Skocz do zawartości

V max

434 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Twój V max mie¶ci siê w przedziale (606 użytkowników oddało głos)

Twój V max mie¶ci siê w przedziale

1. 51-60 km/h (123 głosów [20.23%])

Procent z głosów: 20.23%

2. 61-70 km/h (166 głosów [27.30%])

Procent z głosów: 27.30%

3. 71-80 km/h (178 głosów [29.28%])

Procent z głosów: 29.28%

4. 81-90 km/h (86 głosów [14.14%])

Procent z głosów: 14.14%

5. 91-100 km/h (35 głosów [5.76%])

Procent z głosów: 5.76%

6. 101-110 km/h (20 głosów [3.29%])

Procent z głosów: 3.29%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#221 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 wrzesień 2008 - 20:59

chyba w Brainiacu robili takie testy i z tego co pamietam to jazda tuz za tirem daje gorsze "efekty" niż kilka (nie pamietam dokladnie ile metrów) dalej... :>

#222 Gosc_Macgyver_*

Gosc_Macgyver_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2008 - 18:01

Niee, to było w Pogromcach Mitów. Fakt, że jadąc za tirem opór powietrza maleje i pozwala oszczędzić paliwo (lub też w przypadku rowerzysty - energię) potwierdzili w 100%. W eksperymencie stopniowo zmniejszali odległość między samochodem a tirem jadącym ~90 km/h... Zresztą co ja Wam będę pisał, sami sprawdźcie:

Drafting a Big Rig

Żeby nie było wątpliwości: szybkość podana w milach na godzinę, średnie spalanie w milach na galon, odległości w stopach.

Tu też wyjaśniona jest historia dlaczego

jazda tuz za tirem daje gorsze "efekty" niz kilka metrów dalej

(Ta sprawa nie dotyczy rowerzysty) ;-)

#223 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2008 - 20:38

średnie spalanie w milach na galon

Chyba odwrotnie :mrgreen: :mrgreen: ...
Pozdro!

#224 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 wrzesień 2008 - 22:14

niekoniecznie, czasem podają ile mil można przejechać na galonie...

#225 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2008 - 16:20

Heh, ciekawe, nie słyszałem jeszcze o tym...
Pozdro!

#226 mk345

mk345
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądInowrocław

Napisano 07 wrzesień 2008 - 20:30

Witam serdecznie forowiczów, moja max. prędkość szosówką z niewielkiej górki, boczna, niezbyt gładka droga, z wiatrem to 60,8 km/h. Oczywiście bez żadnego wspomagania za samochodem, itp. Pozdrawiam.

#227 Agamemnon88

Agamemnon88
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 12 wrzesień 2008 - 12:14

84,3 km/h za TIR-em...potem juz tylko smierc w oczach ... ;) a jak autobus PKS-u wyprzedzalismy to az ludzie z siedzen wstawali :D:D:D

#228 Gosc_kraiczk_*

Gosc_kraiczk_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2008 - 20:18

84,3 km/h za TIR-em...potem juz tylko smierc w oczach ... ;) a jak autobus PKS-u wyprzedzalismy to az ludzie z siedzen wstawali :D:D:D

Dlatego właśnie oprócz ostrego bardzo chciałbym mieć normalną szosówkę.
Może ktoś mi odpowie, bo chodzi mi po głowie ciągle taki pomysł żeby jechać za jakimś tirem na autostradzie,większość z nich jedzie ok.90km/h. Jak w przypadku takiej dłuższej jazdy zachowają się opony?I czy utrzymanie takiej prędkości jest możliwe?

#229 Agamemnon88

Agamemnon88
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 13 wrzesień 2008 - 20:29

Dlatego właśnie oprócz ostrego bardzo chciałbym mieć normalną szosówkę.
Może ktoś mi odpowie, bo chodzi mi po głowie ciągle taki pomysł żeby jechać za jakimś tirem na autostradzie,większość z nich jedzie ok.90km/h. Jak w przypadku takiej dłuższej jazdy zachowają się opony?I czy utrzymanie takiej prędkości jest możliwe?

Po pierwsze i najwazniejsze:
NA AUTOSTRADZIE OBOWIAZUJE CALKOWITY ZAKAZ PORUSZANIA SIE CYKLISTOW.
Jest o tym mowa w przepisach i jesli Cie policja namierzy....:/ nie bedzie za ciekawie. Odnosnie opon to raczej sie nie bedzie nic dzialo jesli predkosc bedzie utrzymywana, a odnosnie utrzymania predkosci, wszystko zalezy od przelozen jakimi kolega dysponuje =] jak za tym TIR-em jechalem to mialem w nogach straszny mlynek, ale moze jakos do 90 by dociagnal.
POZDR!

