Skocz do zawartości

Trening Kolarski

• Zamknięty Temat jest zamknięty
254 odpowiedzi w tym temacie

#181 petrus94

petrus94
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 październik 2009 - 19:22

witajcie,
w książce Biblia kolarza górskiego jest taka tabelka dla ćwiczeń na siłowni. Chodzi tutaj o zwiększanie mocy maksymalnej. W tej strefie podnosi się duże cięzary w okolicach 6-8 powtórzeń na serie. Głównie chodzi o to, żeby ostatni nie mógłbyć zrobiony poprawnie lub niemożliwy. Ten trening siłowy wykonuje się po wcześniejszym przyzwyczajeniu organizmu do takiego wysiłku czyli podnoszeniu małych ciężarów np. przez 40s. Chodzi mi o to, że w książce Freila nie ma współczynników (wszystkich ćwiczeń) dla strefy siły maksymalnej. Są tylko dla przysiadu, wypychania nogami, stepu i wiosłowania. Podaje przyklad: zawodnik waży 65kg czyli powinnien w tej strefie wykonać 8 powtórzeń np. wypychania nogami(2,9) o obciążeniu 65kgx2,9=188kg. Czy ma ktoś takie wspólczynniki dla innych ćwiczeń siłowych(siła maksymalna)?? Chodzi mi tu głównie np. dla uginania i prostowania nóg w siadzie?(łatwo ustalić ciężar na maszynie ;-) ) W niedziele pójdę na siłownie i spróbuje sobie na żywca ustalić te obciążenia.

Pozdrower

Piotr

www.piotrjaromin.pl

#182 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 październik 2009 - 19:43

Jest dokładnie opisane!!! Tylko te podstawowe ćwiczenia z obciążenieniem (%1RM) na podstawie MC (masy ciała) pozostałe z wytycznymi z fazy AA

#183 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 23 październik 2009 - 20:05

Petrus ... ty jeszcze jestes za mlody na trening maksymalnej mocy z takimi ciezarami ... zdecydowanie odradzam. Nie sugeruj sie biblia bo ta jest dla zawodnikow ktorzy juz przestali rosnac :) jesli chcesz cwiczyc na silce to tylko malymi obciazeniami ... Znajdz sobie trenara bo samemu to krzywde tylko sobie zrobisz jesli bedziesz sie sugerowal "literatura dla doroslych"

#184 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 23 październik 2009 - 20:09

witajcie,
w książce Biblia kolarza górskiego jest taka tabelka dla ćwiczeń na siłowni. Chodzi tutaj o zwiększanie mocy maksymalnej. W tej strefie podnosi się duże cięzary w okolicach 6-8 powtórzeń na serie. Głównie chodzi o to, żeby ostatni nie mógłbyć zrobiony poprawnie lub niemożliwy. Ten trening siłowy wykonuje się po wcześniejszym przyzwyczajeniu organizmu do takiego wysiłku czyli podnoszeniu małych ciężarów np. przez 40s. Chodzi mi o to, że w książce Freila nie ma współczynników (wszystkich ćwiczeń) dla strefy siły maksymalnej. Są tylko dla przysiadu, wypychania nogami, stepu i wiosłowania. Podaje przyklad: zawodnik waży 65kg czyli powinnien w tej strefie wykonać 8 powtórzeń np. wypychania nogami(2,9) o obciążeniu 65kgx2,9=188kg. Czy ma ktoś takie wspólczynniki dla innych ćwiczeń siłowych(siła maksymalna)?? Chodzi mi tu głównie np. dla uginania i prostowania nóg w siadzie?(łatwo ustalić ciężar na maszynie ;-) ) W niedziele pójdę na siłownie i spróbuje sobie na żywca ustalić te obciążenia.

nie ma bo jest napisane ze reszte cwiczen kontunujesz tak jak w fazie AA (poprzedzajacej)

#185 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2009 - 21:16

Kolego Petru pójsz na siłownie tylko delikatnie poćwicz na małych ciężarach by pierw nauczyc sie oddychadz przy dzwiganiu cięzarów, opanować technikę ćwiczeń itd. itd. Najlepiej pójdz do jakiegos instruktiora i powiedz jestem 15 letni kolarz amator i chcę przez zimę lekko wzmocnic sie siłowo pod kolarstwo. Na spokojnie nie staraj się bić rekordów itd. itd. Nie napalaj się. Powoli pierw stosuj takie obciążernie bys robił 15-25 powtórzeń by uczyć sie techniki wzmocnic się trochę i potrenować wytryzmałośc siłowa. Po 1-2 miesiącu mozesz przejśc na 8-15 powtórzeń czyli budowanie masy mieśniowej metoda kulturystyczną.

Tompoz

#186 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 październik 2009 - 21:45

Obawiam sie jednak, że wiekszość instruktorów na siłkach ma blade pojęcie o sportach wytrzymałościowych a o kolarstwie już napewno :) Zacznij od tego co pisze Tomek...

#187 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2009 - 07:49

Pozwolisz Kazik że się ztobą szczyptę nie zgodze, kolarz jeszcze taki amatro młody 15 letni idzie zimą na silownię by się troszeczkę wzmocnic i tyle siłowo nie ma tu wielkiej filozofii. Podstawowe ćwiczenia, metoda typowa budowania masy miesniowej i tyle. Wyniki w kolarstwie mu od tego się nie podniosą, ale nabierze trochę mięcha, wzmocni mieśnie chroniące tłocznie brzuszna kregłosłup itd. itd. Taka silownia wraamch ogólnorozwojówki. A więc nawet najbardziej nie kumety instruktor na siłowni upilnuje go by dobrze oddychał robił dobrze technicznie i nie szaalł z ciężarami.

Tompoz

#188 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2009 - 18:01

Zaczyna się okres jesienno-zimowy i wielu z nas zacznie też nowy sezon kolarski.
Mam propozycję, aby wraz z rozpoczęciem każdego miesiąca padały tu propozycje treningu na dany miesiąc.
I tak, za kilka dni rozpoczyna się listopad. Jaki więc plan treningowy na nowy miesiąc ?

#189 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 29 październik 2009 - 18:28

I tak, za kilka dni rozpoczyna się listopad. Jaki więc plan treningowy na nowy miesiąc ?

Listopad to raczej miesiąc w którym podstawa to odpoczynek po sezonie. Troche niezbyt intensywnego jeżdżenia. Niewielka obiętość. Ja preferuje w tym okresie taki spokojny trening bez planu jade gdzie mnie rower poniesie. Trzeba odpocząć od reżimu treningowego. Regeneracja fizyczna jak i odpoczynek psychiczny to podstawa żeby z dobrym nastawieniem i w dobym zdrowiu przystąpić do kolejnego sezonu. Ze 2 tygodnie przerwy od kręcenia mile widziane, nieco więcej też nie zaszkodzi. No i można nieco poważniej potraktować inne dyscypliny sportu. Ja np. ostatnio wziąłem się za bieganie i w najbliższym czasie kilka startów biegowych zalicze.

No i jest właśnie odpowiedni okres na analize minionego sezonu, wyciągnięcie wniosków. I ustalenie planów na kolejny sezon.

#190 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2009 - 18:45

Tak, okres odpoczynku przeważnie przypada na te dwa miesiące. Ja odpoczywałem w październiku i od listopada zaczynam kolarski "kołowrotek".
Pewnie zacznę od krótkich treningów w II strefie (do 73% HRmax).

#191 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 29 październik 2009 - 20:34

Czyli teraz (podczas odpoczynku) treningi powinny być przeprowadzone w I strefie do 70% Hrmax :?:

#192 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 29 październik 2009 - 21:16

Tak i znacznie rzadziej.

#193 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 29 październik 2009 - 23:14

Moja propozycja na listopad:

pon - silownia(40-60 min) + sauna

wt - 1h spinning

sr - rower (trenazer) 1.5-2h (70-75%)

czw- silownia (40-60min)

pt - rower (trenazer) 1h (70-75%) + trening wysokiej kadencji 4-5 x 1 min lub spinning

sob - rano - rower 2h (60-80%) - (srednia 72-75%) w terenie szosa lub goral / wieczorem - silownia (40-60min) lub basen

nied. - rower (60-80%) 3-4h (srednia 68-70%)

silownia - cwiczenia obciazeniami pozwalajacymi na wykonanie 30 powtorzen
* % dotyczy HRmax

#194 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 30 październik 2009 - 00:19

radny, a minimum dzień odpoczynku w tym cyklu ? Czy w okresie przygotowawczym nie stosować dni wolnych ?

#195 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 30 październik 2009 - 05:06

odpoczynek w pon i czwartek ... na silowni ... :)

#196 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 30 październik 2009 - 10:20

Przyznam się Wam, że niestety, nie ćwiczę niczego więcej (siłownia, basen itp), tylko kręcę na trenażerze. Wiem, wiem, to niedobrze. Może spróbuję zacząć robić chociaż pompki :-)

#197 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 październik 2009 - 16:05

odpoczynek w pon i czwartek ... na silowni ... :)

W jego wieku, z całym szacunkiem, nie da rady tak trenować... imho, za dużo tego, w okresie adaptacji powinien trzymać się zasady 36h przerwy pomiędzy sesjami treningowymi... dopiero po 4-5 tygodniach powinien pomyśleć o zwiększeniu intensywności

#198 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 30 październik 2009 - 16:34

Moja propozycja jest skierowana do tych ktorzy zamierzaja przeznaczyc ok 700 godzin rocznie ... i beda scigac sie na dystansach do 150 km. W szczytowych tygodniach okresu przytowawczego objetosc przekracza 20h wiec jakos do tego trzeba sie przygotowac. Poza tym tylko elemet weeekendowy jest mocniej obciazajacy. Z treningow w tygodniu regenerujemy sie w pelni juz po 12h. Zasada jest taka ze jesli nasz najciezszy tydziec wytrzymalosciowy w okresie bazy tlenowej zaklada np 22h to w okresie poprzedzajacym 2-4 tygodnie nalezy trenowac ok 55% ale nie mniej poniewaz pozniej zabraknie czasu na stopniowe zwiekszanie objetosci.

#199 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 30 październik 2009 - 16:41

Przyznam się Wam, że niestety, nie ćwiczę niczego więcej (siłownia, basen itp), tylko kręcę na trenażerze. Wiem, wiem, to niedobrze. Może spróbuję zacząć robić chociaż pompki :-)

Pompki to dobry pomysl ale dorzuc do tego cwicenia na miesnie brzucha i krzyza ... to one decyduja ile energii pojdzie w pedaly a ile sie rozproszy ... silny korpus gwarantuje maksymalne wykorzystanie pracy miesni nog.

#200 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądZłotów

Napisano 30 październik 2009 - 16:51

radny, ten trening OK, ale nie na teraz tylko za1-2 miesiące. Jeden dzień wolny pomimo siłowni jest wskazany.