Skocz do zawartości

sredni puls ...

364 odpowiedzi w tym temacie

#281 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 25 kwiecień 2011 - 08:23

Według użądzenia Holter moje najniże tętno to 33 :D

u2250y2014v3.gif

#282 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 25 kwiecień 2011 - 08:33

Nie wiem co wy jecie :mrgreen:

48 z rana.

Poważnie, chyba coś nie tak z planem treningowym, skoro organizm nie może przeprowadzić procesów adaptacyjnych co objawia się miedzy innymi niskim pulsem spoczynkowym. Możliwe, że to również niedobór potasu. Więcej warzyw i mleka.

#283 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2011 - 10:08

A może po prostu chłopaki nie wypoczęci jesteście jeszcze po treningu... puls spoczynkowy będzie wysoki jeśli np treningi przeprowadzacie do godziny 20 i w nocy nie prześpicie tych 7-8h...

Taki puls może też być objawem jakiegoś stanu zapalnego lub infekcji organizmu... lub przetrenowania!

#284 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 25 kwiecień 2011 - 11:35

Obstawiam przetrenowanie chociaż wcalę nie czuję zmęczenia.
To był mój pierwszy tak obfity treningowo tydzień i pewnie dlatego.
Jeszcze organizm nie przyzwyczaił się do takiej częstotliwości.

#285 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 25 kwiecień 2011 - 12:29

1.Mylisz pojęcia. Przetrenowanie to proces długotrwały, z którego ciężko się wychodzi.
2. Jak długo trenujesz? 69 uderzeń to puls spoczynkowy normalnego człowieka i 260 km przez tydzień raczej tego nie zmieni.

#286 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 25 kwiecień 2011 - 13:55

To mój pierwszy sezon.Zacząłem w marcu.
Jutro zmierzę kolejny raz. :roll:

#287 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 25 kwiecień 2011 - 19:32

Cytat

Panowie zmierzyłem dzisiaj po przebudzeniu puls spoczynkowy i wyszło mi 69 uderzeń na minutę.
Wydaje mi się to trochę dużo zwłaszcza ,że ostatnio zauważyłem ,że jest on większy niż zwykle.
Ostatnio tydzień trenowałem w poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek, sobotę ale wyszło z całego tygodnia 262 km.

Czy przy takim pulsie interpretować to tak ,że organizm jest przemęczony i potrzebuje przerwy ?
Wczoraj i dziś mam wolne od szosy ale jutro chciałem zrobić setkę.
Nie wiem czy mogę spokojnie jechać czy jednak nie zarzynać się i wtorek też odpuścić? :roll:

Tętno nie jest żadnym obiektywnym wskaźnikiem ... ani formy ani jej braku. Potrzeba lat by zgromadzić odpowiednie dane które pozwoliłyby na jakiekolwiek interpretacje. Ty jak widzę zacząłeś swoją przygodę z kolarstwem całkiem niedawno. Traktuj HR głownie w celach czysto informacyjnych. Najlepsze wyniki osiągniesz jeśli będziesz jeździł na "czuja" czyli oceniał swoje zmęczenie (mięśni i płuc w jakieś tam własnej skali) i później porównywał je z danymi z pulsometru. Tak samo z oceną zmeczęnia potreningowego. To czy jesteś zdolny do kolejnego efektywnego treningu generalnie mówi Ci twoj organizm a nie pulsometr. Istotne jest to czy po pierwsze odczuwasz bóle w mieśniach, lub masz "ciezkie" nogi, czy odczuwasz raczej apatie a może podekscytowanie kolejnym treningiem. Zwróć uwagę czy np. przejście po schodach jest dla ciebie zadnym wysiłkiem czy też może czujesz że przyspiesza ci oddech i grzeją się nogi. MOżna też zrobic kilka przysiadów rano i od razu będzie wiadomo czy wypocząłeś od ostatniego treningu czy może jeszcze nie. Metod jest mnóstwo ale ludzie zawsze szukają 100% pewności i myślą że urządzenia mogą zmierzyć poziom zmęczenia lub świeżości ... niestety tak nie jest ... dlatego zawsze polecało się zasadę "listen to your body"

#288 Gosc_Łukasz W._*

Gosc_Łukasz W._*
  • Gość

Napisano 25 kwiecień 2011 - 21:32

Bardzo mądra wypowiedź radnego

#289 acmatti

acmatti
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 15 lipiec 2011 - 12:29

witam, moze wcześniej już to wałkowaliście, ale zadam jedno proste pytanie, bo mam w domu dwie ksiazki Chrisa Carmichaela, i nie wiem na czym sie opierać !?
Czyli na jakim systemie się operować, z ksiazki "7 tygodni do doskonałosci" gdzie wyznaczamy maksymalne tetno, czy z "dogonic mistrza" wyznaczajac srednie tetno. Bo sie gubie z tym, chris raz pisze tak a raz tak, na czym lepiej polegac ?

#290 ioannahh

ioannahh
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • Skądwawa

Napisano 19 październik 2011 - 13:48

a ja mam pytanie z innej beczki - jak biegowe HRmax ma sie do tetna na rowerze? jasne jest dla mnie, ze rowerowe HRmax jest nizsze od tego podczas biegu, ale - no wlasnie, o ile? wg wzorow i FitnessTestu pulsometru Polar wychodzi mi tetno maksymalne ~200, ale widze ogromna roznice w wysilku na rowerze i w biegu. kiedy biegne na 80% hrmax lece w miare szybko, ale swobodnie - natomiast na rowerze to juz smierc w oczach 8-) a wiec jak to jest?

#291 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 październik 2011 - 14:06

Cytat

a ja mam pytanie z innej beczki - jak biegowe HRmax ma sie do tetna na rowerze?...

cytat za stroną bieganie.pl

Cytat

"Na przykład w pływaniu jest niższe niż w kolarstwie, w kolarstwie niższe niż w bieganiu, w bieganiu niższe niż w narciarstwie biegowym."

ale o ile to nie mam pojęcia, nie wiem czy są takie przeliczenia

edit: tutaj jeszcze coś znalazłem

#292 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 19 październik 2011 - 14:28

Osobiście średnie biegowe mam 165-173 zależnie od intensywności treningu, a kolarskie 150-160 zależnie od intensywności, ale na ogól 153-155

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#293 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 październik 2011 - 14:43

Generalnie przyjmuje się, że strefy biegowe są wyższe o około 6-8 uderzeń.

pzdr

#294 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 429 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 październik 2011 - 15:49

do 15 i u mnie to się sprawdza.

Pozdr.
R...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#295 ioannahh

ioannahh
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • Skądwawa

Napisano 19 październik 2011 - 19:01

...to zazwyczaj do 6 czy do 15? czekam niecierpliwie na kolejne opinie ;) bo to jednak spora roznica..

#296 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 19 październik 2011 - 19:11

Cytat

...to zazwyczaj do 6 czy do 15? czekam niecierpliwie na kolejne opinie ;) bo to jednak spora roznica..

U jednego będzie pięć, u drugiego 15. Zawsze będą różnice. To jest kolejna opinia i jednocześnie ta powinna być ostatnią.

#297 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 19 październik 2011 - 20:00

W moim przypadku tętna maksymalne się nie różniły, aczkolwiek to nie ma większego znaczenia, bo HrMax tak naprawdę nie jest mi potrzebny. Inna sprawa to kwestia tętna treningowego, gdy zaczyna się biegać wiadomo puls jest sporo wyższy, w moim przypadku było to przynajmniej kilkanaście ud/min. Ale to wynika raczej z tego że wysiłek przy bieganiu jest całkiem inny i trzeba organizm do tego przyzwyczaić. Więc na dłuższą metę jakbyśmy przestawili się na bieganie to pulsy w poszczególnych strefach nie różniły by się zbytnio, co najwyżej o kilka uderzeń.

#298 madagaskar

madagaskar
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 październik 2011 - 06:56

Ja opowiem jak jest w moim przypadku :
Moje tętno max to 205, tętno spoczynkowe 46 , średnie treningowe to ok 160 - jest to tętno, które od 2 lat mam podobne. Byłem na testach Friela. Dzięki temu wyznaczyłem sobie strefy treningowe na podstawie których "walczę" na treningach. Mam w planach wykonanie kompletnych badań wydolnościowych aby działać profesjonalnie no i sprawdzić moje wypociny - bez tego pulsometr jest tylko zegarkiem ;-)

#299 ioannahh

ioannahh
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • Skądwawa

Napisano 20 październik 2011 - 11:37

dzieki za odpowiedzi. wyglada na to, ze jednoznacznej odpowiedzi nie ma - a szkoda, bo chcialabym wiedziec, jak w miare obiektywnie okreslic strefy treningowe na rowerze. wydaje mi sie, ze moje HRmax rowerowe jest duzo nizsze od biegowego, ale.. no wlasnie - moze tylko mi sie wydaje i po prostu sie obijam na tym siodelku.. ;)

#300 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 październik 2011 - 12:01

Cytat

wydaje mi sie, ze moje HRmax rowerowe jest duzo nizsze od biegowego

Bzdura. HR max to HR max - maksymalne tętno jakie jest w stanie osiągnąć Twój organizm w czasie wysiłku i nie ma znaczenia czy biegniesz czy jedziesz na rowerze. Znasz swój HR max więc nie rozumiem problemu. Na forum znajdziesz pełno informacji w jakich zakresach tętna powinno się wykonywać różne rodzaje treningu kolarskiego. Na szybko wyguglałem coś takiego:

I - 60-65% tętna maksymalnego - jazda odpoczynkowa,trening regeneracyjny
II - 65-70% tętna maksymalnego - podstawowy trening wytrzymałościowy
III - 70-80% tętna maksymalnego - trening wydolności aerobowej (tlenowej)
IV - 80-85% tętna maksymalnego - trening progu mleczanowego
V - 86% + tętna maksymalnego - trening maksymalnej mocy tlenowej, zwiększenie maksymalnej VO2

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy