sredni puls ...
Napisano 25 kwiecień 2011 - 08:33
48 z rana.
Poważnie, chyba coś nie tak z planem treningowym, skoro organizm nie może przeprowadzić procesów adaptacyjnych co objawia się miedzy innymi niskim pulsem spoczynkowym. Możliwe, że to również niedobór potasu. Więcej warzyw i mleka.
Gosc_kobrys_*
Napisano 25 kwiecień 2011 - 10:08
Taki puls może też być objawem jakiegoś stanu zapalnego lub infekcji organizmu... lub przetrenowania!
Napisano 25 kwiecień 2011 - 19:32
Cytat
Panowie zmierzyłem dzisiaj po przebudzeniu puls spoczynkowy i wyszło mi 69 uderzeń na minutę.
Wydaje mi się to trochę dużo zwłaszcza ,że ostatnio zauważyłem ,że jest on większy niż zwykle.
Ostatnio tydzień trenowałem w poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek, sobotę ale wyszło z całego tygodnia 262 km.
Czy przy takim pulsie interpretować to tak ,że organizm jest przemęczony i potrzebuje przerwy ?
Wczoraj i dziś mam wolne od szosy ale jutro chciałem zrobić setkę.
Nie wiem czy mogę spokojnie jechać czy jednak nie zarzynać się i wtorek też odpuścić? :roll:
Tętno nie jest żadnym obiektywnym wskaźnikiem ... ani formy ani jej braku. Potrzeba lat by zgromadzić odpowiednie dane które pozwoliłyby na jakiekolwiek interpretacje. Ty jak widzę zacząłeś swoją przygodę z kolarstwem całkiem niedawno. Traktuj HR głownie w celach czysto informacyjnych. Najlepsze wyniki osiągniesz jeśli będziesz jeździł na "czuja" czyli oceniał swoje zmęczenie (mięśni i płuc w jakieś tam własnej skali) i później porównywał je z danymi z pulsometru. Tak samo z oceną zmeczęnia potreningowego. To czy jesteś zdolny do kolejnego efektywnego treningu generalnie mówi Ci twoj organizm a nie pulsometr. Istotne jest to czy po pierwsze odczuwasz bóle w mieśniach, lub masz "ciezkie" nogi, czy odczuwasz raczej apatie a może podekscytowanie kolejnym treningiem. Zwróć uwagę czy np. przejście po schodach jest dla ciebie zadnym wysiłkiem czy też może czujesz że przyspiesza ci oddech i grzeją się nogi. MOżna też zrobic kilka przysiadów rano i od razu będzie wiadomo czy wypocząłeś od ostatniego treningu czy może jeszcze nie. Metod jest mnóstwo ale ludzie zawsze szukają 100% pewności i myślą że urządzenia mogą zmierzyć poziom zmęczenia lub świeżości ... niestety tak nie jest ... dlatego zawsze polecało się zasadę "listen to your body"
Napisano 15 lipiec 2011 - 12:29
Czyli na jakim systemie się operować, z ksiazki "7 tygodni do doskonałosci" gdzie wyznaczamy maksymalne tetno, czy z "dogonic mistrza" wyznaczajac srednie tetno. Bo sie gubie z tym, chris raz pisze tak a raz tak, na czym lepiej polegac ?
Napisano 19 październik 2011 - 13:48
Napisano 19 październik 2011 - 14:06
Cytat
a ja mam pytanie z innej beczki - jak biegowe HRmax ma sie do tetna na rowerze?...
cytat za stroną bieganie.pl
Cytat
"Na przykład w pływaniu jest niższe niż w kolarstwie, w kolarstwie niższe niż w bieganiu, w bieganiu niższe niż w narciarstwie biegowym."
ale o ile to nie mam pojęcia, nie wiem czy są takie przeliczenia
edit: tutaj jeszcze coś znalazłem
Napisano 19 październik 2011 - 14:43
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Napisano 19 październik 2011 - 19:11
Cytat
U jednego będzie pięć, u drugiego 15. Zawsze będą różnice. To jest kolejna opinia i jednocześnie ta powinna być ostatnią....to zazwyczaj do 6 czy do 15? czekam niecierpliwie na kolejne opinie
bo to jednak spora roznica..
Napisano 19 październik 2011 - 20:00
Napisano 20 październik 2011 - 06:56
Moje tętno max to 205, tętno spoczynkowe 46 , średnie treningowe to ok 160 - jest to tętno, które od 2 lat mam podobne. Byłem na testach Friela. Dzięki temu wyznaczyłem sobie strefy treningowe na podstawie których "walczę" na treningach. Mam w planach wykonanie kompletnych badań wydolnościowych aby działać profesjonalnie no i sprawdzić moje wypociny - bez tego pulsometr jest tylko zegarkiem ;-)
Napisano 20 październik 2011 - 11:37

Napisano 20 październik 2011 - 12:01
Cytat
wydaje mi sie, ze moje HRmax rowerowe jest duzo nizsze od biegowego
Bzdura. HR max to HR max - maksymalne tętno jakie jest w stanie osiągnąć Twój organizm w czasie wysiłku i nie ma znaczenia czy biegniesz czy jedziesz na rowerze. Znasz swój HR max więc nie rozumiem problemu. Na forum znajdziesz pełno informacji w jakich zakresach tętna powinno się wykonywać różne rodzaje treningu kolarskiego. Na szybko wyguglałem coś takiego:
I - 60-65% tętna maksymalnego - jazda odpoczynkowa,trening regeneracyjny
II - 65-70% tętna maksymalnego - podstawowy trening wytrzymałościowy
III - 70-80% tętna maksymalnego - trening wydolności aerobowej (tlenowej)
IV - 80-85% tętna maksymalnego - trening progu mleczanowego
V - 86% + tętna maksymalnego - trening maksymalnej mocy tlenowej, zwiększenie maksymalnej VO2
Dodaj odpowiedź