#230 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 wrzesień 2008 - 20:34

kolarze mają czsem więcej na zjazdach

nasza autrostrada koło Poznania jest monitorowana, i prosze nie psuć opini o kolarzach
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#231 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 wrzesień 2008 - 20:57

Tu coś z innej beczki
I jeszcz to To trzeba mieć niepokolei w głowie :-/ .

#232 Gosc_kraiczk_*

Gosc_kraiczk_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2008 - 09:26

nasza autrostrada koło Poznania jest monitorowana, i prosze nie psuć opini o kolarzach

Nie po naszej autostradzie, taki sposób jazdy wykorzystywałbym do podróżowania i to raczej nie w PL bo tu co parę kilometrów są bramki, ale np. przejechać Niemcy w ciągu 10 godz:)
Dlatego interesuje mnie czy to jest realne utrzymać taką prędkość. Oporu powietrza praktycznie brak więc z odpowiednimi przełożeniami powinno być ok tak wg mnie przynajmniej.
A opinię jak popsuję to przynajmniej nie w kraju nad Wartą :-P

#233 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2008 - 09:43

Po poznańskim odcinku autostrady śmigałem jak była w budowie, odcinek około 2km bez przerwy z górki, gdyby teraz można było tam śmignąć pewnie byłby ogień :mrgreen:

#234 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 październik 2008 - 13:50

Proponuję spróbować zjazdu znad kościoła (również w Pleśnej). Sądzę że stromizna pozwala na przekroczenie setki, ale sam asfalt nie jest dobry (można powiedzieć że do dużych prędkości jest fatalny, chyba że na MTB można coś zdziałać), a i droga nie jest tak szeroka jak na ul. Partyzantów w Tuchowie. Tak czy inaczej polecam. Pozdro

Wczoraj tam podjezdzalem szczerze powiem asfalt nawet moze byc, pod koniec jest ulozony nowy ale jest dosc wasko. Moim zdaniem na Partyzantow jest bardziej stromo, a ten podjazd w Plesnej do stromych to nie nalezy.

#235 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2008 - 09:44

Witam serdecznie forowiczów, moja max. prędkość szosówką z niewielkiej górki, boczna, niezbyt gładka droga, z wiatrem to 60,8 km/h. Oczywiście bez żadnego wspomagania za samochodem, itp. Pozdrawiam.

Nie chwaląc się winikiem jak na razie od pewnego czas robię sobie sprinty na maxa. Na prostej z lekkim zapasem doszedłem do 65km/h pogoda bez wietrzna (start z pod świateł dojeżdzając 20km/h) aż nie którzy kierowcy utrzymywali prędkość przy mnie patrząc na swój licznik w aucie. I najfajniejsze jest to jak tranzit ford z ludkami mijał mnie przy 40km/h, a za pare sekund doszedłem go mając te 65km/h ludków trochę żdziwko hapło. 8-)

#236 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 październik 2008 - 12:55

rekord za autem trenera ok 80 :D
a w górach to w tym roku było 75- MP górskie w Podgórzynie.
to na szosie
a na góralu coś koło 72 zjazd ze Stogu Izerskiego w stronę Świeradowa Zdrój, było by szybciej ale chodzą tam piesi :(

#237 marcin1212

marcin1212
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 19 październik 2008 - 14:23

Mój rekord to 74km/h z górki zwanej Żar`em, ale na to mtb, na szosce jeszcze nie byłem w górach wiec nie miałem okazji spróbować poprawić rekord.

#238 TyRaN

TyRaN
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 04 marzec 2009 - 18:22

53 na rowerze szosowo-przełajowym, niedawno. Oczywiście porównując się z wami to dość cienko, ale ja dopiero nie tak dawno zacząłem przygodę(taką myślę na poważnie) z rowerem.

#239 karol

karol
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądJawor

Napisano 04 marzec 2009 - 20:43

Z górki to 81km/h a na prostej tylko 56km/h. Planowałem już go kilka razy pobić ale jakoś ciężko było mi się zebrać w sobie ;-) .

#240 Gosc_dumal_*

Gosc_dumal_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2009 - 19:37

z gorki 71km/h :-D (z przelozeniem dla mlodzika to sie nie dalo szybciej:-/ )

Dodaj odpowiedź