnie pozdrawiają się kierowcy autobusów). Od tego momentu macham do innych kolarzy i nie zadręczam się myslami że ten czy inny mi nie odmachał. Ktoś chce to odmacha, inny nie świadomie lub nie i nic na to nie poradzimy.

#67 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 23 marzec 2012 - 22:51

Bawię się kolarstwem ponad cztedszieści lat jestem pasjonatem . Zawsze znajdziesz w trasie różnych ludzi - buraków , buców , obojętnych i najwięcej pasjonatów . Mamy swoją grupę szosowa ,pomagałem w tworzeniu grup MTB , często razem jezdzimy i pozdrawiamy sie, biegaczy też jak jadę wolniej i mam czas . . W trasie lubię jak się ktoś podczepi , pogada , czasem pomogę , czasem ktoś pomoże mnie . Dzięki uczestniczeniu w maratonach i organizowaniu małych wyścigów mam wielu znajomych w całej Polsce , czasem się spotykamy , czasem z kimś zupełnie obcym dogadujemy się wspólnych znajomych . Nasz światek nie jest taki wielki i często się tak zdarza . Z tego forum też sporo osób jechało ze mną lub u mnie .
P.S. Nortsam - ten zwyczaj istnieje od kiedy pamiętam , w Łodzi możesz zapytac Krzysia Sujkę , czy jeszcze starszego Janka Kudrę

#68 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 24 marzec 2012 - 17:10

Dzisiaj był szał ciał , bo w okolicach , w których trenuje gdzie nie mijam zwykle nikogo mijałem 4 kolarzy , a i jeszcze kilku widziałem jak przejeżdżali innymi ulicami w większych odległościach. Na 4 pozdrowienia odpowiedziało trzech. Mijałem również parę gości na mtb i oni jako pierwsi machali więc odwzajemniłem to.
Ale najbardziej w tym wszystkim lubię dzieci. Hmmm, dziwnie to zabrzmiało.... :mrgreen: Chodzi o to ,że one najczęściej do mnie machają. Dzisiaj np. jeden chłopak się ze mną ścigał. Później z mijającego mnie fiata machało dziecko , a później kiedy się zatrzymali po raz kolejny rzuciło do mnie cześć. Podbudowało mnie to bardzo. :-)

#69 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2028 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 24 marzec 2012 - 18:47

Wczoraj jechałem i przed bramą domu stało dwóch chłopaczków młodszych 14-15 lat na oko. Ja sobie jadę a Ci zaczęli klaskać :) (w sensie pozytywnym bo to idzie zauważyć ;)) Pomachałem im a oni mi i pojechałem:)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#70 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 24 marzec 2012 - 18:52

A mnie i kumpla dzisiaj od pedałów przez okno samochodu wyzywali. Fajnie.
A wczoraj kilka tirów za mną trąbiło w paru miejscach...

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#71 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2012 - 20:23

A do mnie kiedyś chłop w pewnej wiosce krzyczał z podwórka: "Ty, za robotę byś się lepiej wziął! A ty wiesz co to jest gospodarka?"

#72 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 24 marzec 2012 - 20:45

Cytat

co do jazdy na kole - sam wlasnie doswiadczylem niedawno meczac sie pod wiatr ze obracam sie a tu cichaczem za mna koles pomyka ;) ja nic nie powiedzialem, dojechalismy do skrzyzowania, stop i poszedlem calym ogniem, wystarczylo kilka minut i 'problem' mialem z glowy ;) a przy okazji fajnie sie przepalilem

No to ja miałem podobną historię tylko że koleś porządny szosowiec przecenił swoje siły. Widocznie patrząc na mojego 20-kilogramowego trekinga myślał że padnę po kilometrze szybszej jazdy :-)
edit: nie porządny tylko "prawdziwy" , porządny to by mnie zaraz urwał...

#73 Mateusz84

Mateusz84
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marzec 2012 - 21:34

Trafiłeś na dupka, koniec, kropka

#74 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 marzec 2012 - 21:49

Cytat

P.S. Nortsam - ten zwyczaj istnieje od kiedy pamiętam , w Łodzi możesz zapytac Krzysia Sujkę , czy jeszcze starszego Janka Kudrę

Nie omieszkam. Najbliższe spotkanie na starcie wyścigu Solidarności i Olimpijczyków w Łodzi 4 lipca

#75 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 24 marzec 2012 - 21:59

Cytat

Cytat

Nie omieszkam. Najbliższe spotkanie na starcie wyścigu Solidarności i Olimpijczyków w Łodzi 4 lipca

o ile nie będzie na ustawce w tym czasie ;)

u2250y2014v3.gif

#76 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 marzec 2012 - 22:05

Cytat

o ile nie będzie na ustawce w tym czasie ;)

to jest wtorek. Pan Kudra z reguły jest na starcie lub na mecie, w zależności od roku. W tym roku start jest w Łodzi

#77 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 24 marzec 2012 - 22:08

a no to chyba że tak :)

u2250y2014v3.gif

#78 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 marzec 2012 - 23:02

Cytat

A do mnie kiedyś chłop w pewnej wiosce krzyczał z podwórka: "Ty, za robotę byś się lepiej wziął! A ty wiesz co to jest gospodarka?"

Heh rozbawil mnie tekst tego chlopa hehe .... ;-)

#79 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 25 marzec 2012 - 02:21

Przypomniała mi się śmieszno/straszna anegdotka a propos "podczepiania się".
Otóż wracałem kiedyś z pracy z dużym 50 litrowym plecakiem z ubraniami na zmianę, które uzbierały się po tygodniu w pracy gdy zobaczyłem przed sobą innego kolarza. Akurat skręcił z prawej w drogę, którą jechałem kilkaset metrów przede mną. Byłem już blisko domu, więc pomyślałem że może ktoś z okolicy to nawiążę znajomość dogoniłem go, ale gdy się odwrócił nie zdążyłem wydobyć z siebie słowa bo gdy tylko mnie zauważył z miejsca przyśpieszył z 25 km/h do 40 km/h. Droga biegła wtedy już przez miasto, sporo wyjazdów z posesji, w pewnym momencie zaczął się niezły wyryp, ale nie mogłem liczyć, że kolarz jadący przede mną będzie mi pokazywał dziury. Postanowiłem więc trzymać się na dystans i puściłem go trochę do przodu. W dobrym momencie bo właśnie wpadł na rondo tuż przed samochodem, który zahamował z piskiem opon, a kierowca dopiero po kilku sekundach oszołomiony nacisnął na klakson.
I to jest właśnie zachowanie, którego nie rozumiem :lol:

#80 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marzec 2012 - 16:01

eeee dzisiaj jeden machał w zielonym stroju na trasie Kraków - Oświecim chyba , koło Garlicy Duchownej w lesie , ja leciałem do Krakowa, no i to był tylko jeden , drugi jakiego spotkałem , był młody i dumny ze swojej szosy i patrzył jakby ufo zobaczył pedzące 50-siątką pod autostradą.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy