Trening Kolarski
Napisano 02 październik 2009 - 20:41
Napisano 02 październik 2009 - 20:45
Napisano 02 październik 2009 - 21:08
Wracając do etapów przygotowań. Czy siłownia na samym początku okresu przygotowawczego będzie dobra?? Ja planuję tak: siłownia i rower w tlenie-coraz dłuższe sesje(1,5 miesiaca), następnie długie sesje w tlenie i wytrzymałość siłowa(podjazdy na niskich kadencjach i pod progiem mleczanowym.)(ok.2-2,5miesiaca), dalej to rozwijanie szybkości i zwiększanie wytrzymalości tlenowych(od marca). Oczywiśnie między danymi etapami ok. tygodniowe przerwy na niskich intensywnościach.
Jakie etapy pominąłem, jeżeli takie są?
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 02 październik 2009 - 22:07
Napisano 02 październik 2009 - 22:11
Napisano 04 październik 2009 - 16:41
Moim zdaniem za duzo tego tlenu .. .silownia jest ok zwlaszcza na poczatku sezonu ale w twoim wieku nie przesadzaj z obciazeniami ... raczej stosuj trening obwodowy ... najwazniejszy elemet do wytrenowania u mlodego kolarza to VO2max i na to bym postawil i zaczal trening pod tym katem juz po 3-4 tygoniach rozjechania ... wytrzymalosc zdowbywa sie latami ... Zauwaz ze wielu kolarzy torowych i gorskich robi kariere na szosie. Ich trening jest krotszy i znaczenie intensywniejszy, a pozniej juz nie jest im wcale trudno sie przestawic. Dla Ciebie sugerowlabym zaczac sezon od interwalow 30 sek -100% VO2max / 30 sek 50% lub 40 sek / 20 sek i tak w kombinacjach 2-5 serii po 5-15 min. W pozniejszej czesci przejdz do interwalow 3 min / 3 min 2-6 razy - taki trening mozesz stosowac 2 razy w tygodniu w zimie i 2-3 razy na wiosne. Oczywiscie mozesz wykorzystac do tego rozne ukrztaltowanie terenu im bardziej roznorodne tym bardziej uniwersalnym kolarzem bedziesz gdy przyjdzie do wyscigow.
No dobra. Załóżmy, że po 1,5 miesiąca jazdy w tlenie(wytrzymałość) i ćwiczeniach na siłowni stosuje treningi na zwiekszanie vo2max. Czy według Ciebie mogą być stosowane następujące serie np.
serie po 3km lub 3-4minuty na maksymalny obciążeniu(hrmax 85%-100%) po płaskim cel: zwiększenie vo2max i wytrzymałość tempowa potrzebna na kryteriach.
dodatkowo od czasu do czasu jazda ok.100 km na mocnej ustawce gdzie trudno utrzymać koło-jak na wyścigu
samotne sesje po 50km w granicach hrmax 80-85%.(na progu mleczanowym)
??
zachęcem innych do wypowiedzi, jeżeli mają coś ciekawego do powiedzenia w mojej sprawie. ;-)
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 04 październik 2009 - 17:27
Napisano 04 październik 2009 - 18:58
edit: Dodam jeszcze, że w sezonie przygotowawczym(najwiecej ile mozna zogospodarowac to tak): wtorek i czwartek ok.3,5h na dzień i weekend(tutaj można zrobić każdy trening). Dodatkowo w poniedziałki, srody i piatki mozna wskoczyc na 0,5-1h na rower w ramach rozjazdu po ciezkich treningach. Czasami można zrobić w tych dniach trening, ale tak jak powiedziałeś ja wolę nie łączyć cięższych trenigów choć według mnie mam duże możliwości wytrzymałościowo-regeneracyjne niż szybkościowe.
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 04 październik 2009 - 20:03
Napisano 05 październik 2009 - 13:56
Nie rozumiem tego czego napisałeś. Interwały od 6-20min zacznij od 20-30min w strefie(jakiej???) buduj powoli. Później piszesz "Jak zaczniesz od 3-4 min to szybko sie pozbedziesz energii na kolejne dni tygodnia. Dlatego proponuje interwaly 30sek on/30sek off." Co oznacza 30sek on/30sek -wysiłek na maxa jak na finiszu?(takim czymśto się zajadę, więc chyba źle Cię zrozumiałem.). Będę Ci bardzo wdzięczny jak przedstawisz to jaśniej ;-) najlepiej w punktach-łopatologicznie :mrgreen:Lepiej podzielic ja na interwaly od 6-20 min zacznij od 20-30 min w strefie i buduj powoli do 1h. To samo dotyczy VO2 max . Jak zaczniesz od 3-4 min to szybko sie pozbedziesz energii na kolejne dni tygodnia. Dlatego proponuje interwaly 30sek on/30sek off. Tym bardziej ze nie posiadasz pomiaru mocy i bedzie trudno przez trzy min wstrzelic sie tobie dokladnie w strefe VO2 max tylko w oparciu o tetno.
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 05 październik 2009 - 16:51
Interwaly na progu mleczanowym sa lepszym treningiem niz jego forma ciagla i proponuje tu 6-20 min w seriach by osiagnac 20min do 1h calego treningu w strefie(tzn laczna suma czasu interwalow)
VO2 max - tu unterwaly musza byc krotsze i stosuje 30sek on (czyli na 100%Vo2max nie mylic z calkowitym maksem czyli nie jest to sprint) po czym puszczam korbe i pedaluje luzno przez kolejne 30 sek (tryb off) z moca ok 50% VO2max. I tak powtarzam to przez 5-15 min w dwoch do 4 serii alternatywa sa tez dluzsze interwaly 3 min on na 3 min off ale taki trening jest bardziej obciazajacy dlatego nie polecam go na poaczatku.
Napisano 05 październik 2009 - 17:03
Napisano 10 październik 2009 - 12:13
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 10 październik 2009 - 12:44
Napisano 10 październik 2009 - 14:42
mając na uwagę liczbę godzin spędzonych to wcale nie jest to dużo bo miałem w planach więcej. 4h w tlenie to wbrew pozorom łatwy trening. Jedyne co po nim można odczuwać to lekki ból nóg i znudzenie.(w moim przypadku)
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Gosc_Łukasz W._*
Napisano 10 październik 2009 - 15:40
Napisano 14 październik 2009 - 19:03
Pozdrower
Piotr
www.piotrjaromin.pl
Napisano 14 październik 2009 - 19:12
Napisano 14 październik 2009 - 19:28
Wbrew popularnej opinii nie cały tłuszcz zawarty w organizmie jest szkodliwym balastem. Pewna jego ilość potrzebna jest dla prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcz pełni funkcję ochronną, termoregulacyjną oraz jest magazynem energii. Dlatego tłuszcz w organizmie człowieka można podzielić na tłuszcz zasadniczy (niezbędny), warunkujący prawidłowe funkcjonowanie, oraz na tłuszcz zapasowy (balast) powstający z nadmiaru kalorii w diecie. Minimalne wartości tkanki tłuszczowej powinny wynosić: dla mężczyzn 3-5 %, natomiast dla kobiet 8-12% masy ciała.
Gosc_Tompoz_*
Napisano 14 październik 2009 - 19:40
Mam takie amatorskie pytanie, ale nie daje mi to spokoju. W trakcie badań można wyznaczyć % tkanki tłuszczowej. U kolarzy jest to ok. 5%(lub niżej). Czy do tego wliczają się mieśnie. Nie umiem sobie tego samemu wyjaśnić. Czy jeżeli np. na badaniach wyjdzie mi 6% to oznacza to także mięśnie(masa mieśniowa) czy tylko tłuszczyk, który można zgubić bez utracie na mocy(mieśnie)??
kolego Petrus........... jaka masz ocenę z fizyki chemii........... jesli piszę że tkanka tłuszczowa to 5 % to jest 5 % tkanki tłuszczowej a jesli ci wyjdzie podczas badań 6 5 to tkanki tłuszczowej a nie czegos innego. Mysl chłopie i tyle.
Tompoz

Temat jest zamknięty